Ako na manžela cholerika. Zažili ste to? Radí psychologička

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-06 23:00:00 |

Rodinné vzťahy nemusia byť vždy harmonické ako z rozprávky. Psychologička poradila, ako sa popasovať s tým, keď je manžel cholerik.

Ako v každom vzťahu, aj my s manželom sa často v niečom nezhodneme. Keď mám však iný názor ako on a mu poviem, že sa mi niečo nepáči, že chcem niečo inak, tak sa rozčúli. Začne na mňa kričať a v afekte hovorí veci, ktoré v skutočnosti nemyslí vážne. Myslím si, že takéto spávanie je len akousi zbraňou, ako mať pri konflikte nad ženou navrch. Napriek tomu sa vždy stiahnem a v konflikte nepokračujem. Dokonca som dospela k tomu, že s ním radšej do žiadneho konfliktu nepôjdem.

„Krik a nadávky sú jedny z bojových stratégií, ako mať nad partnerom navrch,“ hovorí psychologička Katarína Szabados. „Urobím obrovský humbuk, kričím, nadávam. Hovorí sa tomu zastrašovanie. V prírode je to veľmi bežná stratégia, ktorá slúži na zahnanie súpera. Vo vzťahu je ale ´drobný´ problém v tom, že vy nie ste súper, ale partnerka. Záleží však len na vás, či sa týmto humbukom necháte odradiť a stiahnete sa (o to dotyčnému ide), alebo sa tým, naopak, odradiť nenecháte," poznamenala psychologička Szabados.

„Celé je to totiž skutočne iba veľký rámus. Ľudia sa k tejto stratégii uchyľujú vtedy, keď sú vnútorne veľmi neistí, keď majú strach. A to je veľmi dôležité si uvedomiť. Ja partnerovi v takejto chvíli nesmiem uveriť, že je naozaj veľký a silný, pretože potom sa zľaknem a stiahnem sa. Potrebujem si pamätať, že je vyľakaný. A potom môžem premýšľať, ako k nemu pristúpiť. Pamätajte si tiež, že ten druhý v skutočnosti nemôže mať navrch, ak ja sama nevycúvam, keď ja sama mu to miesto navrchu nedám," poznamenala psychologička.

„Pokiaľ ide o to, že je lepšie niektoré konflikty radšej neotvárať, nemyslím si, že je to dobrá stratégia. Konflikty môžeme potláčať, predstierať, že nie sú, ale oni nás skôr alebo neskôr dobehnú. Časom sa to potom prejaví odcudzením vo vzťahu, znižuje sa chuť na intímnosti, tým dvom už spolu nie je tak dobre a často nevedia, prečo. Veľmi často sú v pozadí práve nahromadené neriešené konflikty,“ dodala Szabados.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia