Odišla bojovníčka, seba nezachránila, iným pomáhala do konca

Odišla bojovníčka, seba nezachránila,
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-06-29 15:24:00 |

Britská moderátorka Deborah James (†40), ktorá po dlhej chorobe opustila tento svet, nechala po sebe dve deti. Syna a dcéru. Sú na ňu veľmi hrdí.

To, že mama má rakovinu, sa dozvedeli vo veku, keď deti majú mať úplne iné starosti než strach o rodičov. Syn Hugo mal vtedy 8 a dcérka Eloise 6 rokov. Bolo to pred piatimi rokmi a siedmimi mesiacmi. Tak dlho moderátorka zvádzala najťažší boj v živote s rakovinou hrubého čreva, ktorú jej zistili už v štvrtom štádiu a nádej na vyliečenie od začiatku vlastne nebola. Deborah známa ako Bowelbabe, sa však nevzdávala a neľutovala. Deti po celý čas videli pri sebe odvážnu ženu, ktorá si užíva každý okamih života. Informácie o chorobe a o tom, ako ju zvláda, po celý čas zdieľala s čitateľmi TheSun a divákmi BBC.

Ani posledné týždne, keď jej už v nemocnici nevedeli pomôcť a prepustili ju do domácej paliatívnej starostlivosti, nepoľavila a podarili sa jej úžasné veci. Najviac času však venovala svojej rodine, dnes už 14-ročnému Hugovi, 12-ročnej Eloise, manželovi Sebovi a rodičom. Práve v dome rodičov trávila posledné dni života, lebo nechcela zomrieť v dome, kde žijú deti, aby nemali v pamäti takúto smutnú spomienku. Nerobila si falošné nádeje, že sa stane zázrak a ona bude žiť ešte roky, ale prakticky sa na všetko pripravila. Dokonca aj oznámenie o úmrtí a fotku k nemu odsúhlasila manželovi ona.

Deťom na nasledujúce roky pripravila odkazy, aby bola pri dôležitých životných míľnikoch pri nich prítomná aspoň takto. Ak ju pred smrťou ešte niečo trápilo, bola to práve predstava, že ich neuvidí už viac vyrastať ani to, ako sa jej syn raz ožení a stane sa otcom či dcérka mamou. Ako však napísala, Seb je tým najlepším otcom a nemá ani najmenšie obavy, že by ich nedokázal vychovať. I keď pri konci už jej rýchlo ubúdali sily, snažila sa byť s nimi každú chvíľu, dokonca si s mamou, dcérkou a kamarátkami užili dievčenský večer so všetkým, čo k tomu patrí.

Británia ju milovala

Vďaka šíreniu osvety o rakovine hrubého čreva ju ocenili a spomínajú na ňu okrem iných aj princ William, ktorý ju aj osobne v máji navštívil či premiér Veľkej Británie Boris Johnson.

To, čo  moderátorka a dvojnásobná mama dokázala, je priam neuveriteľné. Krátko pred smrťou založila fond na podporu výskumu a liečbu rakoviny hrubého čreva, v ktorom sa doslova za pár dní vyzbieralo takmer 7 miliónov libier. Spustila vlastnú značku oblečenia, výťažok z predaja ktorého ide celý tiež na fond, napísala knihu, ktorá sa stala bestsellerom a na jej podnet začali niektoré obchodné reťazce v Británii predávať toaletný papier, na obale ktorého sú uvedené príznaky rakoviny hrubého čreva. Aj keď Deborah odišla vo veku 40 rokov, za štyri dekády svojho života toho urobila naozaj nesmierne veľa.

„Nájdite spôsob, ako si užívať život, riskujte, hlboko milujte, neľutujte a vždy majte nádej. A napokon, kontrolujte svoje hovienka. Mohlo by vám to zachrániť život," znie odkaz odvážnej bojovníčky pre všetkých. 

„Moja priateľka Deborah Jamesová bola taká krásna, bláznivá a zázračná, nikdy som neverila, že tento deň príde,“ napísala krátko po jej smrti Lizzie Parry z TheSun. „V živote jej svetlo žiarilo jasnejšie než kohokoľvek, koho som kedy stretla... Bola víchrica - oblečená vo flitroch, mala žiarivo ružové pery a otravovala každého, kto ju počúval: "Skontroluj si svoje hovienko"... Dokonca aj v jej posledných dňoch, keď čelila smrti, moja bláznivá a krásna priateľka odmietla s tým prestať,“ opísala ju. Deborah do poslednej chvíle hľadala všetky možnosti, ako rozšíriť povedomie o príznakoch rakoviny, aby čo najmenej ľudí muselo trpieť tak ako ona. „Znova a znova mi hovorila, že chce zanechať tento svet lepším miestom pre svoje deti, Eloise a Huga,“ dodala Lizzie.

 


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia