Manžela už nemám a toto ma na Vianoce poriadne prekvapilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-29 10:08:00 |

Hoci, má svoje deti, obáva sa, že počas vianočného obdobia zostane sama. Pozrite sa, aká situácia sa jej prihodila.

Som vdova už takmer desať rokov, ale Vianoce boli pre nás vždy rodinným sviatkom. Lenže tento rok mi dcéra oznámila, že ide s partiou na lyžovačku a syn chce stráviť Štedrý večer u rodičov svojej priateľky. Povedala som mu síce, že mi to neprekáža, že budeme spolu na ďalší deň, ale v skutočnosti si vôbec neviem predstaviť, že budem pri štedrovečernom stole sama. Nechcem však svoje deti nútiť, aby boli so mnou. Prvý raz mám z Vianoc hrôzu.

„Pamätám si jedny Vianoce, ktoré som bola sama. Bola som čerstvo rozvedená a súhlasila som s tým, aby deti boli na Vianoce s ich otcom. Na celé Vianoce. Dodnes mi je z tých troch dní smutno a keby som mohla vrátiť čas, rozhodne by som sama pred telkou neplakala a neľutovala sa,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková .

„Vy očividne tiež nepatríte k tým, ktorí si samotu počas sviatkov vychutnávajú. Tak sa k nej nenúťte! To ale ešte neznamená, že máte do niečoho nútiť svoje deti.

Ak však budete deťom tvrdiť niečo iné, než čo cítite, tak to už zaváňa manipuláciou, lebo aj tak vycítia, že niečo nie je v poriadku. Verte, neubránite sa tomu, aby ste sa aspoň trošku netvárili ukrivdene, aby z vás nevyžarovalo, že vaše deti predsa majú samé prísť na to, že na Vianoce nechcete byť sama. Preto im povedzte o tom, že sa vám táto predstava vôbec nepáči. Predstava, že stojíte o to, aby ste boli aspoň s niekým z nich. Možno by potom nebol problém, aby váš syn aj s priateľkou strávili tento večer s vami a k rodičom priateľky vášho syna išli až na druhý deň.

Možno to ale problém z nejakého dôvodu bude, potom vám nezostáva nič iné, ako naozaj rešpektovať rozhodnutie vášho syna, resp. vaše predchádzajúce rozhodnutie. Potom by ste mohli porozmýšľať, s kým (okrem svojich detí) by ste mohli Vianoce stráviť. Neviem, či máte súrodencov, bratrancov, sesternice, alebo nejakú dobrú priateľku, niekoho, s kým by vám bolo príjemne. Ak áno, neostýchajte sa im povedať, že nechcete byť na Vianoce sama, a že by ste rada Štedrý večer strávili s nimi. Nebojte sa hovoriť o svojich potrebách, o svojich pocitoch. Ak máte s nimi dobrý vzťah, neverím, že by vás odmietli.

Moja skúsenosť je, že ak netrvám na tom, že veci musia byť tak, ako som si ich naplánovala a predstavovala, tak sa vždy nájde aj iné riešenie, s ktorým som spokojná. Som presvedčená, že keď nebudete trvať len na variante Vianoc so svojimi deťmi, môžete prežiť príjemné sviatky.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia