Sedáva vaše dieťa v tejto polohe? Pozor na to!

Sedáva vaše dieťa v
Ilustračné foto
Zdroj: A.Z.
2022-08-13 14:30:00 |

Sedenie do tvaru W nie je u detí výnimočné. Spôsobuje však viaceré zdravotné problémy. Keď aj vaša ratolesť obľubuje túto pozíciu, snažte sa ju od nej odučiť.

Sedenie do tvaru W je, najmä pre deti, veľmi pohodlné. Stačí, ak budete to svoje častejšie pozorovať pri hraní či pozeraní televízie a možno zistíte, že tiež patrí k tým, ktoré sa pri viacerých činnostiach automaticky usadia do tejto polohy. Patrí totiž k najbežnejším. Ak však chcete zabrániť neskorším zdravotným problémom u svojej ratolesti, nedovoľte jej túto pozíciu často.

Práve pozícia v tvare W má na svedomí viaceré vážne ortopedické problémy, zlé držanie tela, oneskorenie v motorických zručnostiach a zlú stabilitu. Najlepším a najefektívnejším spôsobom, ako deti pred týmito zdravotnými ťažkosťami ochrániť, je zabrániť tomu, aby sa sedenie v tvare W stalo ich zvykom. Je najmä na nás rodičoch, aby sme to dostatočne skoro podchytili. Keď už si raz na ňu dieťa zvykne, veľmi ťažko sa vám podarí to zmeniť.

Keď si všimnete, že ratolesť sa do spomínanej pozície usádza pri jednej určitej činnosti alebo aj pri viacerých, upozorňujte ju na to a ukážte jej iné možnosti. Môže napríklad sedávať s vystretými nohami, s kolenami ohnutými na jednu stranu alebo v tzv. tureckom sede. Každá z týchto pozícii je pre rast a rozvoj detského organizmu vhodnejšia. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia