Lucia hľadá radu: Odísť či zostať vo vzťahu, ktorý ju nenapĺňa?

Lucia hľadá radu: Odísť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-27 15:30:00 |

Cítim sa ako na križovatke, len mi chýba smerová tabuľa, aby som vedela, ktorou cestou sa mám vybrať.

Cítim sa vyprahnutá, sama, hoci žijem už  desať rokov vo viac-menej harmonickom vzťahu. Nie som v ňom však vôbec spokojná, mám pocit, že s manželom už nemám nič spoločné, ani sa už takmer vôbec nemilujeme. Možno je to tým, že nemáme deti. Stana poznám od strednej. Najskôr sme sa neznášali, potom sme sa do seba zamilovali. Bol mojím prvým milencom, mojou prvou naozajstnou veľkou láskou.

Ja som na vysokú nešla, Stano áno. Zobrali sme sa ešte počas jeho štúdií, preto sme sa s deťmi neponáhľali. A keď sme ich chceli, nedalo sa, hoci ani jeden z nás nebol „na vine“. Zobrali sme to ako fakt, bez obviňovania. Len sme sa začali postupne odcudzovať. Dnes rozmýšľam, že by som mala začať žiť nejako ináč, len neviem, ako.

„Nielen muži opúšťajú nás, ale aj my, ženy, sa niekedy dostaneme na križovatku, keď už vo vzťahu nie sme šťastné,“ vysvetľuje psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

„Vzdialenosť je obyčajne dôsledok dlohodobého procesu. Vzťah dvoch ľudí, ako všetko ostatné, časom podlieha zmenám. V každom partnerskom vzťahu sa vyskytnú dôležité medzníky, ktoré ovplyvňují jeho ďalší priebeh. V živote každej z nás nájdeme určité momenty, ktoré zmenili naše vnímanie toho druhého alebo aj celého vzťahu. Nesplnené očakávania, ale aj menšie zádrhy, ako sú nedodržané sľuby, nedorozumenia, unáhlené rozhodnutia, pocity krivdy a následné výčitky, pocity neistoty... to sú momenty, ktoré nás v priebehu života ovplyvňujú a zanechávajú v našom srdci stopy.      

Pozrite sa na stopu, akú vo vašom živote zanechal váš manžel a či je dostatočne hlboká na to, aby ste s ním chceli zostať. Ak áno,  tak si skonkretizujte, načo ho vlastne k svojmu životu potrebujete. A potom mu to nezabudnite povedať. Hovorte s ním o svojej nespokojnosti, pýtajte sa ho, ako sa cíti on a možno sa už nebudete cítiť taká sama. Možno toto by mohol byť jeden zo smerov, kam sa vybrať... Na cestu hľadania novej kvality partnerského vzťahu.

Samozrejme, môžete prísť aj na to, že s ním naozaj nechcete byť. Tiež mu ale povedzte prečo. Niekedy je skutočne lepšie byť sama, ako v nefunkčom vzťahu.“

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia