Dostáva vás menopauza a únik moču do rozpakov? Odborníčka radí toto!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-28 18:30:00 |

Menopauza je prirodzenou súčasťou života. Niektoré ženy ale prichádzajú do situácie, že sa za ňu hanbia. Ako si posilniť panvové dno? Radí odborníčka! (Aktualizované 4.5.2023 o 15:33).

Jane Wake je odborníčkou na menopauzu a panvové dno. Má 53 rokov a podľa nej je nutné, aby ženy začali svoje panvové dno milovať. Považuje za dôležité, aby sa ženy nebáli o tejto téme rozprávať a brali ju ako niečo prirodzené, uvádza Daily Star.

Počas menopauzy sa stáva, že moč uniká ženám častejšie. Je to spôsobené tým, že počas nej dochádza v ženskom tele k poklesu hladiny estrogénu. Podľa odborníčky, existuje spôsob ako kvalitu života v súvislosti s menopauzou zlepšiť.

Jane povedala, že na to, aby ženy uvideli zlepšenie, musia urobiť kľúčovú vec. Zamerať sa viac na svoje panvové dno. Rozhovory o menopauze musia ženy vnímať ako niečo prirodzené. Netreba sa obávať, žeby nebolo vhodné sa o menopauze úprimne porozprávať. Podľa nej, by sa ženy nemali obávať komunikovať aj o tom, že im moč nechcene unikne.

 

 

,,Len o tom nehovoríme. Nemusíme to znášať. Niekedy je naozaj ťažké o tom hovoriť. Je toho veľa, čo môžete urobiť, aby ste tomu zabránili – nie je to niečo, za čo by ste sa museli hanbiť. Bráni ženám robiť veci, bráni ženám cvičiť," povedala Jane Wake ohľadom problémov súvisiacich s menopauzou a únikom moču. Poznamenala, že je potrebné sa sústrediť na panvové dno. V prípade, že sa vyskytnú vážnejšie problémy alebo máte obavy, je už potrebné vyhľadať praktického lekára.

Jane prichystala v spolupráci s jednou spoločnosťou pôsobiacou v oblasti ženských hygienických potrieb nenáročné cvičenie s názvom „The Lift“. Toto cvičenie je zamerané na cvičenie panvového dna. Ženy ho môžu cvičiť hocikedy. Jeho cieľom je zabrániť únikom moču u žien. Prípadne, aspoň ich počet znížiť. Jane povedala, že toto cvičenie nemusí byť účinné pre všetkých. Ľudia sú rozdielny a pre každého môže zafungovať niečo iné.

 

Pri tomto cviku ide o to, že, keď stiahnete svaly vonkajšieho zvieraču konečníka, pomyslíte si, že stisk svalov smeruje hlbšie, naberajúc na intenzite od zadnej časti, až po predok smerom k lonovej kosti. Chrbticu udržujte vystretú. Následne pokračujte v zdvíhaní vyššie a vyššie, popri vydychovaní. Predstavte si, akoby výťah cestoval cez päť poschodí.

Zvládnete napočítať v tomto stave do päť? V prípade, že nie, žiadny problém. Ide o to, postupne sa  zlepšiť. Následne relaxujte. Je vhodné, ak skúsite precítiť panvové dno tak, že ho uvoľníte. Predtým, ako to znovu zopakujete, sa pomaly nadýchnite. Pamätajte si, že je podstatné urobiť minimálne od päť do desať zdvihnutí na jedenkrát. Teda naozaj dbajte na to, aby ste ich vykonali naraz. Pre ženy je vhodné, aby sa sústredili na 10 opakovaní, teda 10-krát za jeden deň. Napríklad to môžete urobiť po 3 krát naraz alebo hocikedy, keď je to pre vás vhodné.

 

Prvé výsledky by mali byť viditeľné už po troch týždňoch. Jane si uvedomuje, že práve panva pravdepodobne nie je často najvhodnejšou témou pre rozhovor. Existujú iné zdravotné záležitosti, o ktorých ľudia mnohokrát diskutujú. Podľa nej je, však potrebné venovať svojej panve pozornosť, starať sa o ňu. 

Nepodceňujte starostlivosť o svoju panvu

Podceniť aj túto časť tela sa nemusí vyplatiť. Môže dôjsť k bolestiam panvy, čo môže spôsobiť ďalšie komplikácie. Ako napríklad stres, úzkosť, ktoré opäť môžu vyústiť do začarovaného kruhu, lebo práve stres a úzkosť môžu mať na svedomí bolestivejšiu panvu.

,,Je to oblasť, ktorú sa musíme naučiť milovať - nemáme ju rady z najrôznejších dôvodov. Svoje emócie nosíte v panve. Musíme sa o tom porozprávať. Naše matky boli generáciou, ktorá by o tom nikdy nehovorila - to všetko musíme zmeniť," povedala Jane. Zároveň dodala, že je dôležité si uvedomiť, ako menopauza ovplyvňuje konkrétnu osobu. Podstúpiť nejaké kroky k zlepšeniu situácie a vyhnúť sa tomu, že o  menopauze budete vo všeobecnosti uvažovať záporne. Skôr mať k menopauze pozitívny postoj.

 

 

 

 

instagram.com/janewakeuk
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia