malinyJAM: Chalani nelenili a na svete je druhé CD. Prizvali si TOP hostí!

malinyJAM: Chalani nelenili a
Ilustračné foto
2021-11-28 16:30:00 |

Máte deti? V tom prípade malinyJAM určite poznáte. Trochu sme vyspovedali Patrika Laga a Miňa Eliáša, ktorí stoja za vznikom kapely.

O tom, že majú bohatú fantáziu a sú kreatívni, niet pochýb. Svedčí o tom aj úspešný videoklip k pesničke O zvieratkách z prvého CD, ktorý ste si vyrobili sami doma. Čo nám o sebe a ich druhom cédečku chalani prezradili?

1. Dá sa povedať, že spomínaným klipom všetko odštartovalo?

Ako začať, S Paťom tvoríme hudbu už naozaj dlho. Pred kapelkou malinyJAM sme mali iný projekt a hrali sme rockovu hudbu, v ktorej sa nám aj pekne darilo.  No prišiel deň, kedy sa to skončilo. Narodil sa mi syn Jurko a tak nám s Paťom napadlo urobiť jednu detskú skladbu. Chcel som videoklip, kde si Jurko zahrá, aby sme mali s mojou drahou Kikou pamiatku na to, aký to bol malý pekný štupel. Do klipu sme zavolali kamošov a ich dietky a klip bol na svete. Ano, natáčali sme ho v obývačke :).. Zverejnili sme ho a vtedy nastal ošiaľ detičiek a ich pekných mamičiek :). Chceli ďalšiu tvorbu. Pár dní po zverejnení klipu O zvieratkách sme podpísali krásnu zmluvu s jednou z najväčších komerčných televízií na Slovensku  a dohodli sme sa na výrobe 13-tich videoklipov, ktoré sú hrané v najväčšej detskej televízii JOJKO.  A malinyJAM bolo oficiálne na svete. Prišlo prvé CD, DVD a živé hranie po celom Slovensku s úžasnou podporou ľudí a médií... Splnený sen každého hudobníka!

2. K napísaniu prvých pesničiek vás inšpirovalo Jurkovo narodenie. Čo bolo inšpiráciou pre vznik druhého cédečka?

Narodil sa mi druhý syn Miško :). Dúfam, že o 20 rokov to nebude tak, že čo CD, to syn :). Ale nie, žartujem. Druhé CD sme vydali po troch rokoch. Za tie tri roky sme zažili obrovský malinový boom, máme za sebou užasné zažitky, koncerty, zábavu, nedalo sa nevydať nové CD, pretože naši fanúšikovia nás v podstate donútili pokračovať v tvorbe. Veľmi si to užívame, baví nás to, napĺňa, je to šialené a zároveň úžasné. Vždy sa pri tvorbe nasmejeme. Každý máme svoje zamestnanie, ja som hasič a Paťo tiež pracuje. Proste malinyJAM berieme ako koníčka, Nič nesílime, ide to tak nejak prirodzene...

3. Vznikalo druhé CD podobne ako prvé alebo ste ho tvorili za úplne iných podmienok?

V podstate vznikalo ako prvé. Paťo je génius v skladaní hudby. Vždy ma prekvapí niečim novým a zaujímavým. Po hudobnom nápade príde na radu textovanie. Vždy textujeme spolu. Na textoch si dávame veľmi záležať a musia byť veselé, rozprávkové a hlavne kvalitné! Radšej zahodíme text, na ktorom sme pracovali mesiac, keď sa nám nepáči, ako dať von niečo plytké a primitívne! Inak naše v poradí druhé CD má názov „Maliny sú najvác!“ :

4. Kde ste CD nahrávali?

Keďže sme s malinami naozaj zažili boom, povedali sme si, že nechceme byť na nikom závislí. Založili sme si oficiálne nahrávacie štúdio, máme vlastný ateliér na natáčanie nielen hudby a videoklipov, ale po novom už aj nášho vlastného seriálu malinyJAMológia, ktorý beží v TV.

5. S kým ste na jeho vzniku spolupracovali?

Na CD sme si pozvali nášmu srdcu blízkych ľudí. Napríklad krásna Vica Kerekes si s nami zaspievala pieseň „Žihľava“, Majko Labuda spieva pieseň „Chladničkové Strašidlo“, Robert Roth nahovoril malý príbeh o myšiach z mestečka malinyDžúr,  Mici a Mňau  kočky si s nami zaspievali v piesni „Štikútka“, najlepší rockový gitarista a génius nám zahral skvelé sólo do skladby „Spíš? Ne!“ a Martin Madej s Paulínkou Ištvancovou si zaspievali spoločný duet v piesni „Autíčko“.  Ľudí, s ktorými spolupracujeme, si vyberáme sami, a my chceme iba tých najlepších! Napríklad na prvom CD si s nami zaspieval aj legendárny Miroslav Donutil v skladbe „Zimné kráľovstvo“, ku ktorej sme nahrali aj videoklip a nájdete ho na Youtube spolu s celou našou tvorbou.

6. Poznajú vaši diváci či poslucháči niektoré pesničky z aktuálneho cédečka alebo ide o úplné novinky?

Áno poznajú, na niektoré zo skladieb sme už zverejnili videoklipy. Načo to držať v trezore, keď si to môžu dietky vyspevovať.:). Ale na CD sú aj úplné novinky a nie je ich málo, obsahuje 20 skladieb.  Zopár ľudí sa nás už pýtalo, prečo tak veľa, prečo sme si to nerozdelili na dve cédečká. A naša odpoveď? Za svoje ťažkozarobené peniažky si to ľudia zaslúžia!

7. Akej vekovej kategórii detí sú pesničky určené?

Toto je otázne... deti do 6 rokov a potom rodičia. Nespočetnekrát sa nám stalo, že nám rodičia po koncerte povedia, že si to užili ako naozajstný koncert pre dospelých. Tak aj staviame naše skladby... Sú pre všetkých. malinyJAM zaručuje, že sa naša hudba bude páčiť aj dospelým.

8. Máte pripravený opäť nejaký originálny videoklip?

Jasná vec, momentálne pracujeme na dvoch videoklipoch. Všetko  si točíme sami. Natáča nám ich Katka Lago (Paťová manželka), ktorá to má ako koníčka. Miňo a jeho Kikuška  Pauerová klipy a seriál ilustrujú. ... Nebojím sa povedať, že skladba o netopieroch ktorá sa volá „Spíš? Ne!“ bude najbláznivejšia vec, ktorú sme doposiaľ dali von... Zahral nám v ňom Jimi Cimbala také sólo, že mi volali chalani z americkej kapely  Limp Bizkit a povedali, že „Maliny sú najvác“! :). A druhý pripravovaný videoklip  „Žihľava“ je s prekrásnou a veľmi milou Vicou Kerekes. Táto dáma nemá problém zaspievať si v piesni o tom, že má za uchom pŕhľavu :) Krásna spolupráca...

9. Natáčanie je veľmi často spojené s rôznymi vtipnými momentami. Spomínate si na nejaké?

Natáčanie s ďeťmi je vždy veselé... Niektoré deti si to užívajú, smejú sa, niektoré si poplačú a až potom sa smejú a pri niektorích detičkách plačeme my od smiechu  :) Nie my sme režisérmi, ale deti režírujú naše videoklipy. Je to o spontánnosti a tak to má byť... detičky sa nesmú do ničoho tlačiť nasilu. Najlepšie sú zábery, ktoré nečakáte... deti spadnú, pošťurajú sa v nose, … to je to pravé orechové :)

10. Ako fungujete v súčasnej pandemickej dobe, keď naživo sa asi veľmi koncertovať nedá?

Veru, táto doba je horor pre všetkých. Koncerty sa zrušili absolútne všetky. Preto sme si sadli ku kávičke a porozmýšľali, čo vymyslíme. Prvý nápad...nahrať CD, druhý, natočiť seriál. Prvý sa podaril. Druhý nápad sa taktiež podaril. Preto v čase, kedy sme mali koncertovať, natáčame seriál do televízie Jojko. Je to seriál o krásach slovenskej prírody. Plytkých seriálov je tu neúrekom.  My sme sa zamerali na obsah, ktorý má deťom a aj ich rodičom niečo naozaj dať. Vždy sa rozprávame o jednom zvierati a jednej rastline. V každej časti sa objaví nejaká veľmi zaujímavá osobnosť...Napríklad v jednej časti si s nami zachytal ryby Attila Végh, so šarmantnou Zuzkou Vačkovou sme sa porozprávali o sovách, s Jurkom Čurným o vranách... Seriál je založený na vtipe, musí to byť veľká zábava. Každá časť je plná pádov a vtipných situácií. Samozrejme aj piesní, ktoré sa taktiež objavia na našom novom CD.

11. Máte pre svojich fanúšikov nejaký odkaz?

Milé dietka, milí rodičia, ďakujeme vám za všetko, ste neskutočne úžasní a našu energiu vloženú do našej tvorby ste nám milionkrát vrátili späť! Dúfame, že sa vám bude páčiť naše nové CD „Maliny sú najvác!“. Poriadne si ho užite. Garantujeme vám, že sme si tvorenie tohto CD užili aj my... Nerobili sme to nasilu, nerobili sme to pre zisky... robíme to pre potešenie.... Verte tomu, že to z tohto CD bude cítiť! Dávajte na seba pozor a prajeme pevné zdravie všetkým! Paťo, Miňo, Katka a Kika... malinyJAM

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia