Z môjho muža sa stal agresor: Tvrdé detstvo sa odrazilo na výchove

Z môjho muža sa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-02 20:00:00 |

Človek by si myslel, že zlé príklady skôr odrádzajú. Aj preto som sa nebála vstúpiť do manželstva s Romanom, ktorý si z detstva pamätal najmä bitky.

Dúfala som, že v našom manželstve sa nič zásadné nezmení, lebo Romana som vnímala ako dobrého muža, mátali ho len nepríjemné spomienky na detstvo plné kriku a bitiek. Ako som sa len mýlila! Dnes sa ho boja nielen naše deti, ale aj ja.

Romanov otec bol veľmi prísny, často ho bil za hocijakú maličkosť, za každú drobnú neposlušnosť, za zlé známky. Mama robila kariéru vo výskumnom ústave a jej práca bola vždy dôležitejšia, než Roman. Veľa lásky a pozornosti v tej rodine veru nebolo...

Ja som, naopak, vyrastala s mamou, pre ktorú boli deti na prvom mieste. Otec síce veľa pracoval, ale vždy si na nás našiel čas, zaujímal sa o nás. U nás nikdy nikoho nebili, dokonca sa u nás ani nekričalo.

Keď som sa zoznámila s Romanom, tvrdil, že nikdy nebude ako jeho otec. Že chce vytvoriť takú rodinu, v akej som vyrastala ja. Vždy bol ku mne pozorný, aj keď sme mali nezhody, nikdy na mňa nezvýšil hlas. Aj preto som si ho zobrala.

Potom sa nám narodil Samko a o rok Paťka. Ešte kým boli bábätká, bolo všetko v poriadku, Roman vyzeral ako milujúci otec. Ako však rástli, tak na nich začal zvyšovať hlas, keď ho neposlúchli, neskôr ich začal aj biť. Keď som zasiahla, zahnal sa aj na mňa. Pripomínala som mu, že nikdy nechcel byť ako jeho otec a nakoniec je rovnaký, ak aj nie horší. 

Všetko poprel, začal tvrdiť, že jeho model výchovy je ten najlepší. Nechcela som sa s ním hneď rozvádzať, ale takto som s ním tiež žiť nemohla. Obrátila som sa preto na psychiatričku, MUDr. Luciu Vaškovú.

Poradila mi, aby som sa s Romanom najskôr porozprávala, aby som sa ho spýtala, prečo sa tak náhle zmenil, prečo je bitka preňho normálnym riešením konfliktov. Či to náhodou nie je tým, že si s výchovou našich detí jednoducho nevie rady, tak to rieši krikom a bitkou. Zároveň ma ale upozornila, že mu musím na rovinu povedať, že takéto riešenie je pre mňa absolútne neprijateľné. 

Žiaľ, na Romana neplatilo nič. Ani niekoľko rozhovorov, teda skôr pokusov o rozhovor. Nič si nechcel pripustiť, nič nechcel zmeniť, stále trval na svojom.

Ja som ale potrebovala svoje deti ochrániť. Jediným východiskom sa tak stal rozvod. Keď sa Roman od nás odsťahoval, všetci traja sme si veľmi vydýchli.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia