Toto robí ideálny rodič: Nájdete sa v tom aj vy?

Toto robí ideálny rodič:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-22 17:00:00 |

Hovorí sa, že nikto nie je ideálny a je to pravda. Každý z nás má aj chyby. No existuje typ rodiča, ktorý svoje dieťa vychováva tak, aby bolo skutočne pripravené na .život

"Je to rodič, ktorý netrvá na tom, že detstvo musí byť nutne prechádzkou ružovou záhradou, je si vedomý, že osobnosť sa buduje a rastie so skúsenosťami,“ hovorí psychologička Anita Michajluková. „Teda neváha vystaviť dieťa aj menej príjemným dôsledkom jeho správania. Vďaka tomu, že dieťa musí vlastnými silami riešiť rôzne situácie, do ktorých sa dostane, si buduje skutočné a zdravé sebavedomie a vieru v to, že keď to nevzdá, situáciu sa mu vždy podarí nejako vyriešiť.

Učí sa prekonávať prekážky a spoliehať sa na svoje schopnosti. Vďaka tomu, že mu rodič stále nestojí za chrbtom, neprimerane sa naňho nespolieha. Svojmu rodičovi dôveruje, neváha sa mu zdôveriť so svojimi problémami, nebojí sa mu povedať svoj názor, radí sa s ním, keď si s niečím nevie rady. Má totiž skúsenosť, že mu rodič nevynadá, ale že ho podporí, aby zložitú situáciu samé rozmotalo. Rodič mu pomôže s tým, na čo dieťa ešte nemá. Rozhodne ho však nezachraňuje.

Rodič na druhej strane neočakáva, že jeho dieťa bude hneď všetko zvládať na jednotku, počíta s procesom učenia sa. Nepožaduje ale ani od seba, aby si hneď a so všetkým vedel rady, proces učenia sa ho tiež týka. To však v žiadnom prípade neznižuje jeho autoritu a rešpekt. Naopak, takýto rodič ukazuje svojmu dieťaťu cestu, ako riešiť problémy.

Takýto štýl výchovy považujem za optimálny, ale na druhe strane je treba, aby nebol jediným výchovným nástrojom. Vo výchove je treba niekedy aj niečo prikázať, aj zvýšiť hlas, ale aj nad niečím mávnuť rukou.

Byť rodičom môže veľmi zábavné, verte.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia