Takto učiteľka ohodnotila prváčku: Ľudia nechápu

Takto učiteľka ohodnotila prváčku:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-06 15:30:00 |

Za to, že prváčka sa pomýlila a rátala na matematike iné zadanie, dostala od učiteľky päťku. Aby toho nebolo málo, z písania jej dala trojku aj s kritikou.

Školáčka zo susedného Česka navštevuje školu len pár mesiacov a už zažíva sklamania zo školského systému, ktorý tu panuje. „Bohužiaľ tu máme ďalší diel seriálu o hlúpych učiteľoch a zlých známkach na prvom stupni, dokonca v prvej triede 🙁,“ napísal na Facebooku užívateľ vystupujúci pod prezývkou Líný učitel (Lenivý učiteľ). Zverejnil dve fotky, na ktorých sú práce školáčky aj s  hodnotením. V matematike jej  červenou preškrtala všetky príklady a napísala veľkú päťku, aj keď väčšina bola dobre vypočítaná, len dievčatko sa pomýlilo a riešilo iné zadanie. Na písaní dopadla prváčka o dva stupne lepšie a odniesla si trojku, lebo písmenká neboli dokonalé a podľa pani učiteľky „Je veľmi pomalá.“

 

„Predstavte si, že učiteľ na lyžiarskom výcviku zavolá na žiaka na kopci: ´Zíď dole na lyžiach!´, žiak ale omylom pôjde na saniach. Učiteľ mu však úplne nezmyselne dá päťku. Nesplnil úlohu! Ale žiak predsa robil niečo úplne iné, než za čo je hodnotený! Ako ho môže učiteľ trestať zlou známkou?! A ako môže učiteľ vôbec dávať päťky na prvom stupni?!,“ pýta sa Lenivý učiteľ, ktoý sa rozhodol ukázať, aká situácia v českom školstve panuje.

„A toto platí o prváčikoch desaťnásobne! Čo za totálneho hlupáka bez kúska citu môže napáliť prváčikovi päťku? Všimnite si, ako táto "učiteľka" nie je lenivá zlomyseľne a úplne zbytočne prepísať každú jednu číslicu, aby bola daná úloha maximálne červeno preškrtaná. Malichernosť a ľudskú malosť podčiarkuje aj to, že spracovaná úloha a učiteľkou požadovaná sú prakticky totožné. Aký je rozdiel medzi 7 – 1 alebo 7 – 3?,“ pýta sa rozčarovane.

„To, že táto osoba je ako učiteľka úplne nekompetentná, ukazuje aj úloha číslo dva, keď necitlivo preškrtá prácu žiačky navyše s poznámkou pre rodičov, že je žiačka ´pomalá´. No a čo, preboha! Vzdelávanie nie je závod na čas. A tá trojka? Len potvrdzuje, že toto je učiteľská práca na výpoveď. Na hodinu,“ je presvedčený Líný učitel. Ako v závere statusu pridal, nejde o fejk, ale o reálne práce jednej prváčky a reálne hodnotenie.

Komentujúci nenechali na učiteľke nitku suchú a väčšina si myslí, že takýto človek nemá v školstve čo robiť. Najmä nie pri prvákoch, pre ktorých ide po nástupe do školy snáď o najväčšiu zmenu v živote. Prvá trieda je pre deti veľmi náročná, lebo si zvykajú na úplne iné prostredie, zoznamujú sa s povinnosťami, učia sa písať, čítať a počítať. A nie každému to ide od začiatku ako po masle. Preto sú prváci často hodnotení len ústne alebo jednou veľkou známkou, ktorá je málokedy horšia ako jednotka. 

„To mi pripomína... Jožko, za trest napíšeš stokrát: "Učiteľke sa netyká!", aby si si to pamätal. Prečo si to napísal 200x? Aby som Ti urobil radosť!“ okomentoval to vtipne jeden z užívateľov.

„Učím prváčikov a toto by mi nikdy nenapadlo. Berie to motiváciu na celý život. Veď sa to ešte len učí! A že napíše iné cvičenia??? Alebo napíše viac slabík??? Tak to má učiteľka lepšie vysvetliť a snáď pri práci obchádza deti a môže upozorniť na chybu!“ zareagovala Anna, ktorá je tiež učiteľkou. „Ja zásadne neopravujem červenou. Brrr. Mám 5. triedu a v matematike im napríklad robím počet bodiek ako počet chýb... Z tohto je mi fakt úzko. 😔,“ pridala sa ďalšia učiteľka.

„Asi takto: som pôvodne učiteľka (Bi – Ch), neučím už roky, kedysi som sa na skok vrátila do školstva a nestačila som pozerať, v akej uzavretej bubline drvivá väčšina učiteľov žije. (áno, žila som tiež). Ako keby vypadli z reálneho sveta, to, ako žijú vo vnútri svojho sveta, je to najviac, najdôležitejšie, najnáročnejšie povolanie na svete..a pod. Pripomenulo mi to nedávne stretnutie s bývalou kolegyňou: "Ja neviem, ale v dobe Covidu, kedy musíme suplovať, sa domov dostanem o tretej aj o štvrtej hodine. Predtým som bývala doma o jednej až o pol druhej. A teraz? čo je to za život, čo z toho dňa potom mám." Nemala som odpoveď,“ nešetrila kritikou ďalšia komentjúca.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: Facebook/Líný učitel

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia