Doktor ju posielal na potrat, nepočúvla to: Neskôr mu napísala tento list

Doktor ju posielal na
Ilustračné foto
2022-04-26 15:30:00 |

Nevedela si predstaviť, že by zobrala dcérke život, aj keď jej lekár oznámil, že bude trpieť Downovým syndrómom. Dnes už vie, že to bolo jej najlepšie rozhodnutie v živote.

List, ktorý chytí za srdce

Keď je žena v radostnom očakávaní, pre oboch rodičov je to veľká udalosť. Budúcu mamu čaká množstvo rôznych vyšetrení a praje si len jediné, aby bolo bäbätko zdravé. Niekedy sa však stáva, že si vypočuje z úst lekára správu, ktorá je priam nočnou morou. “Vaše dieťa môže mať Downov syndróm”. Mnohí sa rozhodnú vzdať dieťatka, no táto hrdinská mama je dokonalým príkladom, že dochádza aj k opaku!

Ako informuje brightside.me, Courtney Bakerovej lekári odporučili, aby si dala dieťa s Downovým syndrómom zobrať. Jej reakcia bola jednoznačná: Neurobila to! Namiesto toho si pre svoju malú dcérku Emmy vybrala život. Po čase sa rozhodla napísať lekárovi špeciálny list, ktorý snáď každého chytí za srdce.

Žena sa priznala, že sa po tom, ako jej lekár navrhol ukončenie tehotenstva, cítila pod veľkým tlakom. 

„Vedela som, aké dôležité bude napísať list lekárovi, ktorý chcel, aby som šla na potrat,” dodala mamička, ktorá ho odoslala, keď jej dcérka mala 15 mesiacov.  

List zverejnila na facebookovej stránke Parker Myles, kde ho zdieľali tisíce ľudí.

Courtney prezrádza: „Každý jeden čin, od otvorenia a zatvorenia poštovej schránky až po zdvihnutie červenej vlajky, bol pre mňa jedinečný. Netuším, ako mohol lekár zareagovať na môj list, ale verím, že Boh môže urobiť akýkoľvek zázrak a že môže zmeniť každé srdce.“

Zmysel života a radosť

Courtney verí, že svojím listom oslovíla mnohých lekárov. Na začiatku v ňom spomína zážitok kamarátky, ktorá navštívila prenatálneho špecialistu, ktorý jej robil prvý ultrazvuk. Povedal, že jej syn je dokonalý. Keď sa však narodil s Downovým syndrómom, opäť za ním zašla a ukázala mu ho. Odborník sa naňho pozrel a povedal: „Hovoril som vám to. On je perfektný!" A v liste svojmu lekárovi Courtney píše: „Priala by som si, aby ste boli tým lekárom!”

Kľúčovým odkazom z Courtneyho listu má byť fakt, že jej život sa s príchodom Emmersyn len zlepšil a to i napriek tvrdým slovám lekára, že „kvalita vášho života by bola s dieťaťom s Downovým syndrómom veľmi nízka.“

Čerstvá mama dojemne opisuje svoje materstvo nasledujúcimi slovami: „Ako vidíte, Emersyn nám nielenže obohatila život, ale dotkla sa aj sŕdc tisícov ľudí. Dala nám zmysel života a radosť, ktorú nemožno vyjadriť. Venovala nám tie najkrajšie úsmevy a sladké bozky, aké sme kedy poznali. Otvorila nám oči a dala neskutočnú čistú lásku."

Toto je list, ktorý Courtney adresovala lekárovi

"Kamarátka mi nedávno povedala, že keď jej prenatálny špecialista videl jej dieťa počas ultrazvukov, poznamenal: „Je dokonalý.“ Keď sa jej syn narodil s Downovým syndrómom, navštívila ho opäť. Pozrel sa na jej malého chlapca a povedal: „Povedal som. On je perfektný."

Jej príbeh mi roztrhal srdce na kúsky. Aj keď som bola vďačná za jej skúsenosť, naplnilo ma to smútkom kvôli tomu, čo som si prežila ja. Priala by som si, aby ste boli Vy tým lekárom.

Prišla som na Vami v najťažšom období v mojom živote. Bola som vystrašená, úzkostná a úplne zúfalá. Ešte som nepoznala pravdu o svojom dieťati, a to som od Vás zúfalo potrebovala. Ale namiesto podpory a povzbudenia ste navrhli, aby sme sa nášho dieťaťa vzdali. Povedala som Vám jej meno a znova ste sa nás spýtali, či chápeme, aká nízka by bola kvalita nášho života s dieťaťom s Downovým syndrómom. Navrhli ste, aby sme prehodnotili naše rozhodnutie pokračovať v tehotenstve. Od tej prvej návštevy som sa obávala našich stretnutí. Najťažšie obdobie v mojom živote bolo takmer neznesiteľné, pretože ste mi nikdy nepovedali pravdu.

Moje dieťa bolo dokonalé.

Nie som nahnevaná. Nie som zatrpknutá. Som naozaj len smutná. Je mi smutno, že malé tlčúce srdiečka, ktoré vidíte každý deň, Vás nenapĺňajú večnou bázňou. Je mi smutno, že zložité detaily a zázrak tých sladkých malých prstov na rukách a nohách, pľúc, očí a uší Vás vždy nezastavia. Je mi ľúto, že ste sa veľmi mýlili, keď ste povedali, že dieťa s Downovým syndrómom zníži kvalitu nášho života. A mám zlomené srdce, že ste to mohli povedať mame. Ale hlavne som smutná, že nikdy nebudete mať tú česť poznať moju dcéru Emersyn.

Pretože, vidíte, Emersyn nielenže pridala na kvalite nášho života, ale dotkla sa sŕdc tisícov ľudí. Dala nám zmysel a radosť, ktoré nemožno vyjadriť. Venovala nám najkrajšie úsmevy, viac smiechu a sladších bozkov, ako sme kedy poznali. Otvorila nám oči pre skutočnú krásu a čistú lásku.

Modlím sa teda, aby žiadna iná mamička nemusela prejsť tým, čím ja. Modlím sa, aby ste aj Vy teraz na každom ultrazvuku videli skutočnú krásu a čistú lásku. A modlím sa, keď uvidíte, že ďalšie bábätko s Downovým syndrómom je láskyplne zastrčené v matkinom lone, pozriete sa na tú mamičku a potom poviete pravdu: „Vaše dieťa je úplne dokonalé.“

Fotogaléria

Facebook
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia