Nechcem byť semetrika: Niektoré veci si ale potrebujem s manželom vyjasniť!

Nechcem byť semetrika: Niektoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-24 09:00:00 |

Som osem rokov vydatá, máme dve malé deti, ale za všetky tie roky som neprišla na to, ako manželovi povedať, aby niečo v domácnosti opravil, spravil veľký nákup či šiel po deti do škôlky.

Keď mu niečo také poviem, obviní ma, že mu rozkazujem, že riadim jeho život, že trvám na tom, aby bolo po mojom. Ja si potom pripadám ako semetrika, rovnaká totiž je jeho mama. Pritom mu rozhodne nechcem nič prikazovať, len chcem, aby bol trošku iniciatívnejší. 

 „Napadá mi, že by možno mohlo pomôcť, keby ste manželovi povedali, čo od neho potrebujete a potom sa ho spýtali, či je ok s tým, že to urobí,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková.

„Muži sú často alergickí na tzv. nárokový ton, keď s nimi hovoríme. Ženy, keď sú frustrované, často mužom prikazujú, čo majú robiť, hlavne čo sa týka starostlivosti o deti a domácnosť. Skúste mu normálne večer pri vínku povedať,  ako sa cítite, že nechcete byť semetrika, ale že vám niečo chýba a potom povedzte,  čo presne vám chýba. Napríklad jeho väčšia iniciatíva...

Ale radšej mu pri tom rovno povedzte, že ho nechcete kritizovať a vyratúvať mu, čo všetko robí blbo, ale že len od neho niečo potrebujete a chcete vedieť, aký má on na to názor.

Spýtajte sa ho tiež, ako váš vzťah vidí on, čo mu v ňom chýba alebo prekáža. Možno sa rozhovorí a obom vám odľahne, že si nemusíte nič domýšľať a môžete si veci povedať na rovinu.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia