Kamaráti plačú za Kyrou, ktorá zmizla pod vodnou atrakciou

Kamaráti plačú za Kyrou,
Ilustračné foto
2022-08-09 18:30:00 |

Veselá narodeninová oslava skončila tragédiou. Jedenásťročná Kyra sa utopila pod vodnou atrakciou, na ktorej deti šantili. Keď ju záchranári našli, už bolo neskoro.

Kyra Hill sa spolu s asi desiatimi kamarátmi zabávala počas kamarátkinej oslavy na obrovskej nafukovacej vodnej atrakcii v Liquid Leisure Windsor v anglickom Berkse. Aj napriek tomu, že na deti mali dohliadať plavčíci, vôbec si nevšimli, že počas plnenia úloh z výzvy Wipeout (Drvivá porážka), ktorá začala o 15:00,  jedno dieťa zmizlo. Uvedomila si to až Kyrina mama, ktorá z času načas išla dcérku pre istotu pozrieť a zrazu ju medzi ostatnými nevidela. Nareagovala ani na mamino volanie. Nastal chaos, plavčíci skákali do vody a od návštevníkov si požičiavali plávacie okuliare, aby lepšie pod vodou videli. Zjavne nemali žiadne vybavenie, ktoré by v prípade núdze mohli použiť.

Podľa svedkov sa pod vodu ponorilo asi 40 dospelých a horúčkovito hľadali Kyru. O 15:55 dorazila aj záchranná služba, no dievčatko našli až o 17:10. Bohužiaľ, na záchranu bolo neskoro.

Všetci sú z nešťastia zdrvení. Mama dievčaťa, ktoré oslavovalo narodeniny, ešte pred pozvaním detí na oslavu na vodnej atrakcii preverovala, či vedia dobre plávať. Prevádzkovatelia vodného parku tiež tvrdia, že pred vpustením detí do vody vyžadujú, aby každé potvrdilo, že je dobrý plavec a poskytujú aj záchranné vesty.

Spomínaný vodný park však evidentne k veľmi bezpečným nepatrí, nepríjemné skúsenosti s ním opísalo viacero ľudí. Aj vlani tam tragicky zomrelo jedno dievčatko a mnohí ho volajú pascou smrti. Miestna rada sa ho pokúsila zatvoriť už pred mesiacmi, no nepodarilo sa jej to.

Dvojnásobná mama Melissa Henson povedala, ako jej dcéra uviazla dolu hlavou vo vode medzi dvoma nafukovacími člnmi počas incidentu, ktorý sa odohral takmer na deň presne pred rokom. „Keby som ja alebo manžel spustil z nej oči, som presvedčená, že by sa utopila,“ uviedla pre MailOnline. Vôbec sa jej nepáčilo, ako plavčíci dávajú na deti pozor, preto sa na nich nespoliehali a dcérku si kontrolovali sami. „O incidente sme informovali aj vedenie parku, to sa ospravedlnilo a dalo nám poukaz, aby sme sa opäť vrátili."

Ďalší rodič, 47-ročný Danny, ktorý Liquid Leisure navštívil minulý týždeň, hovorí, že takúto tragédiu predpovedal. „Je to smrteľná pasca. Povedal som si, že tu sa určite niekto zabije. Záchranári nemajú základný výcvik a nemôžu počuť prípadný krik topiaceho sa dieťaťa či bezpečnostné zvuky, keďže park je na letovej trase Heathrow."

Jedna zo svedkýň, 32-ročná žena opísala, ako videla situáciu ona. Čudovala sa rodičom, že sa spoliehajú na plavčíkov, lebo tí evidentne na deti vôbec pozor nedávali. „Bolo to hrozné. Jeden z nich dokonca po tom, ako Kyra bola nezvestná, povedal, že nejde do vody, lebo si nechce namočiť tenisky."

 Aquapark je momentálne zatvorený a jeho budúcnosť je nejasná. Ľudia k bránam nosia kvety a hračky, na mieste vidno aj uplakaných plavčíkov, ktorým je život dievčatka veľmi ľúto. Spolužiaci na Kyru spomínajú ako na vždy veselú a veľmi šikovnú dievčinu. Patrila k najlepším v triede a nikdy nemala s nikým žiadne konflikty. Naopak, vždy bola pripravená pomôcť a takto si ju aj všetci zapamätajú. Bohužiaľ, jej už pomoci nebolo.

„Naše myšlienky a modlitby sú s rodinou, priateľmi a všetkými, ktorých postihla táto zúfalo tragická a znepokojujúca udalosť,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré aquapark zverejnil. "Keďže polícia z Thames Valley je v počiatočných fázach vyšetrovania, nebudeme sa k tragédii vyjadrovať, ale budeme ju aj naďalej plne podporovať a pomáhať jej počas celého procesu."

Rôzne nafukovacie atrakcie na vode sú pre deti veľkým lákadlom, no faktom zostáva, že vždy nesú so sebou určite riziko. Ide o klzké plochy, z ktorých sa dieťa ľahko zošmykne alebo pri skákaní ho môže odhodiť úplne inam ako si myslí a nešťastie je raz-dva na svete. Najmä, ak ste na dovolenke v zahraničí, netreba vôbec spúšťať deti z očí, lebo kvality personálu nepoznáte.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia