To, čo dovolí táto mama dcéram, znie až neuveriteľne

To, čo dovolí táto
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2022-01-19 10:00:00 |

Celý deň pri počítači, fastfood na raňajky a večierka aj o 23.00, to môže znieť ako vysnívaná rutina každého dieťaťa. Ale toto je realita dcér Biby Tanyi, ktorá im nikdy nepovie NIE.

Sedemročná Tabitha a štvorročná Lola nemajú žiadne pravidlá a mama im nikdy nič neodmietne. Veru, ony žijú sen asi väčšiny detí. Biba býva s dcérami v portugalskom regióne Algarve, kam s nimi v roku 2020 odišla zo Spojeného kráľovstva. „Tabitha a Lola nemajú určený čas, kedy idú spať, môžu vstávať kedy chcú a nediktujem im, čo majú robiť, ani čo majú jesť,“ hovorí. „Keby viac mamičiek nasledovalo môj príklad, mali by zdravšie, šťastnejšie deti, s menšími záchvatmi hnevu, menším stresom a menšími problémami s duševným zdravím," je presvedčená. Mentálna koučka a autorka nikdy neposlala svoje dcéry do školy alebo škôlky a tak sa celé dni môžu hrať, často až do neskorých hodín, píše TheSun.

„Dievčatá sú často hore aj po 22.00. Chodíme na večerné prechádzky na pláž, pozorujeme hviezdy alebo pozeráme na Mesiac. To je čaro toho, keď sa deti učia životom, a nie v triede a pre mňa je super, že som samostatne zárobkovo činná osoba a nemusím ráno vstávať do práce,“ pochvaľuje si. „Nikdy nevstávame s budíkom. Dievčatá si niekedy na raňajky pýtajú nezdravé jedlo, ako sú sušienky alebo niečo podobné a ja im vyhoviem. Len chcem, aby počúvali svoje telo a všímali si, ako sa potom cítia. Málokedy si pýtajú spracované svinstvo, ale nikdy im to neodopriem, ak áno. Štvorročná dcéra ma raz požiadala, či by mohla pozerať celý deň YouTube. Povedala som, že samozrejme. Ale o dve hodiny to nechala s plačom, že sa jej to nepáči,“ tvrdí.

Deti si zodpovedajú samy za seba

Biba je presvedčená, že keď dievčatá majú zodpovednosť za svoj program a jedálniček na svojich pleciach, prirodzene si vyberajú lepšie návyky. „Prísni rodičia spôsobujú, že deti sa vzbúria, keď sú mimo dohľadu," znie jej teória. „Niektorí ľudia si myslia, že som nedbalá. Iní vidia, aké sú moje deti šťastné a zdravé a žiadajú ma o radu," povedala.

"Na verejnosti sledujem, ak moje dievčatá robia niečo, čo spoločnosť považuje za nebezpečné. Ja tam len tak sedím, najmä keď sa moje sedemročné dieťa hrá s nožmi alebo lezie po skalách bosé. Vždy sa však na obidve pozerám a ak budúv ohrození, zakročím. Učím svoje deti počúvať svoje telo a rešpektovať svoje prostredie. Zaráža ma, že deti v školách potrebujú povolenie použiť toaletu alebo sa napiť. Moje deti majú moc nad svojimi životmi. NIE nie je slovo, ktoré b odo mňa počuli,“ prízvukuje.

Otec dievčat žije v Spojenom kráľovstve a s ich neortodoxnou výchovou súhlasí. „Veľmi podporuje moje rozhodnutie opustiť Spojené kráľovstvo. Dievčatá mu síce chýbajú, no sú preňho na prvom mieste. Stále je obrovskou súčasťou našich životov, len žije v inej krajine," priblížila Biba.

Syn mal inú výchovu

Biba nie vždy dovolila svojim deťom vládnuť svojim rozhodnutiam. Jej syn Sebastian (17) z predchádzajúceho vzťahu viedol oveľa štruktúrovanejšie detstvo. „Bola som naňho príliš prísna.  Postupovala som podľa rutiny Giny Ford (autorka starostlivosti o deti), kde sú časy kŕmenia a spánku naplánované na minútu. Išiel do škôlky, hneď ako mal na to vek. Teraz žije v Spojenom kráľovstve so svojím otcom. Keď som o desať rokov porodila svoju prvú dcéru, chcela som ju vychovať inak. Preto som pred osemnástimi mesiacmi, keď mala prvá dcérka päť a mladšia dva roky, opustila dovtedajší život a začala ich vzdelávať vo svete, aby sa učili cestovaním. Teraz žijeme v Algarve a dievčatá si diktujú svoj vlastný rozvrh dní. Väčšinu času trávime na pláži. Sú určité veci, ktoré robím denne - tancujem, píšem denník a spievam - ale dievčatá sa ku mne nemusia pripojiť, keď nechcú,“ opísala ich život.

Do školy nechodia, no nijako nezaostávajú

Biba tvrdí, že jej dcéry nikdy nemávajú záchvaty hnevu ani nepapuľujú. „Nemusela som to riešiť a len zriedka chcú pozerať televíziu alebo jesť sladkosti, pretože uprednostňujú šalát a ovocie. Dovoľujem im jesť, čo chcú, ale všimli si, že po cukre a spracovaných potravinách sa necítia dobre. Moje deti nikdy nebudú obézne, pretože majú zdravú a vyváženú stravu. Rovnaké je to s časom stráveným pred obrazovkou. Keď sa ich každé ráno spýtam, čo chcú robiť, odpoveďou je takmer vždy tráviť čas vonku,“ hovorí.

Obidve dievčatá sa podľa Biby naučili čítať a písať prirodzene tak, že boli zvedavé. Nechápe otázky, či sa nebojí, že budú pozadu. „Ale v čom? Moje štvorročné dieťa vie vymenovať vyše 60 rôznych jedlých bylín. Sedemročná dcéra dokáže uvariť úplne sama chutné výživné jedlo. Vzdelávací systém škatuľkuje všetko do predmetov, aj keď to nie je potrebné. Všetko je to len život," dodáva.

Samotná Biba má za sebou prísnu rodičovskú výchovu a mladosť strávila v internátnej škole. Nechce, aby jej dcéry žili rovnako a preto sa rozhodla pre tento alternatívny spôsob života, ktorý si zatiaľ nevie vynachváliť.


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia