Som v šoku: Dcéra má priateľa v mojom veku, neviem to rozdýchať

Som v šoku: Dcéra
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-16 12:30:00 |

Moja 17-ročná dcéra randí s mužom, ktorý je môj rovesník – päťdesiatnik. Prišla som na to celkom náhodou, keď som na nich narazila, keď vystupovala z jeho auta.

Keďže nemala inú možnosť, tak mi ho hneď aj predstavila. Bola som v šoku a doma som jej povedala, že si neželám, aby chodila s takým starým chlapom. Vysvetlila mi, že bude chodiť, s kým bude chcieť a že Karol je pre ňu osudový chlap. Ako jej mám vysvetliť, že je to pre ňu absolútne nevhodný partner?

Odpovedá psychiatrička Lucia Pacherová.

„Prečo si myslíte, že je Karol pre ňu nevhodný partner? Len preto, že je to váš rovesník, oveľa starší, než vaša dcéra? V tom súhlasím s vašou dcérou, že to ešte nie je dôvod. Ja viem, že vaša dcéra ešte nie je plnoletá a teda ste ešte za ňu zodpovedná, ale tu žiadny zákaz reálne nepomôže. Môže s vami aj formálne súhlasiť, ale to jej vôbec nezabráni, aby sa ním tajne stretávala. Môžete jej aj pohroziť tým, že ju prestanete financovať, ale je to naozaj to, čo chcete? Mať z dcéry nepriateľa?

Možno by ste namiesto zákazov a príkazov mohli prejaviť záujem. Snažte sa o tom mužovi dozvedieť čo najviac. Čo robí, či je zadaný, či má deti... To sú dôležité informácie, ktoré by si mala ujasniť aj vaša dcéra. Tým, že bude o ňom rozprávať, tak si viac tieto informácie uvedomí. Ale – pýtajte sa úprimne, nie ako na policajnom výsluchu! Ak sama záujem nebudete cítiť, vaša déra to okamžite odhalí a nepovie vám vôbec nič.

Spýtajte sa svojej dcéry, prečo je pre ňu osudovým mužom, čím ju tak veľmi priťahuje. Možno tak aj vy svoju dcéru viac pochopíte.

Skúste sa s dotyčným Karolom zoznámiť, pozvite ho trebárs na večeru. Možno aj to bude pre vašu dcéru signál, ako to s ňou vlastne myslí. Ak ju naozaj miluje a ráta s ňou vo svojej budúcnosti, práve preto, že má už toľko rokov, nebude sa zoznámeniu brániť. Ak nebude chcieť, možno to vašej dcére otvorí oči...

Je možné, že je pre Karola len vítaným rozptýlením, atraktívnou milenkou. Ak to ale neprekáža vašej dcére (ak o tom vie), tak vy s tým aj tak nič nespravíte. Musíte si akurát povedať, že s najväčšou pravdepodobnosťou vaša dcéra túto skúsenosť potrebuje. Tak jej v nej nebráňte! Naše deti musia mať aj negatívne skúsensoti, inak by boli v živote stratené. 

Sú ale dievčatá, ktorým vždy budú imponovať starší muži. Moja veľmi dobrá priateľka vždy randila s chlapmi, ktorí by mohli byť jej otcami. A jej manžel je od nej starší takmer o tridsať rokov a je s ním už dvadsaťpäť rokov veľmi šťastná. Možno k  takýmto dievčatám patrí aj vaša dcéra.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia