Majú JEDENÁSŤ detí a v januári nemíňajú: Ako to dokážu?

Majú JEDENÁSŤ detí a
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-01-19 22:30:00 |

Courtney Rogers sa za manžela, pastora Chrisa, vydala v októbri 2008. Dnes vychovávajú 6 chlapcov, 5 dievčat a čakajú ďalšie bábätko. Antikoncepciu zo zásady nepoužívajú.

Courtney (36) a Chris (32) žijú s rodinou na 12-akrovom pozemku v okrese Santa Fe v Novom Mexiku v USA a na prepravu veľkého potomstva používajú 15-miestnu dodávku. Ich mesačné účty za jedlo sú 1 200 dolárov (v prepočte 1058 eur) a vlani v januári museli vypustiť viaceré obľúbené jedlá a položky, lebo im rozpočet jednoducho nedovolil minúť viac ako 1000 dolárov (882 eur). Tento rok sa rozhodli v prvom mesiaci roka minúť úplné minimum peňazí a nazvali to „Január bez nákupov“.

„V januári sa postíme od zbytočných nákupov. Snažíme sa NEJESŤ vonku, nekupovať oblečenie, nemíňať za rôzne zábavky pre deti, nekupovať nepotrebné veci atď. NÁJDE SA však pár výnimiek.

1) MÔŽEME použiť akékoľvek darčekové karty, ktoré sme dostali počas sviatkov.

2) MÔŽEME kúpiť akýkoľvek núdzový odev (napr. nahradiť dosluhujúci kabát alebo topánky)

Táto výzva je pre nás jednoduchšia, ak vezmeme do úvahy, že nemáme žiadne januárové/februárové narodeniny,“ napísala Courtney na svojom instagramovom účte. Okrem potravín majú v pláne zopár nevyhnutných nákupov, medzi ktorými je napríklad nová autosedačka.

Bohužiaľ, to, čo je pre mnohopočetnú rodinu v Novom Mexiku mesačný pôst, prežíva na Slovensku mesiac čo mesiac mnoho bežných rodín. A to nemusia mať ani 11 detí...

Rodina Courtney a Chrisa si môže dovoliť cestovať každý rok na dovolenku. Samozrejme, tiež nechodia na Maledivy, ale kempujú v Georgii, odkiaľ pochádzajú a žijú tam ich príbuzní. Vyjde ich to zruba na 1000 eur.

Šetria aj tak, že oni dvaja si nikdy navzájom nekupujú vianočné darčeky, ale radšej minú peniaze na darčeky pre deti. Tie vzdelávajú doma a tvrdia, že to vôbec nie je fuška, naopak, domáce vzdelávanie vnímajú ako perfektný spôsob výučby. „Milujem ich mať stále pri sebe a vidieť, ako sa učia a vedieť, čo sa učia,“ povedala Courtney, ktorá tiež vyučuje miestne deti v cirkevnej nedeľnej škole.

Rodina prevádzkujú farmu s rozlohou 12 akrov s jahňatami, sliepkami a psami. „Prispôsobím hodiny každému dieťaťu a nemusím ho nútiť nezmyselne celé hodiny presedieť v škole. Páči sa mi, ako je to flexibilné a deti môžu medzi hodinami behať po vonku alebo kŕmiť jahniatka."

Courtney a Chris sa stretli cez spoločných priateľov v cirkevnom tábore v Georgii v roku 2007, potom strávili rok 500 kilometrov od seba, ona v Severnej Karolíne a on v Georgii. Neustále však boli v kontakte a v októbri 2008 sa vzali. O dva mesiace Courtney, ktorá sama má päť súrodencov a vždy chcela veľkú rodinu, zistila, že je tehotná. „Keď som sa to dozvedela, bol to splnený sen, ale potom sme bábätko v decembri stratili," spomína. O päť mesiacov neskôr opäť otehotnela s ich prvorodeným synom Clintom. Ani pri jednom tehotenstve netrpela rannými nevoľnosťami a tvrdí, že byť tehotnou miluje. Prvé dieťa porodila ako 25-ročná.

Neznáša antikoncepciu, ale prisahá, že to nie je z náboženských dôvodov a veľká rodina je jej osobnou voľbou. „Niektorí ľudia si myslia, že je to z náboženských dôvodov, ale nie je. Som jediná mama v našom kostole, ktorá má veľa detí. Myslím si, že najviac ktokoľvek iný má štyri. Nikdy mi nebolo príjemné užívať antikoncepciu, pretože sa mi nepáči myšlienka vziať si tabletku," hovorí. I keď po poslednom pôrode cisárskym rezom jej lekári odporučili dať si dlhšiu prestávku, ona ich neposlúchla a opäť nosí pod srdcom bábätko. Ako povedala, dúfa, že ani to ešte nebude posledné.

Dni v takej veľkej rodine sú naozaj hektické. Dokola treba prať a deti sa zapájajú do všetkých domáich prác. Samozrejme, pravidelne sa venujú učeniu. Popoludní mladší spia a starší pozerajú televíziu alebo si plnia nejaké povinnosti. Manžel cez deň zvyčajne doma nebýva, prichádza až k večeri a potom sa ešte pustí do drobných domácich prác. Tiež chodí pomáhať po okolí, aby zarobil nejaké peniaze navyše. Rodina sa snaží žiť ekologicky, cez deň používajú látkové plienky a obrúsky a v noci bambusové plienky, ktoré sa dajú kompostovať.

Najhektickejšou časťou dňa je ráno. Rodičia majú budíček zvyčajne nastavený na 7.30, deti budia okolo ôsmej. „Vždy sa toho veľa deje a deti všade behajú,“ povedala Courtney.

Niektorí ľudia si myslia, že nie je možné pri takom počte venovať sa všetkým deťom. „Zvyčajne sú to tí, ktorí posielajú svoje deti do školy. Nechápem ich logiku, keď ja som so svojimi 24 hodín denne. Neľutujem, že mám toľko detí – čím viac, tým lepšie, pokiaľ ide o mňa. Chris a ja milujeme byť rodičmi a ako rodina spolu prežívame skvelý čas," dodáva.


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia