Ako funguje kolagén a prečo ho telo potrebuje?
Zdroj: gettyimages.com
Kolagén je hlavný bunkový stavebný kameň, ktorý poskytuje štruktúru našej pokožke, vlasom, nechtom, kostiam, kĺbom a orgánom. Starnutím sa jeho produkcia začína spomaľovať.
Kolagén je hlavná bielkovina v tele. Predstavuje 30 % všetkých bielkovín v tele a 70% bielkovín v koži. Poskytuje štrukturálnu podporu tkanivám a hrá dôležitú úlohu v bunkových procesoch vrátane :
- opravy tkaniva
- celulárnej komunikácia (komunikácia medzi bunkami)
- bunkovej migrácia, proces nevyhnutný na udržanie tkaniva (presun buniek)
Bunky spojivového tkaniva nazývané fibroblasty produkujú a udržiavajú kolagén. Ako ľudia starnú, ich kolagén sa fragmentuje, funkcia fibroblastov sa zhoršuje a produkcia kolagénu sa spomaľuje. Tieto zmeny spolu so stratou ďalšieho kľúčového štrukturálneho proteínu nazývaného elastín vedú k príznakom starnutia, ktoré sa odráža na pokožke, tvári, vlasoch, nechtov, ale aj kĺboch a kostiach.
Čo spôsobuje stratu kolagénu?
Po dosiahnutí 25 roku života začne produkcia kolagénu klesať o 1 % každý rok. Tieto zmeny vedú k charakteristickým znakom starnutia, ako sú vrásky a suchá, ochabnutá pokožka. Integrita kolagénu nachádzajúceho sa v kostrovom systéme tiež s vekom klesá, čo vedie k zníženiu pevnosti kostí a bolesti kĺbov.
Zdroj a užívanie kolagénu
Kolagén je koncentrovaný v niektorých častiach tela zvierat, ako je napríklad koža, kĺby alebo u rýb šupiny. Tvorba vlastného kolagénu sa dá stimulovať pomocou konzumácie určitých surovín – kurací alebo rybací vývar, určité druhy morských plodov, chrupavky kuraťa a pod. Avšak konzumácia týchto potravín neprináša žiadne alebo prináša iba minimálne regeneratívne výsledky pre vaše telo, pretože sú ťažko stráviteľné a ľudské telo ich nemusí efektívne využiť. Vhodnejší zdroj príjmu kolagénu je prostredníctvom výživových doplnkov s kolagénovými peptidmi. Najlepšie stráviteľné sú hydrolizované kolagénové peptidy, pretože sú to najmenšie možné častice, ktoré sa ľahko strávia a vstrebajú do krvi a potom stimulujú tvorbu vlastného kolagénu.
Perorálne a lokálne kolagénové produkty, ako sú doplnky a krémy na tvár, sú obľúbené na pomoc so známkami starnutia - vrásky, strata hydratácie pokožky a bolesti kĺbov. Kolagén si môžete kúpiť vo forme prášku, kapsúl alebo v tekutej forme. V práškovej forme ho môžete pridať do nápojov - teplých aj studených - a potravín, ako sú ovsené vločky, jogurt a energetické guľôčky. Práškový kolagén je z pohľadu užívania jednoduchý a praktický, pretože si ho môžete pridať kamkoľvek. Pri kolagénových doplnkoch je však dôležité si všímať, aké množstvo kolagénových peptidov obsahujú a vyhľadávať tie, ktoré sú bez pridaných látok a farbív. Pridaním kolagénu vo forme výživového doplnku doplníte potrebné zásoby aminokyselín pre stimuláciu vlastného kolagénu.
Za čo je kolagén v tele zodpovedný:
- zachovanie štruktúry pokožky
- hydratácia pokožky
- redukcia vrások
- elasticita pokožky
- hojenie rán
- podpora proti starnutiu
- funkcie kĺbov
- prevencia úbytku kostnej hmoty
- udržanie a rast svalovej hmoty
- kvalita vlasov a nechtov
Ľudské telo postupne s pribúdajúcim vekom spomaľuje produkciu kolagénu. Pre stimuláciu jeho prirodeznej tvorby môžete vyskúšať výživový doplnok Vital Proteins, ktorý je číslom jedna medzi kolagénmi v Amerike. Obsahuje neochutené kolagénové peptidy, ktoré pomáhajú telu dodať potrebné aminokyseliny ako stavebné kamene pre kolagénové vlákna. Kolagén je vo forme prášku a hodí sa aj do teplých aj studených nápojov. Môžete si ho prisypať napríklad do rannej kávy, čaju alebo aj do ovocného smoothie.
Sledujte náš facebookový profil a onedlho budete môcť v súťaži vyhrať možno práve vy Vital Proteins.