Máte ešte školopovinné dieťa? Toto môže zlepšiť jeho študijné výsledky

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-01 16:25:00 |

Vzdelávanie je prirodzená súčasť života a nekončí takmer celý život. Chceli by ste zjednodušiť spôsob, akým sa vaše detičky učia? Pozrite sa na nasledovné pomôcky.

Hoci, každý z nás má prirodzený talent na iné veci, nemusia sa deti nad učením trápiť celé hodiny. Existuje viacero efektívnych učebných techník, na základe ktorých sa im učivo môže  lepšie pamätať. Väčšina detí by zrejme radšej trávila svoj voľný čas inak, ako učením. Preto je vhodné si objasniť niekoľko techník. Pozrite sa, ktoré to sú.

Myšlienkové mapy

Takéto mapky patria medzi účinné spôsoby, ako sa deťom môže učivo lepšie pamätať. Ako si ich vyrobiť? Prichystajte si učivo, ktoré sa dieťa potrebuje naučiť. Myšlienkové mapy je vhodné ich použiť najmä v prípade, že dieťa má toho veľa a potrebuje si v krátkom čase zapamätať množstvo informácií. Pozliepajte papiere dokopy, aby ste vytvorili niečo ako jedno veľké biele plátno. Následne dieťatku ukážte postup a nechajte ho, aby si samo z konkrétneho učiva urobilo myšlienkové mapy.

Základom je napísať si po papieroch veľkým písmenom kľúčové slová, ktoré sa týkajú danej témy, prípadne kapitoly. Tieto slová rozmiestnite nerovnomerne po papieri. Nemusia byť pod sebou, ani v približnej vzdialenosti od seba. Následne kľúčové slová ,,zaobalíte" do buliny. Z každej bublinky, následne nakreslíte vlnitú čiaru a zakončíte ju nejakým ďalším nadväzujúcim slovom. K nemu si môžete v odrážkach napísať krátke poznámky, ktoré opäť perom, prípadne farebnou fixou zaobalíte do bublinky. Po papieroch si teda vyrobíte viacero takýchto chobotníc. Myšlienkové mapy by mali pripomínať tvar neurónov, teda ide o tvorenie sietí z hlavného ústredného bodu. 

Prepisovanie a zvýrazňovanie

Mnohým detičkám vie pomôcť, ak si učivo len nečítajú. Namiesto toho, aby len dookola lustrovali knihu očami, vyskúšajte toto. Povedzte im, aby si následne text, zrakom rýchlo preskenovali. A na papier následne napísali v skratke to, čo si zapamätali. Následne ich požiadajte, aby si celé učivo pozorne prečítali a pripísali na papier opäť to, na čo si z textu spomínajú.

Takýto postup môžu opakovať dovtedy, pokiaľ si detičky nebudú isté, že už sa naučili, čo potrebovali. Nie je na škodu tiež zvýrazniť farenými fixkami hlavné slová, dátumy, roky a iné záležitosti. Vizuálne im to taktiež môže dopomôcť k tomu, že si na potrebné informácie spomenú. Efektívnym spôsobom je tiež použiť farebné papieriky.

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia