Dovolenka ako nočná mora: Toto nás pravidelne rozháda

Dovolenka ako nočná mora:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-26 13:30:00 |

Ja by som chcela ísť na nejaký poznávací zájazd, môj partner zase k moru. A tak je to skoro vždy. Na dovolenky máme úplne rozdielne názory a nevieme sa dohodnúť.

Obvykle to skončí tak, že ideme tam, kam chce on. Ja som potom naštvaná a on nechápe, prečo. Začne mi vymenovávať, čo všetko pekné sme na dovolenke zažili, ako sme si oddýchli, ako sme mali na seba čas. A ja sa potom cítim blbo, že vytváram dusno, pretože to vlastne bola pekná dovolenka. Lenže, ja mám úplne iné predstavy, chcela by som ju viac aktívnejšiu a partner ani nechce premýšľať o tom, že by bolo raz po mojom. Ja navrhujem robiť jednu dovolenku podľa neho a druhú podľa mňa, ale na to nepristupuje a potom vznikajú veľké hádky. Už som rozmýšľala aj nad tým, že na dovolenky budeme chodiť samostatne.

„Iste, aj to je možnosť“ hovorí psychologička Katarína Szabados.

„Ale dovolenka by mala byť aj čas na to byť spolu inak ak počas bežného roka, čas na to porozprávať sa, vnímať jeden druhého, čas na to zistiť, s kým to vlastne žijem.

No, ja vidím problém aj niekde inde. Podľa mňa váš partner nepripúšťa variant, že pokiaľ bude po jeho, bude z toho ale nespokojná partnerka. A stráviť dovolenku s nespokojnou partnerkou nie je práve extra terno. Podľa mňa mu to ale musíte oznámiť. Nielen nejakým výrazom, s nádejou, že sa dovtípi, ale naozaj mu to povedať jasne, naplno a ešte najlepšie s poukázaním na to, ako to prebehlo minule.

A potom by som trvala na tom, že to je pre mňa jednoducho neprípustné. Zdá sa, že on má s vami skúsenosť, že vás je možné ukecať. A je to vidieť aj z toho, že sa cítite blbo z toho, že „vytvárate dusno“. Takže evidentne to beriete na seba. Namiesto toho, aby ste sa postavili za to, že ´ja som ti ale hovorila, že mi to takto nevyhovuje´.

A kým si za to nestúpnete, tak on nebude mať dôvod to meniť. Má čo chcel, vo vás vyvolá pocit viny, že predsa máte byť spokojná, tak prečo by mal niečo meniť? Viem, znie to hrozne, ale pokiaľ niekto na niečom trvá, kým nedostane pádny dôvod, aby to zmenil, sám od seba to meniť nebude.

A myslím si, že sa to netýka len výberu dovolenky...“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia