Chcela som dať dieťa do jaslí, mnohé matky ma kvôli tomu ,,kritizujú"

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-01 15:00:00 |

To, že sa mamička rozhodne dať dieťatko do jaslí môže sa u niektorých ľudí stretnúť s nepochopením. Psychologička poradila, prečo dochádza k takejto situácii.

Mám ročnú Kristínku a dostala som ponuku na veľmi dobrú prácu. Dokonca v odbore, ktorý som vyštudovala. Keď som sa so svojou budúcou šéfkou o náplni práce rozprávala viac, bola som doslova nadšená. Všetko to má iba jeden háčik. Čo s Kristínkou?

Manžel už mamu nemá a tá moja ešte chodí do práce a má milión iných aktivít. Tak som na jednu materskú skupinu na sociálnej sieti napísala, že hľadám buď pestúnku alebo tip na dobré jasle. Bola som v šoku, aká sprcha nepriateľstva, odsudzovania a zloby sa na mňa zosypala.

„Pestúnku pre ročné dieťa? A to už idete do práce? Správna mama je doma so svojím dieťaťom najmenej do troch rokov!“ „A vy už nedojčíte? Prečo nedojčíte? Viete, že dojčenie je to najlepšie, čo môžete dieťaťu dať? Čím dlhšie, tým lepšie!“

Prečo sú matky také útočné a skoro by sa dalo povedať zlé a kruté?

Porozprávali sme sa o tom s psychologičkou Katarínou Szabados. „Ľudia vo všeobecnosti ťažko nesú, keď má niekto odlišný názor. Každý z nás sa rozhodne pre nejakú verziu výchovy, ale vlastne má v sebe určité pochybnosti, či to robí správne. Teórií, ako vychovávať dieťa, je veľa, žena sa mnohokrát po dlhom procese pre jednu rozhodne a snaží sa jej držať. Ale zakaždým, keď sa stretne s odlišným názorom, je konfrontovaná s otázkou, či to robí dobre. A prečo to útočenie? Vo chvíli, keď toho druhého zadupete do zeme, tak ten váš názor zvíťazí a vy si môžete oddýchnuť: Uf, robím to správne.“

Nenávistné reakcie matiek na internete sú podľa psychologičky často zásterkou pochybností a strachu. Človek, ktorý je spokojný s tým, ako veci robí a ako funguje, nikdy nemá potrebu ľuďom toto písať.

„Väčšinou píšu tí, ktorí pochybujú, majú strach alebo sú plní nejakej frustrácie. A môže to súvisieť aj s niečím úplne iným. Vyhodili vás z práce, manžel sa vám vyhráža rozvodom... jednoducho ste v situácii, ktorá je ťažká, máte v sebe nahromadené všetky tie pocity a potom to schytá pani na sociálnych sieťach za to, že hľadá opatrovateľku k ročnému dieťaťu,“ dopĺňa psychologička.

A svoju úlohu tu hrá aj závisť. Napríklad konkrétne, keď napíšete, že idete do práce, hoci len na čiastočný úväzok, a doma máte malé dieťa. „To potom často píšu ženy, ktoré závidia. Pretože ony sú s tým malým dieťatkom doma, sú strhané, veľmi im chýba ich práca, ich sociálne kontakty. Ale možno si to ani nepriznajú a neuvedomia, že by po tom túžili,“ vysvetľuje pravdepodobnú príčinu štipľavých komentárov Szabados. „Alebo si to nemôžu dovoliť, pretože keby išli do práce, zaplatia za opatrovateľku viac, než zarobia,“ dodáva.

Často sa ale stáva, že by žena do práce ísť mohla, lenže má predstavu, že s dieťaťom musí byť 24 hodín denne, ale reálne to neprežíva ako príjemný zážitok. „A vo chvíli, keď si niekto iný dovolí za tou svojou túžbou ísť, tak to je na hnev, pretože ja som sa tu obetovala, všetkého som sa vzdala, trpím tu od rána do večera, aby som pre svoje dieťa urobila to najlepšie, a tamtá si dovolí ísť pracovať,“ uvažuje nad možným scenárom psychologička. A zase tú svoju rolu hrá nespokojnosť. „Pretože, keď som s dieťaťom doma a baví ma to, tak nech si iná mama ide pokojne pracovať, mňa to nerozhádže,“ dopĺňa Szabados.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia