Hapruje vám črevná mikroflóra? Týmto si ju dáte do poriadku!

Hapruje vám črevná mikroflóra?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-21 23:00:00 |

Za posledných niekoľko desiatok rokov sme sa riadne vzdialili od prírody. Jedným z následkov je aj to, že naša črevná mikroflóra začíne strácať rozmanitosť.

Črevná mikroflóra žije v hrubom čreve a je domovom najrozmanitejších baktérií. Je to preto, že na rozdiel od iných častí tela je tráviaci trakt otvorený ekosystém, ktorý je viac vystavený svojmu vonkajšiemu prostrediu než ktorákoľvek iná časť tela. Keď dôjde k nerovnováhe medzi dobrými a zlými baktériami, mikroflóra sa rozdráždi, čo má dôsledky na trávení, črevnej výstelke a dokonca ovplyvní aj náladu a zdravie mozgu. Moderná doba prináša mnoho dobrého, avšak pýta za to veľkú daň.  Stres, málo spánku či zlá životospráva je len ,,vrchol ľadovca“ civilizačných chorôb.

Rizikový faktor - stres

Ráno vstať, ísť do práce, vystresovaný sa vrátiť domov, rýchlo navariť, upratať a na ďalší deň znovu to isté. To je bohužiaľ realita moderného sveta. Šéf, ktorý vám stojí za chrbtom a neustále všetko komentuje, ranná zápcha, či aj obyčajné maličkosti počas dňa vás dokážu rozčúliť do nepríčetnosti. Je potrebné nájsť čas medzi pracovným životom a voľnými víkendmi na psycho-hygienu. Meditácia, dobrá kniha, kino, divadlo či cvičenie - čokoľvek, čo vás vytiahne z každodennej rutiny. Vyhraďte si čas pre seba, potrebujete ho.

Málo spánku

Spánok je pre ľudské telo nesmierne dôležitý. Má vplyv na sústredenie, pamäť a motoriku človeka. Dostatok spánku zabezpečuje lepšiu pozornosť a sústredenosť počas dňa. Dospelý človek by mal spať minimálne 7-9 hodín každý deň. Pre mnoho ľudí môže byť dostatok spánku výzvou. Nepravidelný a krátky spánok môže negatívne vplývať na rôzne aspekty vášho života ako štúdium, práca, šoférovanie či osobný život. Dôsledkom toho môže byť imunita oslabená a tým náchylnejšia na rôzne choroby. Avšak vždy existujú spôsoby ako zlepšiť svoj spánkový rytmus. Treba si vytvoriť ideálne miesto, kde je pokoj, ticho, chladno a hlavne tma. Pri spánku je nutná rovnako aj psychická pohoda. Všetky starosti, nad ktorými sa vaša hlava trápi, treba odložiť na ďalší deň. Neodporúča sa jesť minimálne dve hodiny pred spánkom.

Zlá životospráva

Stalo sa samozrejmosťou, že strava spadla na druhé miesto v rebríčku priorít dňa pre skoro každého človeka. Nemáte čas na varenie, tak doslova ,,zhltnete“ prvé, čo vám príde pod ruku, len aby vám neškvŕkalo v žalúdku. Drive-iny či fast-foody menia pomalé a zdravé konzumovanie na rýchle a krátke zaškrknutie obeda z denného programu. Tento spôsob stravovania vedie nielen k zlej životospráve, ale aj k nerovnováhe v črevnej mikroflóre. Ak chcete dosiahnuť zdravé črevá, musíte udržať rovnováhu dobrých baktérií. Dôležité je zamerať sa na jedlá, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny a antioxidantov. Do jedálnička treba pridať viac zeleniny a ovocia s vysokým obsahom antioxidantov, ako sú čučoriedky, jahody, maliny, kivi, avokádo, kapusta, kel, fazuľa, červená repa a špenát. Správnou voľbou sú aj fermentované potraviny  ako  kimchi, kombuča, kapusta. K zdravým črevám, a teda aj zdravému telu, je potrebný aj pohyb. Cvičenie a šport vás udrží v kondícii a zlepší rovnováhu  črevnej mikroflóry. Človek by mal cvičiť každý druhý deň aspoň 30 min.

Rovnováha dobrých baktérií

Na posilnenie dobrých baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať telo správne fungujúce, možno užívať  výživový doplnok GS SUPERKY Probio. Obsahuje unikátny komplex 9 kmeňov laktobacilov a bifidobaktérií  Súčasťou balenia sú aj prebiotiká, ktoré sú dôležité pre rast a účinok dobrých baktérií v organizme. S moderným životným štýlom, rýchlym stravovaním, rôznymi liekmi a antibiotikami je ohrozených čoraz viac dobrých baktérii. Ich pravidelné užívanie vedie k lepšej kondícii a k posilneniu imunity. 

Výpomoc dobrých baktérií v tele :

  • Pomáhajú s trávením jedla
  • Zabraňujú tomu, aby sa zlé baktérie vymkli spod kontroly
  • Pomáhajú podporovať bunky, ktoré lemujú vaše črevo, aby sa zabránilo vniknutiu zlých baktérií, ktoré ste mohli skonzumovať (prostredníctvom jedla alebo nápojov), do krvi
  • Rozkladajú a absorbujú lieky
  • Vplývajú na imunitný systém

 

Tipy na napravenie črevnej mikroflóry

Konzumácia jedál, ktoré obsahujú veľké množstvo vlákniny a antioxidantov (vláknina podporuje rast dobrých baktérií)

Konzumácia fermentovaných jedál (kyslá kapusta, kimchi, kombucha)

Do jedálnička pridať viac zeleniny a ovocia (čučoriedky, jahody, maliny, avokádo, kapusta, kivi, kel, fazuľa, červená repa, špenát)

Vyhnúť sa cukru a iným jednoduchým uhľohydrátom (biele pečivo, sladené nápoje, sladkosti)

Pravidelný pohyb a cvičenie (každý druhý deň min. 30 min. cvičenie napr. joga, pilates, beh, plávanie, bicyklovanie)

Kvalitný spánok (dospelí min. 7-9 hodín kvalitného spánku a odpočinku každú noc)

Menej stresu

 

Sledujte náš facebookový profil a onedlho sa budete môcť zapojiť do súťaže o jedno balenie GS Superky Probio a jedno balenie GS Superky Antibio.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia