Sú maličkí, no ich láska je veľká: Aj napriek nepriazni osudu život milujú

Sú maličkí, no ich
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-07-06 10:45:00 |

Od prvého stretnutia v tínedžerskom veku pri nakrúcaní dobrodružného filmu Willow sa od seba už nepohli. Majú za sebou tri desaťročia spoločného života a nemenili by.

Sú neprehliadnuteľní, aj keď dorástli len do výšky malých detí. Warwick Davis a jeho manželka Samantha trpia rôznymi formami nanizmu, čo znamená, že majú trpasličí vzhľad. Napriek tomu sú jeden pre druhého tým najsilnejším a najkrajším človekom na svete. Na spoločnej ceste životom si prešli mnohými prekážkami, prišli o dve deti a Samantha takmer podľahla nebezpečnej sepse. Aj tak život milujú.

Warwick (52) prezradil, že úplne najhoršie chvíle prežíval vtedy, keď Sam (51) bojovala o život pre sepsu, ktorú dostala v roku 2018 po rutinnej operácii chrbta. Ako povedal pre The Sun, spolu s ich dvomi deťmi, Anabelle (25) a Harrisonom (19) čakali na chodbe nemocnice a modlili sa, aby prežila. „Nasledujúcich pár hodín bolo najdlhších v mojom živote, keď som čakal na oddelení s našimi deťmi na prázdnom mieste, ktoré zostalo na Saminej nemocničnej posteli. Dúfal som, že to pre nás nebude symbolizovať budúcnosť bez nej," povedal.

Nepriazeň osudu, ktorej spoločne po celý život čelia, vytvorila základ ich nerozbitného puta.

Teenagerskou láskou k celoživotnej oddanosti

Warwick hral Ewoka Wicketa vo filme Star Wars: Return of the Jedi, keď vo veku 17 rokov získal hlavnú úlohu vo filme Willow po boku Vala Kilmera. Vtedy 16-ročná dcéra hereckého kolegu Petra Burroughsa Samantha, mala vo filme rolu ako komparzistka a pár sa do seba zamiloval. Randili štyri roky a potom sa zobrali.

Warwick sa narodil so spondyloepifýznou dyspláziou congenita, extrémne zriedkavou genetickou formou trpasličieho vzrastu, ktorú po ňom zdedili aj obidve ich deti, Annabelle aj Harrison. Samantha má achondropláziu,čo je najbežnejšia foma trpasličieho vzrastu. Práve tieto poruchy viedli k smrti dvoch prvých potomkov.  

Prvorodený Lloyd žil deväť dní a o Georga prišli v 19. týždni tehotenstva. Po nich Samantha ešte dva razy potratila na začiatku tehotenstva, no nevzdávali sa a dnes sa tešia z Annabelly a Harrisona. Ak by sa vám zdalo, že to bolo od tohto páru nezodpovedné a sebecké, asi by s vami súhlasilo veľa ľudí, no ich deti tvrdia že sú šťastné aj napriek svojmu hendikepu a sú vďačné rodičom, že ich priviedli na svet. Obaja sa dali na hereckú dráhu a vďaka svojej výnimočnosti majú aj dostatok príležitostí.

Zatiaľ čo iné manželstvá by mohli byť tragédiami otrasené, Warwick a Samantha trvajú na tom, že ich to zblížilo. Ich život nie je prechádzka ružovou záhradou. Bojujú s množstvom zdravotných problémov. „Keď sa pozeráte na niekoho s trpasličím vzrastom, prvá vec, ktorá vám napadne, je pravdepodobne to, že je nízky a to je všetko. Ale to je len vrchol ľadovca,“ povedal Warwick v roku 2015 pre Guardian. „Zhoršuje sa to. Môže to byť rázštep podnebia, strata sluchu – alebo skončíte na invalidnom vozíku.“

Wawickovým rodičom bolo po jeho narodení povedané, že nikdy nebude chodiť a zomrie najneskôr v tínedžerskom veku. No on chodí a už má po päťdesiatke. Priznáva, že so zdravím je to stále horšie, má vykĺbené boky a veľmi bolestivé kolená. „Hrozí odlúčenie sietnice, ale už poznám príznaky. A potom, áno, zobudíš sa, zazvoní budík, trvá to dobrú polhodinu, kým sa pohneme, obaja si povieme: ‚Ugggh.‘ Predstavte si najhoršiu chrípku, ktorú ste mali, každý deň – je to tak.“

Obaja absolvovali počas životy nespočetne veľa operácií. Svoj podiel operácií majú za sebou aj dcéra a syn, Harrison bol naposledy pod nožom v roku 2019, keď mu operovali kolená a chodidlá.

Rodičia s deťmi sú silnou štvoricou a často si navzájom vyznávajú city aj cez sociálne siete. Sú príkladom toho, že aj cez ťažkosti možno žiť plnohodnotný život plný lásky a úcty. „Nikdy neberieme život ako samozrejmosť, každý deň žijeme tak, ako keby bol náš posledný. Cením si a vážim si každú chvíľu, ktorú spolu so Sam strávime," dodáva Warwick.

Fotogaléria

Instagram
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia