Takéto sú vaše zážitky s otcami: Na čo nikdy nezabudnem!

Takéto sú vaše zážitky
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-28 15:00:00 |

Otcovia zohrávajú v živote detí dôležitú úlohu, aj keď si to často vôbec neuvedomujú. Sociológovia tvrdia, že ak sa otcovia aktívne zapájajú do ich života, lepšie sa vyvíjajú.

Pri príležitosti nedávneho Dňa otcov, ktorý sme nás oslávili tretiu júnovú nedeľu, sme zisťovali, aké zážitky sa vám spájajú s otcami.

„Pre mňa je najlepší zážitok s mojím ockom to, že si dokázal a dokáže na mňa spraviť vždy čas. A tak sme spolu objavovali prírodu, hrali športové a spoločenské hry a keďže nemá syna, tak sme spolu aj majstrovali a veľa má toho naučil,“ napísala Júlia. „Krásna je spomienka na Babetu ktorú sme zďaleka počuli a veselí že už ide domov. Alebo keď sme na kuchynskom stole hrali ping Pong,“ zaspomínala si Zdenka. Gretke zostal v pamäti úsmevný príbeh. „Keď ma viezol na prijímacie skúšky na vysokú školu a meškali sme, vošli do dráhy električke, zaparkovali v zákaze, vošli do zákazu ......  Ale dobre to dopadlo. Zobrali ma,“ pochválila sa.

„Najkrajší zážitok bol večer v Benátkach, lialo poriadne, vody po členky, miesto dáždnikov igelitka na hlave a keď sme prišli na námestie sv. Marka, hrala živá hudba jednej z reštaurácií ocinovi obľúbenú skladbu Na krásnom modrom Dunaji, tak ma pozval uprostred upršaného námestia do tanca. Okolo nás sa vytvoril húf ľudí a ocenili nás i potleskom, potom sa pridali aj ďalší nikdy na to nezabudnem a presne túto pieseň som si vyžiadala aj na mojej svadbe ako náš spoločný tanec,“ vybavil sa špeciálny zážitok s otcom Anne.

Katarína nikdy nezabudne na spoločné výlety. „My sme ako deti chodili strašne veľa stanovať, nikdy nezabudnem na výborný guláš, ktorý sa vždy na stanovačke varil a nikdy nezabudnem, keď sme sa chodili kúpať do Chalmovej, ako sme roztláčali našu starú škodovku.“ O dovolenkový zážitok sa podelila aj Mony. „Nikdy nezabudnem na dovolenku. Boli sme na Šírave. Ocko ma naučil plávať. Bol to neskutočný zážitok. Keďže ja som sa veľmi bála, mal čo robiť, aby sa mu to podarilo.“ Ľudmila nikdy nezabudne na splav Váhu s otcom. „Nieto, že som bola úplne spálená, ešte som aj stratila topánky. Ale zážitkov som mala z toho dňa mnoho.“

Jaroslavovi sa pri spomienke na detstvo vynorila typická chlapčenská spomienka. „Výlet na futbaový zápas v Prešove a ja na stožiari. Otec ma cez polčas zbadal, kde som vyliezol a skoro odpadol,“ priznal.

Zuzanka má najsilnejšiu spomienku na otca z poslednej dovolenky vo Vysokých Tatrách. „Poriadne sme si to užili, hoci nikto z nás vtedy netušil, že to bude naša spoločná dovolenka,“ podelila sa o smutný príbeh. Krásne je však to, že má na čo spomínať. Na rozdiel od nej Miška, ktorá sa tiež zapojila do diskusie o zážitkoch s otcami, napísala, že veľa spomienok nemá. Otec totiž s nimi nežil a nevychovával ju. Napriek tomu si pamätá, že ju raz zobral na kúpalisko. Aj takto málo stačí, aby vám niekto zostal v pamäti. Veľa spomienok nemá ani Milka, lebo na žiadne dovolenky s otcom nechodievali.

Zato Sašenka si spomenula na zážitok, na ktorom sa dnes už smeje, no vtedy jej všetko jedno nebolo. Keď som s ním mala prvú jazdu po autoškole, plánovaná cesta cez 70 km a on si na treťom kilometríku veselo zaspal,“ prezradila na otca. Mária nikdy nezabudne, ako ju otec učil jazdiť na bicykli a Lucia má doteraz živo v pamäti, ako s otcom hrávali na dvore rôzne loptové hry.

Ako sa hovorí, zážitky a spomienky sa za peniaze kúpiť nedajú. To, čo deti od vás potrebujú, je ČAS venovaný im.

Experti na vzťahy a psychológiu tvrdia, že u detí so zainteresovanými otcami je nižšia pravdepodobnosť, že porušia zákony alebo sa vykašlú na štúdium. Ak majú s otcom blízky vzťah, vyhýbajú sa rizikovému sexu, usilujú sa o zdravé vzťahy a častejšie sa im podarí zohnať lepšie platenú prácu. Je nepravdepodobné, že sa stanú bezdomovcami a s väčšou pravdepodobnosťou budú mať už vo veku troch rokov vyššie skóre IQ než ich rovesníci. Z dlhodobého hľadiska trpia menej často psychickými problémami a môžu byť menej náchylní na obezitu. V každom prípade, je viac ako jasné že otcovia sú pre deti rovnako dôležití ako mamy.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia