Muži vždy opúšťali mňa: Teraz sa chcem po prvýkrát rozísť ja

Muži vždy opúšťali mňa:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-27 18:00:00 |

Nikdy by mi nenapadlo, že to budem práve ja, kto sa rozhodne odísť zo vzťahu. No dostala som sa na križovatku, na ktorej si musím vybrať nový smer.

I keď je to častejší scenár, nielen muži opúšťajú nás, ale aj my, ženy, keď zistíme, že nie sme vo vzťahu šťastné, dokážeme ho ukončiť. Zrazu zistíme, že od človeka, s ktorým žijeme, sme sa akosi vzdiali a vlastne s ním máme už málo spoločné. Ako je to možné?

„Vzdialenosť je obyčajne dôsledok dlohodobého procesu. Vzťah dvoch ľudí, ako i všetko ostatné, časom podlieha zmenám. V každom partnerskom vzťahu sa vyskytnú dôležité medzníky, ktoré ovplyvňují jeho další priebeh,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková.

„V živote každej z nás nájdeme momenty, ktoré zmenili naše vnímanie toho druhého alebo i celého vzťahu. Ide o veľké chvíle, ako narodenie dieťaťa, nevera, neúspechy v práci, nesplnené očakávania, ale i menšie zádrhely, akými sú nedodržané slová, nedorozumenia, unáhlené rozhodnutia, pocity krivdy a následné výčitky, pocity neistoty... to sú momenty, ktoré nás v priebehu života ovplyvňujú a zanechávajú v našom srdci stopy.

Často je problém v nedostatočnej komunikácii, keď si správanie nášho partnera vysvetľujeme po svojom, vnímame, čo urobil alebo čo neurobil cez svoju vlastnú optiku a mnohé naše dedukcie si u svojej polovičky neoverujeme, a tak sa často trápime vo vnútri. Dôsledkom toho je, že sa začneme od neho vzďaľovať. Každý nevyriešený a zamlčaný konflikt nás totiž od toho druhého vzďaľuje.

My, ženy, máme často romantickú predstavu, že muž, ktorý sa do nás zamiluje, automaticky urobí, po čom túžime a ešte presne tak, ako si to predstavujeme. A často od muža očakávame, že nám svoju lásku bude dávať najavo spôsobom, aký by sa páčil nám. A keď to tak neurobí, obviňujeme ho, že mu na nás málo záleží, že nás už nemá rád. Lenže pri tom zabúdame, že náš partner nie je naša kópia, ale ide o svojprávneho jedinca, ktorý v rôznych oblastiach premýšľa inak ako my. Má svoju hlavu, svoj rozum, svoje skúsenosti, ktoré ho formovali. Niektoré veci vidí inak, dáva dôležitosť iným slovám, inak sa rozhoduje, inak zvažuje, inak sa nám snaží urobiť radosť, inak nám prejavuje svoju náklonnosť a lásku. A to, že jeho spôsob prejavenia záujmu nás prekvapí alebo sa nám zdá nedostatočný, neznamená, že nás nemá tak rád ako hrdina z nášho oblúbeného filmu, ale znamená to, že je len jednoducho iný.

Nám, ženám, často učaruje mužský šarm a to, že nás obdivuje.V záplave jeho priazne ožijeme, cítime sa krásné a užasné. A ostatné veci si na ňom až tak nevšímame. Momenty, kedy nás náš partner nepríjemne prekvapí svojimi reakciami alebo názormi, nás v našej romantickej zamilovanosti síce trošku rušia, ale ten príjemný pocit, že už nie sme samé, že nás má niekto rád, je taký silný a dôležitý, že sa radšej tvárime, že sa to nestalo. Lenže na to, aby prvotná iskra zamilovanosti dozrela v lásku a pevný vzťah, musíme brať do úvahy aj partnerov charakter a jeho rebríček hodnôt. Ale my sme často presvedčené, že láska a vášeň budú stačit, že zahasia každú nepríjemnú nezrovnalosť. A to je aj jeden z dôvodov, prečo si vyberáme nesprávnych partnerov. Cez žiaru obdivu je treba vidieť aj mužove názory, všímať si jeho správanie, rebríček hodnôt, to, ako rozpráva o svojej bývalej parnterke, ako sa správa ku svojej matke, ako zvládá konflikty... atď. Toto všetko bude mať totiž vplyv na kvalitu nášho vzťahu v budúcnosti. A už vôbec nemožeme dúfať, že keď budeme s niekým len pre to, že on chce nás, zaručí nám to harmonickú budúcnosť.“

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia