Aktívna mama – model, ktorý dieťa nasleduje

Aktívna mama – model,
Ilustračné foto
Zdroj: foto: archív Gabriala Thurská
2022-01-03 14:00:00 |

Každá mama chce mať fyzicky, duševne a emocionálne zdravé deti, ktoré môžu byť súčasťou zdravej rodiny. Ideálnym a dostupným prostriedkom pre zdravý život je športovanie.

Práve pri tejto aktivite si deti môžu osvojovať nielen zdravý životný štýl, ale aj pravidlá správania sa, spôsoby komunikácie, dostávať bezprostrednú reakciu na svoje výkony. Okrem škôl je O2 Športová akadémia Mateja Tótha jednou z prvých inštitúcií, v ktorej prichádza dieťa do kontaktu s pravidelne vykonávaným športom. Cieľom akadémie je získať deti pre pravidelný pohyb, či už budú olympijskí víťazi alebo nie, predovšetkým, nech z nich vyrastie zdravá generácia ľudí.  

Lucia Petričková z O2 Športovej akadémie Mateja Tótha zisťovala, či rovnica aktívna mama = aktívne dieťa funguje. V rozhovore oslovila rodinu, ktorej mama Gabika, je športovkyňa od svojho detstva. Gabriela Thurská je telocvikárkou na základnej škole v Poprade a mama dvoch dievčat: 12-ročnej Zoe a 10-ročnej Mii. Keď bola ešte dieťa, trávila so svojimi rodičmi každý deň v prírode – na bicykli, lyžiach alebo sa len tak spolu prechádzali po lese. „Byť aktívnym od detstva nie je podmienkou aktívneho života dnes“, hovorí Gabika. Začať môžeme kedykoľvek, v akomkoľvek veku, hocikde, napríklad aj vonku za domom, bez zaťaženia peňaženky, bez detí ale aj s nimi.

 

„Dieťa rozhodne nie je prekážkou, jednoducho ho pribaľte so sebou. Je to síce batožina navyše ale oplatí sa vám ju nosiť😊.

 

Odmenou vám bude celkové zdravie vašich detí. Gabike sme položili niekoľko otázok. Napríklad, ako budovať lásku k športu u detí, ako ich motivovať alebo ako priviesť mamy spolu s deťmi k pohybovo aktívnemu životnému štýlu v prirodzenom prostredí.

Čo pre teba znamená pohyb v prirodzenom prostredí?

Pohyb v prirodzenom prostredí vychádza z prirodzených podmienok, ktoré sa nám okolo ponúkajú. Napríklad, ak máte to šťastie, že bývate pod Tatrami, ako ja, prirodzeným prostredím sú pre vás hory. Ak žijete na juhu Slovenska, kde sa nachádzajú dlhosiahle zelené plány, máte skvelý priestor na najprirodzenejší ľudský pohyb – chôdzu. Alebo ľahký beh. Potreba pohybu v prirodzenom prostredí nadväzuje aj na pracovné prostredie, v akom sa nachádzate. Skúste si zodpovedať otázku, koľko hodín denne trávite počas bežného pracovného dňa na čerstvom vzduchu? A koľko hodín trávite kvôli práci v interiéri? Zistíte, že veľkú časť svojho života sa zdržiavate v uzatvorenom priestore a obzvlášť v zimných mesiacoch. Mne to evokuje len to, aby sme si úplne vážne dopriali aktivity vonku. Nemôžeme vynechať ani skutočnosť, že vašou prirodzenou súčasťou sú deti. Nemusíte ich nechávať doma a s niekým, realizujte športové  aktivity s nimi. Deti nie sú prekážkou, práve naopak, buďte pre nich v tomto smere vzorom. Výskumy z celého sveta dokazujú, že čerstvý vzduch a prirodzený vonkajší terén dokážu pozitívne vplývať na mozog a sú nenahraditeľné k vytváraniu psychickej pohody. Športovanie vonku stimuluje všetky ľudské zmysly spôsobom, ktorý cvičenie v priestoroch nedokáže nahradiť. Okrem toho, cvičenie v parku, horách, za domom, na ihriskách je zadarmo.  Ušetrené peniaze za poplatky v rôznych športových zariadeniach, môžete investovať napríklad do kvalitnejších tenisiek.

 

Prečo je mama dôležitou súčasťou aktívneho životného štýlu detí a aj rodiny?

Dôležití sú obaja rodičia, to je ten najprirodzenejší model. Ale, ak sa dnes venujeme špeciálne mamám, tak asi viem prečo. Moja športová história sa viaže na športovanie v zmiešaných kolektívoch, teda s mužmi aj ženami - plávanie, triatlon, skialpinizmus, bežkovanie, Sparťan. Avšak, isté obdobie som sa venovala len ženám, ktorým som pomáhala žiť pohybovo aktívny život.

 

Moja skúsenosť je taká, že mama je zásadnou a veľmi dôležitou súčasťou rodiny. Počas materskej trávime s deťmi viacej času, ako otec. Mama je tá, ktorá dokáže prirodzene, nenápadne a zásadne meniť životný štýl, návyky a ovplyvňovať zdravie celej rodiny.

 

Od kedy majú mamy spolu so svojimi deťmi začať športovať a ako si zariadiť čas?

Nikdy nie je príliš skoro. Ak máte doma bábätko, môžete s nim absolvovať jednoduché prechádzky. Je to vlastne jeho prvý šport, ktorý vykonáva. Ak máte doma deti do troch rokov, je pre nich dôležité prichádzať do kontaktu s rôznymi aktivitami a hrami. Napríklad naháňačky, preskakovačky v teréne, cez konáre stromov. Od štyroch rokov už dieťa dokáže vyjadriť obdiv ku konkrétnemu športu. Moji rodičia ma od malička viedli k športu. Bola to pre mňa prirodzená vec rovnako ako život pod Tatrami. Na to sú „odsúdené“ aj moje dve dcéry😊. A ako si zariadiť čas? Je potrebné veľmi jasne vyčleniť si časť z denného programu na pohyb, prechádzky, aktívne hry vonku. Ak to z pracovných dôvodov nejde, nastavte si takto aspoň víkendy.

 

Aké sú pre deti benefity trávenia voľného času športom?

Okrem toho, že dochádza k posilňovaniu zdravia, zvyšovaniu telesnej zdatnosti, športom sa deti učia „vybíjať“ prílišnú energiu, nahromadené negatívne emócie, či znižovať pasívnu únavu. Okrem toho dochádza pri športe k zábave, nachádzaniu nových priateľstiev, vzájomnému rešpektu, kooperácii v rodine, vytrvalosti, trpezlivosti, vnútornej motivácii ale aj k vytváraniu lásky k športu na celý život. Aktívny životný štýl s dieťaťom si síce vyžaduje viac plánovania, balenia, lepšie načasovanie, nepredvídateľné situácie, rôzne citové rozpoloženia ale to všetko aktívne posilňuje samostatnosť aj odolnosť vašich detí.

 

Ako vyzeralo tvoje športovanie v čase, keď si deti nemala a ako vyzerá v súčasnosti, keď si mamou?

Keď porovnám výlety do hôr s deťmi a bez nich, bez nich to bolo uvoľnenejšie, rýchlejšie, aktívnejšie a slobodnejšie. Vedela som si lepšie zorganizovať čas, nemusela som so sebou ťahať sto vecí. Mala som určený presný harmonogram dní a plánovala som si čas, kedy budem cvičiť a ako dlho. Na druhej strane, odkedy chodievam do hôr s deťmi, sme síce pomalší, no oveľa viac si všímame dianie okolo a zameriavame sa na detaily – skúmame prírodu, počasie, oblohu, terén, po ktorom sa pohybujeme, máme spolu zábavu, naozaj si to spolu užívame. Neženieme sa rýchlo na vrchol kopca, skôr pomaly a postupne. Celý svoj režim prispôsobujem deťom, ich krúžkom, aktivitám a povinnostiam ale aj detským potrebám a schopnostiam.

 

Aké športy pod holým nebom odporúčaš?

Šport v exteriéri je ako nekonečná telocvičňa. Najlepšia a najprirodzenejšia forma cvičenia pre ľudské telo je chôdza. Je to ideálna športová aktivita s množstvom pozitívnych účinkov pre telo, ktorá je vhodná takmer pre každého. Pre začiatočníkov je dobré udržiavať mierne a prirodzené tempo, počas ktorého dokážete s vašimi deťmi komunikovať a baviť sa na rôzne témy. Alebo by som poradila zamerať sa na miesta vo svojom okolí. Spravte si z parku medzi panelákmi, zo záhrady za domom alebo z lesa svoju vlastnú posilňovňu. Pozrite sa na cviky, ktoré hravo zvládnete s použitím lavičky, konárov stromov, na ktorých sa môžete naťahovať, z prírodných prekážok ako sú popadané stromy a pod. Urobte si prekážky aj zo seba, či z detí, je to naozaj zábava. Keď boli moje dievčatá bábätká, využila som ich ako činky a mali z toho veľkú zábavu. Nechajte ich tiež byť kreatívnymi v pohybe. Výhodou je, že tieto aktivity sú nenáročné na náklady, pretože k ich realizácii stačí minimálne vybavenie – základné športové oblečenie a kvalitné topánky. Dokonca, človek nie je viazaný na presný čas a ani miesto. Ak chcete zažiť niečo viac a ste ochotné jednorázovo investovať, odporúčam začať chôdzou na bežkách alebo skialpinistických lyžiach. Je to ako chôdza so záťažou. Postupujte krôčik po krôčiku, od rovinky až po kopce. Vyžaduje si to síce prvotnú investíciu ale nemusíte deťom kupovať hneď nové športové vybavenie. Ak nechcete, aby bola vaša peňaženka zaťažená, nakupujte cez rôzne bazáre. Nebude vám ľúto, ak sa veci zničia. A ak z nich vyrastú, jednoducho ich predajte na tom istom mieste a doplaťte za nové veľkosti oveľa menej ako na začiatku.

 

Ako motivovať deti, ak sa im nechce ísť športovať a máme ich nútiť?

Moje deti sú odmalička zvyknuté, že mama cvičí a berú to ako prirodzenú časť dňa. Avšak, ani tým mojim sa nie vždy chce ísť športovať. Vtedy je dobré mať v zásobe nejaké motivačné hry, napríklad „Hádaj na čo myslím“. Nesmú chýbať čokoládky, gumené medvedíky po ceste a na konci túry odmeny ako parené buchty a palacinky. Pomáhajú aj magnetky a odznaky, ktoré si deti môžu zaslúžiť na nejaký progres alebo obyčajnú vôľu zapojiť sa do aktivít. Inokedy je to zase naopak a sú veľmi povzbudené a povzbudzujú dokonca mňa samotnú. Pamätám si, že v jednu sobotu som bola chorá, s teplotou a deti sa ma opýtali či fakt dnes nepôjdeme nikam na výlet. Tak mi nezostalo nič iné ako pobaliť batohy a vyraziť von. Športové aktivity treba vždy prispôsobiť nielen veku dieťaťa, ale aj jeho povahe. Dieťa netreba do ničoho nútiť, ale rozumné usmernenie je nutné. Niektoré deti nie a nie presvedčiť na nejakú pohybovú činnosť. Je to jednoducho tak, niektoré sú aktívnejšie, iné sa lepšie cítia v pokoji. Aj takéto deti by sme však mali motivovať a hľadať vhodné pohybové aktivity, ktoré by im vyhovovali. Skúste svojmu drobcovi zjednodušene povedať, že vďaka pravidelnému športu si posilňuje srdiečko, buduje pružné svaly, pevné zdravie a silné telo. Deti majú rady spoločnosť. Častokrát, keď ideme len my traja, tak nie sú až také nadšené, ako keď ideme v skupine s našimi kamarátmi a ďalšími deťmi. Ide sa im lepšie, vládzu viac a frflú menej. Ak nič nezaberá, určite začnite chodiť na prechádzky do prírody. Pravidelná rezkejšia chôdza je výborným spôsobom, ako sa rozhýbať a vaše dieťa to vlastne ani nebude vnímať ako cvičenie.

Každé dobrodružstvo začína až za hranicami komfortnej zóny a u detí to platí dvojnásobne. Vďaka tomu sa mnohému učia, sú odolnejšie, dokážu lepšie čeliť prekážkam a zvládať životné prehry. Odmenou je tiež dobrodružstvo, záplava endorfínov a kopec zážitkov. Ak ste už takto spolu, máte priestor deťom vysvetľovať o možných víťazstvách ale aj prehrách - športu sa venujú preto, aby sa zlepšovali a nie preto, aby niekoho porazili za každú cenu. V športe je to podobné ako  v živote. Nech robíme čokoľvek, nestojme im neustále za chrbtom a zároveň, buďme poblízku. Každé správne dieťa má byť zašpinené, s modrinami a odžitým dobrodružstvom. Výsledkom je jeho spokojnosť a viac radosti, vďaka ktorým možno podá aj dobrý výkon. Toto všetko deti nezažijú pri sledovaní televízie a ani hrou na mobile. V tomto celom príbehu, skúste sa učiť byť modelom mamy, ktorý dieťa nasleduje.

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok, Mgr.Lucia Petričková, PhD.

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia