Medovníky: Vďaka týmto vychytávkam upečiete tie najlahodnejšie

Medovníky: Vďaka týmto vychytávkam
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-09 00:30:00 |

Vôňa medovníčkov, resp. perníčkov, k Vianociam jednoducho patrí. No upiecť ich tak, aby boli mäkkučké, lahodné a krásne, vôbec nie je jednoduché.

Skúsené pekárky tvrdia, že jedinou vhodnou múkou na medovníčky je hladká. A čo je rovnako dôležité, nemala by byť úplne čerstvá. Lepšia je staršia, ktorá obsahuje menej vlhkosti. Nezabudnite ju niekoľkokrát preosiať. V moderných fit receptoch sa používa špaldová, pohánková, ražná, ryžová či tapioková múka, ale vždy hladká.

Problémy môže narobiť aj kypriaci prášok, preto sa do medovníčkov dáva sóda bikarbóna. Aspoň teda mnohé pekárky hovoria, že tá je v tomto prípade lepšou voľbou. Ak jej dáte príliš málo, medovníčky budú nízke a ťažké. Ak to s ňou však preženiete, najskôr sa síce dvihnú, no rovnako rýchlo klesnú a ešte budú mať aj zvláštnu chuť. Vždy sa to dá napraviť. Ak ste dali kypridla málo alebo vôbec, rozpustite ho v troške vody a zapracujte do cesta a ak priveľa, dorobte trochu cesta bez neho a primiešajte ho k pôvodnému.

Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou medovníčkov je, samozrejme, med. Vyhnite sa tomu, aby ste ho do cesta zapracovávali skryštalizovaný. Musí byť tekutý. Ak taký nemáte, pripravte si ho. Jednoducho skryštalizovaný med ponoríte do vodného kúpeľa zohriateho na cca. 40 stupňov Celzia a necháte po voľne rozpustiť. Vyhýbajte sa medu, ktorého pôvod nepoznáte, najlepší je pravý včelí med. To z etikety v obchode často nie je jasné, preto je určite vhodnejšie kupovať med od včelára. Svetlý med obsahuje väčšie percento vody než tmavý. Tmavý lesný med dodá medovníčkom výraznejšiu chuť. 

Chuť a vôňu medovníkom dodáva aj korenie, ktoré je ich neoddeliteľnou súčasťou. Základom sú škorica, klinčeky a aníz, môžete však po troške pridať aj badián, muškátový oriešok, zázvor, kardamóm či vanilku. Dnes už nie je problém kúpiť si hotovú zmes, no doma pripravená má väčšie čaro. Koreniny podrvte alebo pomixujte.

Na to, aby sa vám medovníky po upečení krásne leskli, je potrebné potrieť ich dobre rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáte jednu lyžicu vody. Jedna z rád znie, že menšie medovníčky potierame pred pečením, veľké tesne po vytiahnutí z rúry. Ak ich budete zdobiť polevou, nepotierajte ich, lebo vám nebude dobre držať.

Cesto na medovníky nechávame odležať, aby sa ingrediencie dobre prepojili. Obvykle ho odkladáme na noc do chladničky, no skúsené gazdinky radia zakryť ho a nechať na pár hodín v suchej teplej miestnosti. Keď ho odložíte do chladničky, vytiahnite ho aspoň hodinku – dve pred tým, než s ním budete pracovať.

Plech, na ktorom ich budete piecť, vysteľte papierom na pečenie alebo ho veľmi jemne potrite tukom a na chvíľočku dajte zohriať do rúry. Ak sa chystáte robiť veľké aj malé medovníčky, nepečte ich spolu. Kým sa veľké upečú, malé zhoria. Rúra musí byť vždy predhriata. Ďalšia rada znie, aby ste po vložení medovníkov prvé 3 minúty rúru neotvárali.

Správne upečené medovníky by mali byť vyššie, zlatožlé a s jemnými pórmi. Z plechu ich môžete dávať dole ešte teplé, no na seba ich ukladajte až po vychladnutí. Skladujte ich v uzavretej nádobe vystlanej papierom na pečenie a vložte medzi ne rozkrojené jablko, ktoré im dodáva vlhkosť. Nezabúdajte ho meniť, lebo vám splesnivie.

 

Ponúkame dva overené recepty

 

Hneď mäkké medovníčky

Ingrediencie: 750 g hladkej múky, 350 g kryštálového cukru, 4 vajcia,125g masla (Hera), 5 PL medu, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL soli, domáce perníkové korenie -  4 rozdrvené klinčeky, 1 badián, 1 kardamóm alebo kúpené perníkové korenie, 1 ČL mletej škorice a 1 PL kyslej smotany

Postup:

Múku niekoľkokrát preosejeme do väčšej nádoby, pridáme sódu bikarbónu, cukor a soľ. Premiešame a pridáme korenie do perníkov, škoricu a klinčeky. Nasleduje zmäknuté maslo (niektoré pekárky nedajú dopustiť na Heru, ktorá síce nie je zdravá, no vraj sú s ňou medovníčky chutnejšie), vajíčka a med.

Všetko dobre vymiešame, najlepšie ručne. Vzniknuté cesto musí byť hladké a lesklé. Nech vás neprekvapí, že sa trochu lepí. Keďže je v ňom med, inak to ani nejde. Zabaľte ho do fólie a odložte buď do chladničky alebo na suché teplé miesto prikryté utierkou. Keď nebude v chladničke, pracujte s ním skôr, predsa len sú tam vajíčka. Ak ho odložíte do chladničky, vyberte ho až na druhý deň a nechajte asi hodinu pri izbovej teplote.

Dosku posypte hladkou múkou, no neprežeňte to, lebo ak budú medovníčky na povrchu príliš múkové, začnú horieť. Nepracujte s celým cestom naraz, prekrojte si ho aspoň na tri časti. Nezabudnite si predhriať rúru na 180 stupňov Celzia a pečte 5 až 7 minút. Medovníky majú tendenciu sa rýchlo pripáliť, tak ich určite sledujte. AK ich necháte v rúre dlhšie ako treba, budú suché a tvrdé. Ak ich neplánujte zdobiť polevou, hneď po vytiahnutí ich potrite rozšľahaným vajíčkom s 1 PL vody, ak budete oblievať, netreba.

Fit medovníky

Ingrediencie: 600 g hladkej špaldovej múky, 200 g masla, 8 PL lyžíc medu, domáce perníkové korenie -  6 rozdrvených klinčekov, 1 badián, 1 kardamóm, 2 PL mletej škorice, 4 vajcia

Postup:

Do väčšej nádoby niekoľkokrát preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, korenie a škoricu. Premiešame. Zmäknuté maslo premiešame s medom a vajíčkami a vlejeme do múkovej zmesi.  Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky alebo zakryté utierkou na suché teplé miesto. V takom prípade s ním môžeme pracovať už po hodine. Ak použijete chladničku, nechajte chute spojiť sa aj do druhého dňa.

Cesto si rozdeľte na dve alebo tri časti, pomúčte si jemne dosku, aby sa na ňu nelepilo a vykrajujte rôzne tvary. Pred pečením potrite medovníčky rozšľahaným vajíčkom. Ukladajte na papierom vyložený alebo tukom jemne potretý plech. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov Celzia 5 až 10 minút.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia