Z mojej dcéry rastie agresor: Kde som spravila chybu?

Z mojej dcéry rastie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-09 14:30:00 |

Už keď moja dcéra začala chodiť do škôlky, ma učiteľky upozorňovali, že Zuzka všetky konflikty rieši bitkou, že nemá problém do niekoho sotiť, udrieť ho...

Tvrdili, že sa odmieta s deťmi dohodnúť a keď to nie je po jej, tak hneď kričí, háda sa a – bije sa. Myslela som si, že to učiteľky preháňajú, že je predsa normálne, keď sa deti pohádajú, aj pobijú. Je pravda, že ani doma veľmi neposlúcha, že sa zlostí, keď nedostane, čo chce, ale vždy to nakoniec nejako doriešime. Hoci, je fakt, že niekedy aj tak, že dostane po rukách alebo na zadok.

Že z mojej dcéry rastie fakt zákerný agresor, to som pochopila len celkom nedávno. Boli sme na návšteve u kamarátov, keď som si všimla, že Zuzka naschvál stúpla ich psíkovi na chvost, o chvíľu na labku a vyvrcholilo to tým, že doňho kopla. Nie síce veľmi, ale kopla.

Tak som ju začala viac pozorovať a moje podozrenie sa potvrdilo. Na ihrisku naschvál hodila hračku do chlapčeka, s ktorým sa dovtedy hrala, druhého sotila tak, že spadol na zem a oškrel si ruku a dievčatku vysypala na hlavu celé vedierko piesku.

Zostala som ako obarená a absolútne zúfalá. Ako matka som úplne zlyhala a vôbec nevidím, kde som vo výchove spravila chybu.

„Je pravda, že vo výchove často používame telesné tresty. Väčšinou vtedy, keď nám dochádzajú argumenty, keď nevieme svojmu dieťaťu inak doručiť, že niečo sa naozaj nesie, že sú veci, ktoré sú fakt neprípustné. Občas jedna výchovná na zadok nemusí znamenať problém, ale keď bitku používame ako riešenie všetkých nezrovnalostí, tak to už môže mať vážne následky,“ hovorí psychiatrička Lucia Pacherová.

„Potom dieťa nadobudne presvedčenie, že bitka je legitímny spôsob, akým sa riešia konflikty a nezhody, ako si vymôcť svoje právo. Lebo aj rodič si svoje ´právo´ vymáha bitkou. Teda nemá pocit, že robí niečo zlé.

Keď sa k tomu pridá presvedčenie, že doma je všetko v poriadku, že rodičia vlastne nemajú s dieťaťom žiadny zásadný problém, tak vlastne ani nemá dôvod fungovať inak.

Preto je dôležité dieťaťu vysvetliť, že niečo si už naozaj nemôže dovoliť, že ak sa bude správať, ako sa správa, tak ani my nebudeme naň milí, že mu nekúpime sladkosti alebo hračku, ktorú si veľmi želá. Tieto hranice však nesmieme ani my sami prekročiť. Dieťa musí vedieť, že to myslíme vážne a že tieto pravidlá a podmienky platia vždy a nie len niekedy.

Aj my musíme dieťaťu ukázať, že problémy, nezhody a konflikty sa dajú riešiť aj inak, než bitkou.“     

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia