Ako funguje kolagén a prečo ho telo potrebuje?

Ako funguje kolagén a prečo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-30 20:00:00 |

Kolagén je hlavný bunkový stavebný kameň, ktorý poskytuje štruktúru našej pokožke, vlasom, nechtom, kostiam, kĺbom a orgánom. Starnutím sa jeho produkcia začína spomaľovať.

Kolagén je hlavná bielkovina v tele. Predstavuje 30 % všetkých bielkovín v tele a 70% bielkovín v koži.  Poskytuje štrukturálnu podporu tkanivám a hrá dôležitú úlohu v bunkových procesoch vrátane :

  • opravy tkaniva
  • celulárnej komunikácia (komunikácia medzi bunkami)
  • bunkovej migrácia, proces nevyhnutný na udržanie tkaniva (presun buniek)

Bunky spojivového tkaniva nazývané fibroblasty produkujú a udržiavajú kolagén. Ako ľudia starnú, ich kolagén sa fragmentuje, funkcia fibroblastov sa zhoršuje a produkcia kolagénu sa spomaľuje. Tieto zmeny spolu so stratou ďalšieho kľúčového štrukturálneho proteínu nazývaného elastín vedú k príznakom starnutia, ktoré sa odráža na pokožke, tvári, vlasoch, nechtov, ale aj kĺboch a kostiach.

Čo spôsobuje stratu kolagénu?

Po dosiahnutí 25 roku života začne produkcia kolagénu klesať o 1 % každý rok. Tieto zmeny vedú k charakteristickým znakom starnutia, ako sú vrásky a suchá, ochabnutá pokožka. Integrita kolagénu nachádzajúceho sa v kostrovom systéme tiež s vekom klesá, čo vedie k zníženiu pevnosti kostí a bolesti kĺbov.

Zdroj a užívanie kolagénu

Kolagén je koncentrovaný v niektorých častiach tela zvierat, ako je napríklad koža, kĺby alebo u rýb šupiny. Tvorba vlastného kolagénu sa dá stimulovať pomocou konzumácie určitých surovín – kurací alebo rybací vývar, určité druhy morských plodov, chrupavky kuraťa a pod. Avšak konzumácia týchto potravín neprináša žiadne alebo prináša iba minimálne regeneratívne výsledky pre vaše telo, pretože sú ťažko stráviteľné a ľudské telo ich nemusí efektívne využiť. Vhodnejší zdroj príjmu kolagénu je prostredníctvom výživových doplnkov s kolagénovými peptidmi. Najlepšie stráviteľné sú hydrolizované kolagénové peptidy, pretože sú to najmenšie možné častice, ktoré sa ľahko strávia a vstrebajú do krvi  a potom stimulujú tvorbu vlastného kolagénu.  

Perorálne a lokálne kolagénové produkty, ako sú doplnky a krémy na tvár, sú obľúbené na pomoc so známkami starnutia - vrásky, strata hydratácie pokožky a bolesti kĺbov. Kolagén si môžete kúpiť vo forme prášku, kapsúl alebo v tekutej forme. V práškovej forme ho môžete pridať do nápojov - teplých aj studených - a potravín, ako sú ovsené vločky, jogurt a energetické guľôčky. Práškový kolagén je z pohľadu užívania jednoduchý a praktický, pretože si ho môžete pridať kamkoľvek. Pri kolagénových doplnkoch je však dôležité si všímať, aké množstvo kolagénových peptidov obsahujú a vyhľadávať tie, ktoré sú bez pridaných látok a farbív. Pridaním kolagénu vo forme výživového doplnku doplníte potrebné zásoby aminokyselín pre stimuláciu vlastného kolagénu. 

Za čo je kolagén v tele zodpovedný:

  • zachovanie štruktúry pokožky
  • hydratácia pokožky
  • redukcia vrások
  • elasticita pokožky
  • hojenie rán
  • podpora proti starnutiu
  • funkcie kĺbov
  • prevencia úbytku kostnej hmoty
  • udržanie a rast svalovej hmoty
  • kvalita vlasov a nechtov

Ľudské telo postupne s pribúdajúcim vekom spomaľuje produkciu kolagénu. Pre stimuláciu jeho prirodeznej tvorby môžete vyskúšať výživový doplnok Vital Proteins, ktorý je číslom jedna medzi kolagénmi v Amerike. Obsahuje neochutené kolagénové peptidy, ktoré pomáhajú telu dodať potrebné aminokyseliny ako stavebné kamene pre kolagénové vlákna. Kolagén je vo forme prášku a hodí sa aj do teplých aj studených nápojov. Môžete si ho prisypať napríklad do rannej kávy, čaju alebo aj do ovocného smoothie. 

Sledujte náš facebookový profil a onedlho budete môcť v súťaži vyhrať možno práve vy Vital Proteins.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia