Toto je 5 najdôležitejších zásad pri obliekaní detí v zime

Toto je 5 najdôležitejších
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-05 11:30:00 |

Rodičia menších aj väčších detí to poznajú. I keď sú vonku mínusové teploty, deti nemajú problém vybehnúť von len tak naľahko.

Zimná  čiapka pohodená niekde v rohu, parádna nadýchaná páperová bunda rozopnutá a rukavice? Zabudnite na ne. Niekedy sa môže zdať, že hlavnou úlohou rodičov je udržať dieťa počas zimy v teple a nájsť spôsob, ako ho donútiť nechať oblečenie na sebe! Kým obliekanie bábätka, ktoré ešte neprotestuje, je relatívne jednoduché, so staršími to môže byť skutočný boj.

Lekár z urgentu Daniel Bates má pre vás šesť tipov, ktoré vám pomôžu udržať dieťa v optimálnej teplote. 

1. Pamätajte na pravidlo „vy plus jedna“.

Všeobecne platným tipom na obliekanie malých detí v chladnom počasí je známe pravidlo „vy plus jedna". To znamená, že v čomkoľvek sa pri určitej teplote cítite pohodlne, dieťaťu oblečte o jednu vrstvu navyše. To sa týka najmä dojčiat a malých detí, ktoré väčšinu času preležia alebo presedia. „Telesné teplo strácame cez povrch tela," povedal odborník. „Deti majú vyšší pomer plochy povrchu k vnútornej hmotnosti, čo znamená, že strácajú teplo rýchlejšie ako dospelí a potrebujú väčšiu ochranu pred chladom.“

Napríklad, ak vy ste v tričku s dlhým rukávom a zimnej bunde, dieťa v kočíku by malo maťmedzi tým ešte jednu vrstvu oblečenia.

2. Vrstvite

Vrstvenie prepúšťa vzduch medzi jednotlivé časti oblečenia, ktoré pomáhajú zachytávať teplo a udržiavať dieťa v teple. Tiež mu to umožní vyzliecť si jednu vrstvu, ak mu je príliš teplo, aby sa zbytočne nespotilo. Nezabudnite, že vrstvenie na vychádzku je iné ako na sánkovanie alebo na turistiku.

Sprievodca obliekaním dieťaťa do chladného počasia:

Prvá vrstva (tá, ktorá je najbližšie k pokožke): Začnite s priliehavým, ľahkým materiálom odvádzajúcim vlhkosť. Ideálne je tzv. funkčné oblečenie. Odpustite si veci z bavlny, lebo zadržiava vlhkosť z potu.

Druhá, stredná vrstva: Mala by udržiavať dieťa v teple, preto by ste sa mali rozhodnúť pre vlnený sveter alebo bavlnenú mikinu.

Tretia, vrchná vrstva: Táto je jednou z najdôležitejších, pretože pomáha chrániť dieťa pred vetrom, dažďom a snehom. Vsaďte na hrubšiu nepremokavú bundu a nepremokavé nohavice.  

 

3. Vždy musí byť čiapka, rukavice, ponožky a čižmy

Keď je vonku chladno, hlava, uši, ruky a nohy dieťaťa sú najviac vystavené chladu. Extrémne chladné počasie môže mať na svedomí podchladenie a omrzliny. Aby ste si boli istí, že dieťaťu nebude zima, dbajte na to, aby malo hrubšie ponožky, podkolienky alebo pančušky (starší chlapci tzv. rytierky alebo spodky), nepremokavé topánky, nepremokavé rukavice, šál a čiapku alebo čelenku.

Fleecové alebo bavlnené rukavice sa hodia do suchého chladného počasia, no ak je sychravo, prší alebo sneží, voľte nepremokavý materiál.

4. Plánujte dopredu

Treba rátať s tým, že v určitom okamihu bude musieť ísť dieťa na toaletu alebo mu budete musieť vymeniť plienku. Ak ste práve vo fáze trénovania na nočník, viete, že sa počítajú sekundy! Či už má dieťa 2 mesiace alebo 10 rokov, vyberajte mu v zime oblečenie, ktoré sa dá čo najpohodlnejšie vyzliecť, to znamená, čo najmenej gombíkov a zipsov, ideálne sú nohavice na gumu alebo suchý zips. 

Ak máte dojča a rátate s tým, že bude potrebné ho niekde mimo domova prebaliť, dajte mu dvojdielne oblečenie, aby ste ho nemuseli vyzliekať takmer celé. Rovnako je dobré uvažovať aj pri drobcovi trénujúcom na toaletu, pretože nie je jednoduché sťahovať veľa vrstiev či kombinézu.

5. Pred jazdou autom odstráňte jednu vrstvu

Deti nikdy nedávajte do autosedačky v bunde. Vhodná je nanajvýš nejaká ľahšia fleecová bunda. Hrubá bunda vytvára príliš veľký priestor medzi popruhmi a telom dieťaťa a pri zrážke to nie je bezpečné. Lepšie je prikryť dieťa v autosedačke dekou.

6. Počas pandémie nezabudnite nosiť so sebou rúško

Ak má vaše dieťa viac ako 2 roky, dbajte na to, aby nosilo v prostredí, kde je viac ľudí, rúško. Výskumy hovoria jasnou rečou, že sú účinnejšie ako napríklad nákrčníky. Naopak, existuje aj výskum, ktorý dokázal, že nákrčník riziko zvyšuje. „Je to pravdepodobne spôsobené tým, že nemôžete udržiavať čistotu na vnútornej časti nákrčníka," hovorí Bates. „Akonáhle sa tieto kusy oblečenia stiahnu okolo krku, látka sa zloží a trie o seba, čím znečistí čistý vnútorný povrch kvapôčkami z vonkajšej strany,“ vysvetlil.

Myslite aj na to, že rúška a respirátory môže byť z vonkajšej strany tiež kontaminované, preto naučte dieťa správne ich skladať z tváre dole (chytať len za šnúrky) a umyť si ruky vždy, keď sa dotkne vonkajšej strany.

 

Extra tipy

  • Sledujte predpoveď počasia na nasledujúci deň, aby ste mohli dopredu pripraviť vhodné oblečenie.gh
  • Ak je to možné, noste so sebou náhradné oblečenie, ako sú nohavice, tričko, ukavice, čiapka a suché ponožky pre prípad, že by dieťa premoklo alebo sa spotilo a bola mu zima.
  • Počas slnečných mrazivých dní nezabúdajte na opaľovací krém! To, že je vonku chladno, neznamená, že slnečné lúče nepôsobia.
  • Noste so sebou v termofľaši čaj a niečo malé na zahryznutie.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia