Najprv chcela dieťa, otehotnela a prežíva muky, nemôže povedať, čo cíti...

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-24 14:35:00 |

V tele budúcej mamičky sa môžu miešať rôzne emócie. Radosť z očakávania bábätka spolu so strachom či zvládne byť dobrou matkou. Ako sa v sebe zorientovať a nestratiť sa?

S Romanom sme spolu už šesť rokov. Spočiatku sme o deťoch príliš nehovorili, ale posledné dva roky som si čoraz intenzívnejšie želala byť matkou. Navyše mi už tikali biologické hodiny. Roman nebol proti a ja som si myslela, že všetko pôjde hladko. Lenže – nešlo.

Mala som už tridsaťosem, keď sa na tehotenskom teste konečne objavili dve čiarky. Odrazu sa všetko zmenilo. Mala som celkom úspešnú kariéru a uvedomila som si, že sa nechcem zaradiť do kolektívu "tehuliek a mamičiek" a že všetko okolo materstva ma desí. O pôrodných vložkách alebo dojčiacich podprsenkách nechcem ani počuť a jediné, čo mi ešte trochu robí radosť, je vyberať dieťaťu obliečky do postieľky. Navonok sa síce tvárim, že je všetko v pohode, ale vo vnútri sa zožieram a trápim. Nikomu predsa nemôžem povedať, čo prežívam! Veď som tak dlho túžila otehotnieť, tak by som sa predsa mala tešiť a žiariť šťastím.

Navyše som nepríjemná na partnera a svoje okolie. Všetko ma hneď vytočí, hocikedy sa rozplačem. Nič ma nebaví a nedokážem sa k ničomu prinútiť. Akoby som sa nespoznávala.

Myslím si, že tieto pocity v tehotenstve sú veľmi časté, ale väčšina žien sa za ne hanbí. Ten tlak na to, že mám byť v tehotenstve šťastná a spokojná, je obrovský," vysvetľuje psychologička Katarína Szabados a dodáva: „Žena otehotnie, je jej blbo, má strach, aby bola ona aj bábätko v poriadku, cíti všetko, len nie konštantný pocit šťastia. A zároveň si pripadá, že s ňou niečo nie je v poriadku, keď sa necíti šťastná.

Mnoho žien zvádza tento iný stav na hormóny, ale tie v tom nehrajú až takú dôležitú úlohu. Hormóny vám spôsobia, že sa rozplačete pri reklame, ale nie takéto stavy.

Žena môže mať napríklad strach z pôrodu alebo tam môže byť nejaká vzťahová záležitosť s partnerom, má strach, že partner nebude dobrý otec, že jej nebude dávať peniaze, dôvodov je veľa. Dnes je tlak na nastávajúcu matku obrovský. Mamička jednoducho musí byť šťastná, aby sa jej narodilo vyrovnané bábätko.

V momente, keď otehotniete, sa vo vás aktivuje rola matky. Prebudia sa vo vás všetky možné scenáre ohľadom toho, čo vás čaká a aká matka máte byť, či už ste to všetko prevzali od vlastnej matky alebo odkiaľkoľvek z okolia (filmy, knižky, časopisy, kamarátky a pod.). A nie sú to vždy ružové sľuby: ´Tak a teraz už sa nevyspíš, už budeš len všetko robiť pre deti, na tebe už vôbec nezáleží, budeš akurát tučná a škaredá, takže pre svojho muža už aj tak nebudeš príťažlivá, na kariéru zabudni, pretože už budeš nepoužiteľná, na materskej úplne zblbneš...´ Toto je častý obrázok. V tej chvíli je s tým tá žena takto konfrontovaná. A niektorá sa s tým vysporiada lepšie a iná horšie.

A do toho všetkého má byť nastávajúca mamička šťastná a usmievavá, aby sa jej narodilo pekné a vyrovnané bábätko. Čo si budeme rozprávať, materské časopisy sú plné usmievajúcich sa mamičiek s bábätkami, kde je všetko naleštené, čistučké a slniečkové. Všetko je napísané tak, že matka už bude mať len to dieťa, s ničím iným sa nepočíta. Ale ono sa nepočíta ani s tým, že by mala uvariť alebo vyprať, pretože sa musíte stopercentne venovať bábätku.

A to je možno to, čo môže nastávajúce matky desiť. Zvlášť, ak ide o ženy, ktorým ťahá na štyridsiatku a mali kariéru a v kolektíve nejakú hodnotu. Teraz majú zrazu myslieť na to, že sa ich bábätko má stále usmievať, a ony ho budú musieť nosiť dve hodiny, aby zaspalo? A čo keď nebude schopná vymeniť plienku bez toho, aby dieťatko zaplakalo?

Lenže, ako z toho von? Porozprávať sa s kamarátkou nepomôže. Tá matke často len vysvetlí, nech z toho nerobí problém. Tým sa vlastne do toho svojho stavu zavŕta ešte viac, pretože narazí na nepochopenie. Tejto žene nepomôže, že jej to racionálne vysvetlíte a vyargumentujete, ona si to tiež vie vysvetliť sama. Chce to vziať vážne a hlbšie sa do problému zanoriť.

Strachy či úzkosti sú aj v tehotenstve vlastne dobrým signálom. Strach je síce nepríjemný, ale môže byť aj pomocníkom. Tehotná žena napríklad tuší, že je v nej niečo nefunkčne nastavené, a keď to tak nechá, vznikne problém. Nie je dobré si to vyhovoriť, snažiť sa to akokoľvek preargumentovať, problém sa musí riešiť.

Najlepšou radou je teda nájsť odborníka, ktorý vie dobre klásť otázky, aby dotyčné pomohol prísť na to, čoho sa vlastne desí. Psychofarmaká sú až krajné riešenie." 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia