Moja dcéra by zostala bez mamy, keby nebolo tejto ženy!

Moja dcéra by zostala
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-07-01 09:30:00 |

Britská moderátorka Deborah Jamesová, ktorá po päťročnom boji s rakovinou hrubého čreva v utorok zomrela, zmenila životy tisícok ľudí. Prehovorili tri ženy.

Deborah, po ktorej zostali dve deti, donekonečna vyzývala ľudí, aby nepodceňovali príznaky rakoviny hrubého čreva. Vďaka tomu sa v Spojenom kráľovstve naozaj zvýšil počet ľudí, ktorí absolvovali vyšetrenia a bola im rakovina zistená v ranom, teda ešte liečiteľnom štádiu.

Útla žena, ktorej sily už na porazenie rakoviny nestačili, urobila pre šírenie povedomia o tejto chorobe viac ako dosť. Asi najhmatateľnejším výsledkom je fond BowelBabe, na ktorom sa podarilo za dva mesiace vyzbierať 7 miliónov libier a pribúdajú ďalšie. Tí, ktorí sa rozhodli pokračovať v jej začatej práci, majú teraz cieľ zaokrúhliť čo najskôr túto sumu na 10 miliónov. Všetky peniaze budú investované na výskum rakoviny.

Tri ženy hovoria, ako im pomohla a uvedomujú si, že sú nažive len vďaka Deborah

Teresa

„Moja 14-ročná dcéra by zostala bez mamy, keby nebolo Deborah,“ hovorí Teresa Whitfield (52). Keby ju nevidela v televíznej šou Lorraine Kellyovej, nikdy by jej nenapadlo, že jej problémy môžu byť spôsobené rakovinou.

„Mala som symptómy 12 mesiacov predtým, ako mi diagnostikovali rakovinu, ale myslela som si, že je to syndróm dráždivého čreva alebo stres. Keď som okolo októbra 2018 počúvala Deborah hovoriacu o symptómoch rakoviny, spozornela som. So všetkým, čo opísala, som mala do činenia," hovorí. Marketingová riaditeľka zo Surrey povedala, že lekári ju trikrát poslali domov s tým, že o rakovinu nejde, no ona to nevzdala, navštívila súkromného lekára a do týždňa ju mala diagnostikovanú. „Plakala som, keď som počula, že Deb zkončila svoju pozemskú púť.  Zanecháva dieru v živote každého, kto ju poznal a v u ľudí ako som ja, ktorých zachránila, ani o tom nevedela. Nikdy jej to nebudem môcť splatiť,“ dodáva.

Gemma

Recepčná Gemma Crossleyová (40) vďačí za svoj život tiež Deborah, cíti sa však vinná, že ona je nažive a môže vidieť svoje deti vyrastať, zatiaľ čo Deborah nie. Gemma je mamou 15-ročného Jacka a 14-ročnej Mii. „Deborah som videla v televízii a začala som ju sledovať na Instagrame na začiatku roka 2020. Vyzerala tak inšpiratívne. Roky som mala problémy s črevami, ale nikdy mi nenapadlo, že by mohlo ísť o rakovinu,“ opisuje. Potom videla príspevok od Deb a uvedomila si, že jej syndrómy sú úplne rovnaké ako tie, ktoré opisovala. „Išla som k praktickému lekárovi, ktorý našiel hrčku a trochu krvi." Poslal ju na testy, vďaka ktorým jej diagnostikovali rakovinu hrubého čreva v 3. štádiu. Absolvovala 25 cyklov rádioterapie a štyri cykly chemoterapie. V júni 2021 absolvovala operáciu na odstránenie rakovinového tkaniva. Teraz je vyliečená. „Keď som si prečítala, že Deborah prestali liečiť, rozplakala som sa. Jej deti nebudú mať už mamu a to mi láme srdce.“

Patricia

Pracovníčke firmy Property Patricii Leverovej (58) lekári mnohokrát povedali, že jej črevné problémy nie sú dôvodom na obavy, ale Deborah ju inšpirovala, aby to skúšala ďalej. „Vždy ma poslali domov že to je len z úzkosti alebo ide len o podráždenie,“ spomína. „Jedného dňa začiatkom roka 2021 mi zavolala dcéra a povedala, nech si zapnem televízor a naladím si šou Lorraine Kellyovej, kde spovedá ženu menom Deborah James.“ Keď si to pozrela, vedela, že potrebuje odpovede na viaceré otázky o svojom zdraví, ktoré ju trápili. Vybrala sa na súkromnú kliniku, kde jej urobili testy, CT vyšetrenie a zobrali vzorku stolice. O deväť dní jej povedali, že má kolorektálny karcinóm. „Nádor s veľkosťou 8 cm spôsobil prekrytie môjho čreva, jeho časť odumrela a bolo potrebné ho odstrániť. Mala som úžasného chirurga, ktorý mi zachránil život jedným spôsobom, ale Deborah mi zachránila život úplne iným spôsobom. Viem, že by som tu nebola, keby nebolo jej. Dotkla sa toľkých životov a aj na konci toho svojho sa stále snažila pomáhať iným ľuďom. Jej smrť mi zlomila srdce a nemôžem jej dostatočne poďakovať za záchranu môjho života. Nikdy jej to nebudem môcť oplatiť," dodala.

5 príznakov, ktoré sú varovaním, aby ste čo najskôr navštívili lekára:

  • Krvácanie zo zadku alebo krv v stolici
  • Zjavná zmena návykov na toalete (hnačky, zápchy, kŕče)
  • Nevysvetliteľné chudnutie
  • Extrémna únava
  • Hrčka alebo bolesť - zvyčajne v oblasti žalúdka alebo na chrbtici

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TheSun

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia