Zariadenie, vďaka ktorému zabudnú vaše ratolesti na sople aj alergie

Zariadenie, vďaka ktorému zabudnú
Ilustračné foto
Zdroj: shutterstock.com
2022-01-25 13:30:00 |

Každý rodič by rád vedel, kde má dieťa tlačidlo, ktoré mu vypne sople, alergie a všetky druhy akútnych respiračných ochorení. A predstavte si, že niečo také aj existuje.

Takýmto pomyselným vypínačom je nastavenie a zachovanie relatívnej vlhkosti v miestnosti. Vlhkosti, na ktorej normalizáciu sa používa špeciálne zariadenie – zvlhčovač vzduchu, disponujúci určitými a nemalými výhodami. Poďme sa spoločne naň pozrieť a zistiť, ako vám i deťom dokáže zlepšiť interiérový komfort a pobyt v uzavretých miestnostiach.

Vplyv nízkej vlhkosti na dieťa

Aj keby ste akokoľvek chceli, na malé dieťa sa nemôžete pozerať ako na dospelého človeka v miniatúrnom prevedení. Bábätká, škôlkari a dokonca aj tínedžeri majú niekoľko termoregulačných mechanizmov, ktoré sa od tých, ktorými disponujú dospelí, značne líšia. Potreba vlhkejšieho vzduchu je pre vaše ratolesti vyššia, pretože nízka vlhkosť v miestnosti vytvára pre celé telo dieťaťa silný stres a vedie k vážnym poruchám v jeho fungovaní.

Tak napríklad bábätká to majú v suchom podnebí veľmi náročné, pretože väčšinu kyslíka spočiatku prijímajú cez pokožku. Potvrdzujú to aj rôzne vedecké výskumy, pomocou ktorých sa zistilo, že v prostredí so suchým vzduchom sa u novorodencov materské mlieko s dôležitými živinami vstrebáva horšie, niekedy sa tiež objavuje dysbakterióza.

Dlhodobé vystavenie miestnosti so suchým vzduchom môže viesť k zníženiu koncentrácie u dieťaťa v akomkoľvek veku.

Čím je vzduch v miestnosti suchší, tým viac tekutiny spotrebuje telo dieťaťa na jeho zvlhčenie na požadované parametre, preto musia normy vlhkosti spĺňať hygienické a epidemiologické požiadavky.

Dodatočnými stratami vody vysychá sliznica, začínajú kožné problémy, klesá imunita, t.j. detský organizmus sa už nedokáže plne brániť účinkom patogénnych mikroorganizmov. Suchý vzduch v miestnosti môže viesť k problémom so spánkom a ochoreniu obličiek.

Je teda veľmi veľa dôvodov, aby ste to zmenili. Nehovoriac o tom, že mnohým zo spomínaných príznakov sa nevyhnú ani dospelí. Aká je cesta?

Normálna vlhkosť vzduchu v interiéri je dôležitá

Normálna vlhkosť vzduchu v miestnosti je zárukou bezpečnosti pre zdravie a pohodu človeka v akomkoľvek veku. Vlhkosť v miestnosti možno považovať za príjemnú asi v rozmedzí od 40 do 70 %.

Nízka vlhkosť vedie k hromadeniu prachu na nábytku a spotrebičoch, zhoršeniu alergií a zvýšeniu náchylnosti na rôzne vírusy a baktérie. Vysušená sliznica je základom pre vznik respiračných infekčných ochorení, ktorým sa môžete vy aj vaše deti jednoducho vyhnúť.

Výhody zvlhčovača vzduchu ocenia nielen tí najmenší

Moderné zvlhčovače vzduchu, ktoré teraz nájdete vo veľmi dobrej cene aj na Okay.sk, dokážu optimalizovať termoreguláciu novorodenca počas spánku a bdenia. Zvlhčovače vzduchu môžu mať pozitívny vplyv na stav pokožky, vlasov a nechtov človeka.

Pohodlná vnútorná klíma pomáha vyrovnať sa s bežným i tínedžerským akné a inými podráždeniami na tvári. Zvlhčovač vzduchu tiež pomáha sťahovať póry na tvári a upokojuje pokožku po spálení slnkom alebo zasiahnutí silným vetrom a mrazom v zime.

Používanie zvlhčovača vzduchu je nevyhnutné pri prepuknutí akútnych respiračných infekcií a chrípky. Špinavý a suchý vzduch v miestnosti môže viesť k rozvoju nádchy, bronchitídy až astmy u dieťaťa, ak sa do jeho tela dostanú nejaké baktérie.

Vysušený vzduch v miestnosti vedie k vysychaniu hlienu, ktorý zvyčajne odstraňuje rôzne patogénne mikroorganizmy z orgánov a tkanív. To zvyšuje riziko rôznych komplikácií. Dokonca aj banálna nádcha sa tak môže vyvinúť do pneumónie alebo meningitídy. A pritom to môžete tak jednoducho zmeniť.

Pred pár desaťročiami sa ľudia snažili zvýšiť vlhkosť v detskej izbe každodenným mokrým čistením, umiestnením nádob s vodou a pravidelným vetraním.

Zaistiť ale takéto optimálne podmienky klasickými postupmi v dnešných silne izolovaných stavbách nie je postačujúce a treba použiť aj profesionálne zariadenie, ktoré môže byť pomyselným „vypínačom“ na všetky spomínané problémy. Tak to so zvlhčovačom vzduchu skúste aj vy a uvidíte, že aj pobyt v interiéri môže byť príjemný pre celú vašu rodinu.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia