Opatrovateľka: Prečo dovolím deťom nadávať a podplácam ich pri úlohách?

Opatrovateľka: Prečo dovolím deťom
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2022-09-25 15:00:00 |

Na výchovu detí nejestvuje originálny návod. Niekto by najradšej diktoval život pomaly dospelému dieťaťu, iní preferujú slobodný prístup a nechávajú rozhodovanie na deťoch odmalička.

Modelka Gigi Hadid (27), o ktorej sa špekuluje ako o novej priateľke Leonarda Di Capria, sa pochválila, že jej dcérka Khai si vo veku dvoch rokov už nenechá od nikoho hovoriť do obliekania.„Khai nemá ešte ani dva roky a vyberá si svoje oblečenie sama. Keď si vyberala šaty z koša na bielizeň, povedala som jej ´Čo to robíš?´ no ona bola rozhodnutá obliecť si presne to a nič iné by na seba nedala. Už má v tejto oblasti jasne vyhranené názory,“ povedala Gigi pre Vogue.

K tomu, v čom je a v čom nie je vhodné dopriať deťom slobodu samostatnosti, sa vyjadrila opatrovateľka Kathryn Mewes, ktorá má dve dcéry, Harriet (7) a Oliviu (5). Pre rodičov má 7 tipov, ako deťom pomôcť.

1 Nechajte deti vyberať si oblečenie

Naozaj nezáleží na tom, čo si deti oblečú. Obliekanie je boj, ktorý nestojí za to. Vy urobte akurát to, že im do šatníka dáte len to, čo je v danej sezóne vhodné nosiť, aby si nechceli dať šľapky, keď je vonku -15 stupňov Celzia.

Upozornite ich dopredu, že napríklad, ak chodíte do kostola, nebudú môcť ísť na nedeľnú omšu v kostýme Spider mana alebo na návštevu k babke vo futbalovom drese.

2. Nedovoľte im diktovať čas večierky

Deti potrebujú pred spaním režim. U mladších je to kúpeľ, rozprávka, posteľ, staršie by mali byť hodinu pred uložením sa bez obrazoviek. Dobrým pravidlom je, že dieťa potrebuje rovnaký počet hodín spánku a bdenia. Nikdy by nemali spávať pri zapnutom svetle. Ak nevedia zaspať potme, nechajte svetlo počas tejto fázy, no na noc ho vypnite, aby sa tvoril spánkový hormón.

3. Neriešte nadávky

SI Žiadne dieťa sa nevyhne tomu, aby nepočulo neslušné slová. A keď ich poznajú, je viac ako pravdepodobné, že ich použijú. Ak ich nehovoria na verejnosti, nerobte z toho drámu. Dohodnite sa, že ak si potrebujú zanadávať, nech tak urobia za zatvorenými dverami vo svojej izbe, kde ich nikto nepočuje. Upozornite ich, že v škole by sa takýmto slovám mali vyhýbať, lebo si môžu narobiť problémy.

„Moja dcéra Harriet má sedem a keď minule použila svoju prvú nadávku, úplne som to ignorovala. Nadávať niekomu, to je celkom odlišná situácia a to sa nesmie tolerovať. Ale ak dieťaťu zakážete používať nadávky, buďte si istí, že ich budú používať ešte viac,“ hovorí skúsená opatrovateľka.

4. Nechajte ich vybrať si jedlo

Bojovať s deťmi pri jedle je zbytočné, lebo vyhrajú. „Môj postoj je, ber alebo nechaj tak. Nepodplácajte ich, aby jedli, nevyhrážajte sa im, že im vezmete puding, pretože by nemalo byť dobré alebo zlé jedlo. Brokolica je chutná ako puding. Moje deti vedia, že to, čo pripravujem, je jedlo dňa a hovorím im, že je v poriadku, ak to nezjedia. Ak odmietnu obedovať, nenechám ich hladovať, ale nedávam im na výber. Neprevádzkujem kaviareň,“ opisuje Kathryn.

5. Nedovoľte im tráviť hodiny pri obrazovkách

Často sa to stáva. Rodiny upadnú do rutiny, keď sa deti vrátia domov zo školy a začnú sa hodiny hrať na svojej technike. Neberte im telefóny ani herné ovládače. Namiesto toho si ujasnite, kedy je elektronika povolená a na ako dlho – a nastavte si časovač. Ak budú deti protestovať, upozornite ich, že na druhý deň prídu aj o ten čas, ktorý mali dnes. Ak vydržíte, uvidíte výsledky.

Deti si musia vybrať svojich priateľov samy. Aj keď možno viete, že priateľstvo nevydrží alebo im nový kamarát či kamarátka zlomí srdce, musia sa poučiť. Čím skôr, tým viac ich to posilní.

6. Nechajte ich rozhodnúť sa, či si urobia domáce úlohy

„Priznám sa, že platím svojim dcéram za domáce úlohy, pretože je to motivácia. Zakaždým, keď si ich urobia, dostanú 20 centov. Denne to môže byť spolu až 1,20 eura, ale tiež nemusia zarobiť nič. Inak sa im do úloh nestarám, je mi jedno, či si ich stihnú urobiť alebo nie. V škole nemám predsa potom problém ja,“ hovorí opatrovateľka.

7. Nedovoľte im zvyšovať na vás hlas

Nikdy neprehliadajte verbálne napádanie alebo iné agresívne prejavy od svojho dieťaťa. Vždy okamžite zareagujte. Je ľahké ignorovať občasné výbuchy a neprimerané požiadavky dieťaťa, ale ak to neriešite, môže to prerásť do rozmerov, ktoré sa vám určite páčiť nebudú.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia