PSYCHOLOGIČKA: To, či vaše Vianoce prevalcuje komercia, záleží len od vás

PSYCHOLOGIČKA: To, či vaše
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.om
2021-12-01 09:30:00 |

Mladá mama má toho plné zuby. Zľavy, doprava zadarmo, Black Friday, zľavové kupóny, reklamy. Kto má tomu odolať? Ako každý rok, opäť tomu prepadla.

Nedá sa pre prijaté protipandemické opatrenia nakupovať vo veľkom osobne? Hanku to neodradí. Nakupovať sa dá aj online. Nevie tomu jednoducho odolať. Opakuje sa to rok čo rok, k predvanočnému obdobiu predsa patria veľké nákupy, kopa darčekov a dôkladné upratovanie. "Mám pocit, že komercia úplne pokazila ducha Vianoc," zamýšľa sa mladá mamina, ktorá rieši Vianoce už od novembra.

.„Nepovedala by som že komercia Vianoce kazí,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková. „Skôr si myslím, že ide o náhradnú náplň, o náhradný obsah a podstata Vianoc sa potom vytráca. Ľudia sú viac zameraní navonok a menej na seba – ako sa cítia, ako sú v živote spokojní, či im niečo alebo niekto v živote nechýba.

Ja ten tlak na to, aby deti mali veľa darčekov, tiež v sebe mám, ale snažím sa do našich Vianoc vniesť aj iné hodnoty, než materiálne. Myslím si, že keď rodičia kupujú deťom veľa darčekov, učia ich niečo iné, než keď okrem darčekov kladú dôraz aj na iné veci. Napríklad na lásku, úctu, rešpekt, dobré vzťahy. Ak toto pridajú k darčekom, nemusí byť nikto sklamaný. Ideálne ale je, aby človek takto fungoval nielen počas Vianoc, ale celý rok. A keď to tak nie je, Vianoce sú silným zrkadlom toho, čo v živote nemám alebo čoho mám málo.

Odolať tlaku a diktátu spoločnosti, ako sa majú tráviť Vianoce, nie je jednoduché, pretože tlak na dokonalosť, dokonalú formu, máme v sebe všetci. Skúste tomu tlaku aspoň v niečom odolať, aj to môže spôsobiť, že sa vám aspoň trochu uľaví.

A hlavne je treba byť ochotný prehrať v hre o najlepšiu gazdinku. Myslím tým nedeptať sa, keď nebudem mať tak upratané a toľko napečené ako kamarátky.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia