Odborník na plodnosť: Toto je najvyšší vek, kedy má zmysel pokúšať sa o deti

Odborník na plodnosť: Toto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-14 15:30:00 |

Jednou z krás moderného života je, že si do značnej miery môžeme vybrať, kedy si založíme rodinu, či už máme 16 alebo 40 rokov. Dokedy vlastne máme šancu čakať?

Plodnosť sa s pribúdajúcim vekom nepochybne znižuje, no u mužov a žien sa spomaľuje v rôznych obdobiach života a rôznym tempom. Znamená to, že ak budete materstvo odkladať, s partnerom budete čeliť dvom tikajúcim biologickým hodinám, ktoré môžu spôsobiť problémy, píše TheSun.

Odborník na plodnosť, profesor Luciano Nardo, ktorý sa oblasti reprodukcie venuje vyše 20 rokov, má skúsenosti s mnohými nešťastnými pármi, ktorým sa nedarí otehotnieť. Často za tým stojí práve fakt, že sa rozhodli zapracovať na dieťati príliš neskoro alebo u nich neprichádza z rôznych dôvodov do úvahy umelé oplodnenie.A aj keď prichádza, nie vždy to vyjde.

Samozrejme, stáva sa aj to, že žena otehotnie prirodzene aj po štyridsiatke bez toho, aby sa o dieťa nejako snažila. To sú však skôr výnimky a nemožno sa spoliehať na to, že práve vám sa to podarí. Ako je to teda s plodnosťou u mužov a žien a v akom veku je najvyšší čas myslieťna dieťa?

MUŽI

Muži majú v tejto oblasti navrch v mnohých smeroch. Ich plodnosť zostáva na vrchole asi o päť rokov dlhšie ako u žien, do veku okolo 40-45 rokov, kedy postupne začína klesať.

„Mužská plodnosť klesá ako ženská. Rozdiel je však v tom, že ženská plodnosť je zvyčajne spojená s vyčerpaním vajíčok. U mužov semenníky neustále produkujú spermie,“ priblížil odborník. Pripomenul však, že mužská plodnosť nie je len o počte spermií, ale súvisí skôr s ich kvalitou. „Starší muži ich môžu stále produkovať a celkovo majú dobré množstvo a koncentráciu spermií, ale kvalita, čo sa týka pohyblivosti a morfológie, môže klesať," upozornil.

Okrem veku zohráva úlohu popri kvalite a rýchlosti spermií aj to, či muž fajčí a pije alkohol. To znamená, že aj keď majú muži trochu navrch v zmysle času, nechávať si plodenie detí na poslednú chvíľu so sebou stále prináša riziká v závislosti od ich životného štýlu. A nejde iba o to, ako rýchle spermie majú, ale aj o ich schopnosť mať sex. Priberanie na váhe a lieky na choroby, ktoré sa vyskytujú neskôr v živote, môžu totiž výrazne ovplyvniť sexuálnu výkonnosť: „Je teda pravdepodobnejšie, že budú trpieť nízkym libidom a erektilnou dysfunkciou, čo nepriamo ovplyvní ich plodnosť,“ podotkol Nardo.

„Môžete mať perfektné parametre spermií. Ale ak trpíte kardiovaskulárnymi chorobami alebo cukrovkou, alebo dokonca depresiou a skončíte s užívaním niektorých liekov, ktoré môžu ovplyvniť váš sexuálny život, to zase môže ovplyvniť vašu plodnosť," dodal Nardo.

ŽENY

U žien je plodnosť a vek trochu čiernobielou záežitosťou. „Ženy sa rodia s približne 2miliónom vajíčok a počas svojho života, od prvej menštruácie až po menopauzu, využívajú to, čo majú v banke. Nemajú nič iné - nemôžete produkovať viac vajíčok nad rámec toho, s čím ste sa narodili," ozrejmil odborník.

Aj keby sa rodili s niekoľkými miliónmi vajíčok, kým dorastú do puberty, ostane ich zhruba 250 až 300 000 a z nich sa počas reproduktívneho života uvoľní zhruba 300 prostredníctvom ovulácie. Profesor Nardo varuje, že schopnosť prirodzene otehotnieť nezávisí len od počtu zostávajúcich vajíčok, ale aj od ich kvality. Množstvo a kvalita vajíčok sa nazýva „ovariálna rezerva“ a znižuje sa v dôsledku bežného starnutia, ako aj v dôsledku fajčenia, lečby rakoviny alebo niekedy bez známeho dôvodu.

„V priemere plodnosť žien začne výraznejšie klesať od veku 35 rokov a po 39. narodeninách prichádza u väčšiny k masívnemu poklesu,“ skonštatoval Nardo. Na rozdiel od mužov, u ktorých plodnosť klesá s vekom pomalšie, u žien po tridsaťpäťke je to omnoho výraznejšie a náhlejšie. Možno vás to prekvapí, no k pomalému poklesu začínau žien dchádzať už okolo veku 27 rokov. 

Rodenie detí v neskoršom veku je celosvetový trend, no podľa Narda by sa nemali páry spoliehať na umelé oplodnenie, ktoré je čoraz populárnejšie. „Nedá vám to, čo ste stratili,“ vysvetľuje. „Iba to skráti čas do otehotnenia a pôjde to ľahšie ako prirodzene. Nevložia vám tam však nové vajíčka. Ženy po tridsiatke, ktoré veria tejto mylnej predstave, by rozhodne mali zmeniť svoje myslenie. Ak si chcú zachovať plodnosť, no dieťa priviesť na svet až v neskoršom veku, mali by uvažovať nad zmrazením vajíčok, ideálne pred dosiahnutím veku 35 rokov“ odporúča.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia