Nechcem prísť o vnukov: Toto som od syna nečakala!

Nechcem prísť o vnukov:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-07-03 16:30:00 |

Svojich vnukov sme aj s manželom vychovávali vlastne od plienok. Môj syn pracoval v zahraničí a nevesta prišla domov prakticky len porodiť.

My, starí rodičia, sme absolvovali s nimi všetky detské choroby, aj ranú pubertu. Po dvanástich rokoch sa syn aj s nevestou vrátili domov, našli si svoje bývanie a zobrali si aj synov, našich vnukov. Tajne som dúfala, že chalani od nás nebudú chcieť ísť, ale na sťahovanie sa veľmi tešili. Pripadáme si teraz aj s manželom trošku podvedení, trošku urazení a veľmi, veľmi sklamaní. Chceli by sme svojich vnukov späť, hoci ich zase rodičom brať nechceme...

„Viem si predstaviť, ako vás odchod vašich vnukov bolí. Myslím, že všetky vaše pocity sú oprávnené, aj smútok, aj sklamanie. Skúste sa však pozrieť na situáciu realisticky“ hovorí psychiatrička Lucia Pacherová.

„Vaši vnukovia vás určite milujú, ale sama najlepšie viete, ako veľmi im rodičia chýbali. Akokoľvek – starí rodičia ich jednoducho nahradiť nemôžu. Preto sa ani nečudujte, že sa s radosťou s nimi nasťahovali do nového bytu.

Zo skúseností viem, že v nasledujúcich týždňoch budete mať tendencie chodiť kontrolovať, či sa vaša nevesta dostatočne o vašich vnukov stará, budete mať chuť jej vysvetľovať, ako ich má vychovávať, čo im má variť, ako majú tráviť voľný čas. Snažte sa tomuto všetkému vyhnúť, aby ste neboli sklamaná tým, že vám nevesta (a aj váš syn) vysvetlí, aby ste sa jej do výchovy nemiešali. Napokon, ani ona vám nehovorila, ako máte vychovávať jej deti...

Pokojne však môžete pozvať svojich vnukov na obed, alebo im napečte nejaký obľúbený koláč. Budete sa s nimi môcť porozprávať, zistiť, čo majú nové, či by nechceli ísť napríklad s dedkom na ryby.

Konečne si budete môcť užívať pozíciu starých rodičov a vychutnať si čas so svojimi vnukmi bez toho, aby ste sa museli starať, či majú navarené, oprané, či majú hotové úlohy.

Verte – tým, že sa chalani nasťahovali k svojim rodičom, o nich vôbec nemusíte prísť. Stačí, keď budete rešpektovať novú situáciu a budete sa tešiť z toho, že vaši vnuci konečne majú normálnu rodinu. Všetko závisí len od vás... Napokon – deti v každom veku sa tešia na to, že si u starých rodičov môžu dovoliť viac, než doma.“

  

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia