Medúzoví rodičia sú opäť trendom: Takto zistíte, či patríte medzi nich

Ilustračné foto
Ilustračné foto Zdroj: gettyimages.com
2022-12-07 15:35:00 |

Každý rodič môže mať iné praktiky, ako vychovať svoje dieťa. V súčasnosti ide do popredia výchova na báze medúzového rodiča. Pozrite sa, o čo presne ide.

Mnoho ľudí, ktorí sa počas života stanú rodičmi, si dajú záväzok, aby svoje malé ratolesti vychovali čo možno najlepšie, ako vedia. Zatiaľ čo niektorí zvolia prísnu výchovu, existujú aj rodičia, ktorí k ich detičkám pristupujú, až príliš povoľne, uvádza Parents.com.

Počuli ste už niekedy o tom, že existujú medúzoví rodičia?" Emma Brockers, ktorá pôsobí ako spisovateľka v zahraničí ohľadom tohto trendu výchovy podotkla, že takíto rodičia sú k ich deťom priveľmi zhovievaví, až sa niekedy môže zdať, že nemajú hranice. Ako sa rodičovstvo medúzy prejavuje v praxi? Ide o princíp, kedy rodičia pristupujú k deťom v presvedčení, že detičky sú priveľmi stimulované tým, že sa pohybujú od jednej aktivity k druhej.

Pointou výchovy takýcho rodičov je, že sa usilujú načúvať tomu, čo dieťatko túži robiť, akým aktivitám sa chce venovať a podobne. Zaujíma ich názor detí, snažia sa pochopiť ich potreby, poskytnúť priestor pre aktivity a motivovať ich k tomu. Niektorí takíto rodičia vymýšľajú aktivity pre detičky v rámci toho, čo ich baví. Napríklad, vedia, že sa zaujímajú o šport alebo umenie, tak to ponúknu aj deťom, aby vyskúšali, či ich to bude baviť.

Jeden rodič poznamenal, že v priebehu rokov, umožnil svojmu dieťaťu množstvo aktivít, ktoré sa týkali toho, čo jeho samotného ako rodiča v živote zaujíma. Napríklad, išlo o rôzne letné tábory, ďalej iné záležitosti. Išlo napríklad o maľovanie, varenie, o návštevu divadla a iných vecí.

Ako populácia sme zažili obdobie existencie pandémie COVIDU-19, kedy v dôsledku mnohých opatrení ľudia nemohli tráviť toľko času vonku ako kedysi. Práve v tomto období sa mohli detičky naučiť, že vonkajšie aktivity pre nich nie sú natoľko zaujímavé ako keď hrajú, napríklad počítačové hry. Na tomto prípade je možné poukázať na to, akoby reagoval medúzový rodič. Rešpektoval by, že jeho dieťatko má záujem o určité aktivity viac, ako o iné. Avšak usiloval by sa mu ukázať niečo nové. Teda, podnietiť ho k tomu, aby skúsilo aj nové činnosti. Možno ho to zaujme natoľko, že keď sa v záľube zlepší, tak mu v budúcnosti bude prinášať aj peniaze.

 

 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia