Učiteľka Eva zomrela, keď sa snažila ochrániť svojich žiakov

Učiteľka Eva zomrela, keď
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook
2022-05-25 12:45:00 |

Eva Mireles (+44) je jednou z obetí utorňajšej masakry na základnej škole Robb Elementary School v americkom Texase, pri ktorej zahynulo 19 malých žiakov a dve učiteľky.

Streľba na amerických školách nie je pomaly ničím výnimočným. Do smutnej štatistiky v utorok pribudla ďalšia tragédia, keď po besnení 18-ročného Salvadora Ramosa zostalo na základnej škole v Uvalde 19 mŕtvych telíčok malých školákov a ich dvoch učiteliek. Niektorí rodičia sa doteraz nevedia so svojimi deťmi skontaktovať a netušia, čo je s nimi.

Jednou z obetí mladého muža, ktorého polícia spacifikovala až zastrelením, je aj špeciálna učiteľka Eva, ktorá v školstve pracovala 17 rokov. Jej teta Lydia Martinez Delgado pre New York Times povedala, že bola zabitá, keď sa snažila pred šialeným strelcom chrániť deti vo svojej triede a že ju „veľmi milovali“. Rovnako, ako ona ich. 

Eva bola vydatá za miestneho policajta Rubena Ruiza (43) a podľa profilu na webovej stránke školy mala jednu už dospelú dcéru. Aj preto mala na svojich žiakov dosť času a mala s nimi veľmi vrúcny vzťah. „Mám podpornú, zábavnú a milujúcu rodinu, ktorá zahŕňa dôstojníka UCISD (Rubena), dcéru, absolventku vysokej školy (Adalynn) a troch chlpatých priateľov (Callie, Kane a Koda). Milujem beh, turistiku a teraz ma možno uvidíte jazdiť na bicykli!!,” opísala sa na profile ešte v bezstarostných časoch, keď netušila, že škola sa jej stane osudnou.

„Som nahnevaná, že streľby na školách pokračujú. Tieto deti sú nevinné. Zbrane by nemali byť ľahko dostupné pre všetkých. Toto je moje rodné mesto, malá komunita s menej ako 20 000 obyvateľmi," zdôraznila Evina teta, ktorej by ani vo sne nenapadlo, že niečo podobné sa môže odohrať aj v ich relatívne malom meste.  

Druhou učiteľkou, ktorá prišla pri streľbe o život, bola rovnako obľúbená a večne usmiata Irma Garza. 

Len ťažko si predstaviť, čo prežívajú rodiny nevinných obetí a nezvestných detí. Ráno vypravíte dieťa do školy a tam príde o život len preto, lebo zbraň môže držať akýkoľvek šialenec....

Jednou z nezvestných bola aj malá Amerie. Neskôr jej otec Angelo Garza pridal na Twitter mrazivú správu, že jeho "malá láska už lieta s anjelmi" a pridal fotku s milovaný dievčatkom. "Neberte ani sekundu ako samozrejmosť. Objímte svoju rodinu. Povedzte im, že ich máte radi," odkazuje všetkým, ktorí majú viac šťastia a môžu byť so svojimi milovanými.

Základnú školu Robb Elemen´tary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku od 7 do 10 rokov. Naposledy sa masakra s takým vysokým počtom obetí odohrala v Amerike v decembri 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v Newtowne v štáte Connecticut 20-ročný Adam Lanza zabil až 26 ľudí, z toho bolo 20 detí.

Tragédie aj u nás a u našich susedov

U nás, našťastie, nie sú podobné hrozné udalosti takmer bežnou súčasťou života, ale stávajú sa aj tu. Určite si spomínate na tragický prípad, keď v roku 2020 do Spojenej školy vo Vrútkach násilím vtrhol mladý muž a nožom útočil na učiteľov a žiakov. Obeťou jeho besnenia sa stal zástupca riaditeľky školy Jaroslav Budza, po ktorom zostala vtedy štvorročná dcérka a manželka.

Koncom marca tohto roka prišiel po útoku študenta mačetou o život učiteľ jedného pražského stredného odborného učilišťa. Devätnásťročný učeň takýmto brutálnym spôsobom údajne riešil svoj konflikt s učiteľom pre zlý prospech.

V roku 2014 otriasla Českom informácia o tom, že zrejme sfetovaná žena napadla v šatniach Strednej školy obchodnej v Žďári nad Sázavou  sedemnásťročnú študentku školy. Na pomoc jej pribehol 16-ročný kamarát Petr Vejvoda, ktorého žena v amoku bodla. Chlapec zraneniam podľahol.  

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia