Môj syn ma rozčuľuje a kričím, čo ak mu správaním ubližujem?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-22 19:00:00 |

Každý má v živote občas ťažké obdobie, avšak aj pri bežných záležitostiach sa môže stať, že človek vybuchne. Môže mať takýto prejav rodiča negatívny vplyv na dieťatko?

Môj päťročný Max ma vie tak vytočiť, že sa neubránim tomu, aby som naňho nekričala. Rozčuľujem sa, keď mu desiaty raz hovorím, aby si odložil hračky, plačem, keď si ublíži. Ja viem, že som emocionálna, niekedy až priveľmi, ale jednoducho neviem zachovať pokoj a chlad v každej situácii. Nie som si ale istá, či tieto moje prejavy nepôsobia na môjho syna negatívne.

„Určite nie,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková. „Pre deti je dôležité, aby sme boli ako rodičia čitateľní. Aby sme sa správali tak, ako to cítime. Deťom to prináša istotu a pocit bezpečia.

Deti sú totiž veľmi emocionálne – ľahko sa rozplačú, tešia sa, zlostia sa – jednoducho emócie k nim patria. Nemajú žiadnu vnútornú cenzúru, všetko robia naplno. A to, čo prežívajú, je na nich vidieť. My, dospelí, často to, čo sa v nás deje, schovávame. Niekedy je to naozaj potrebné, ale schovávame sa aj tam, kde by sa viac žiadala otvorenosť. Napríklad v partnerskom vzťahu a rozhodne vo vzťahu k deťom.

Preto sa nebojte svojmu dieťaťu ukázať, čo práve prežívate. Že ste rozladená, nahnevaná, smutná. A nemusí to súvisieť práve s ním. Ale ak to s ním súvisí, tak mu to musíte jasne povedať. Že vás mrzí, čo robí, že vás to naštvalo, ste z toho smutná. Ale aj naopak, ukážte mu, že vám niečím spravilo radosť, potešilo vás.

Preto je aj namieste, že na dieťa občas zakričíte. Problémom totiž nie je to, že kričíte, ale to, keď ste hysterická. Hystéria sa dostaví vtedy, keď si so situáciou neviete rady. Vtedy treba hľadať riešenie, nie hystericky kričať.

Prevenciou kričania môže byť napríklad zvyšovanie hlasu, použiť výhražný tón vo chvíli, keď už nie sme v pohode s tým, čo dieťa robí.

Keď dieťaťu jasne ukazujete, čo s vami jeho správanie robí, dieťa môže rozpoznať, že sa už blíži ku kritickému miestu a že potom to, čo spravíte, bude preň veľmi nepríjemné, takže môže zavčasu zaradiť spiatočku. Je to teda oveľa bezpečnejšie, než svoj hnev a naštvanosť schovávať a potom naraz vybuchnúť,“ dodáva spomínaná odborná koučka.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia