Pochovali chlapca, ktorého zabil pes: Hold mu vzdali v červenej

Pochovali chlapca, ktorého zabil
Ilustračné foto
Zdroj: Wales Online
2021-11-25 17:37:00 |

Desaťročný Jack z anglického Walesu zomrel po tom, ako 8. novembra neprežil útok agresívneho psa, keď sa bol hrať po škole u spolužiaka.

S Jackom sa prišli rozlúčiť stoky ľudí. Pohreb v kostole sv. Martina v Caerphilly sa začal presne napoludnie po tom, ako mestom prešiel sprievod asi 30 áut. Práve autá boli Jackovou vášňou. Cestu lemovali davy ľudí, ktorí mu vzdali posledný hold. Pohrebný voz sa zastavil pred Jackovou školou, kde jeho spolužiaci vypustili červené balóny, uvádza Wales Online. Červená farba bola totiž jeho najobľúbenejšou. Mnohí si ho uctili aj tým, že sa obliekli do červenej.

„Uchovajte si tú konkrétnu spomienku naňho, za ktorú si ho ceníte a poďakujte mu za ňu,“ povedal na pohrebe reverend  Mark Greenway Robbins.

„Môj krásny chlapček, neviem, kde začať. Posledných 10 rokov som sledovala, ako rastieš a začali sme vidieť, že z teba rastie ten najúžasnejší muž. Trhá mi srdce, keď si uvedomím, že nebudem mať príležitosť vidieť ťa rásť. Navždy mi už budú chýbať tvoje príbehy o hrách na PlayStatione, o autách, ktoré si v týchto hrách skonštruoval. Ale zo všetkého najviac mi bude chýbať tvoj hlas, chlapče a dala by som čokoľvek za to, aby som ťa znova počula. Toto nie je rozlúčka, uvidíme sa neskôr, miláčik,“ odkázala do neba svojmu milovanému synovi mama Emma Whitfield.

Jack prišiel o život, keď sa po škole išiel hrať ku kamarátovi domov. Jeho rodičia sa krátko pred tým ujali starostlivosti o psa zatiaľ neidentifikovaného bojového plemena. Miestni o ňom veľa nevedia, no zhodujú sa v tom, že naháňal strach a viacerých ľudí napadol.

Jacka napadol v chodbe kamarátovho domu. Ten hneď bežal po pomoc, no sused nedokázal otvoriť dvere, lebo za nimi bolo zúrivé zviera zahryznuté do Jackovej nohy. „Všetci sme boli na ulici a plakali. Bolo to tu hrozné. Všetci boli vešmi nahnevaní,“ opisuje strašné chvíle miestna obyvateľka.

V súvislosti s útokom psa bola zatknutá 28-ročná žena. Z dosiaľ zverejnených policajných informácií sa vie toľko, že mal 15 mesiacov. „Práca na identifikácii plemena psa pokračuje,“ uviedol hlavný superintendant Mark Hobrough. „Akonáhle ju dokončíme, budeme môcť zistiť, či ide o plemeno nelegálne chovaných psov a všetky ďalšie zistené trestné činy budeme vyšetrovať,“ dodal.

Dieťa nenechávajte so psom bez dozoru

Odborníci upozorňujú, že aj keď je pes najlepším priateľom človeka, určite by ste nemali nechávať pri žiadnom plemene bábätko alebo malé dieťa bez dozoru. Opatrnosť je na mieste aj pri väčších deťoch. Môžu urobiť nečakaný pohyb, niečím psa vystrašiť alebo rozzúriť a jeho reakciu nedokážu predvídať. V každom prípade varujte svoje deti aj pred tým, aby sa približovali k cudzím psom. Ublížiť môže aj trénovaný pes, upozorňuje cvičiteľ psov.

Útoky psov nie sú časté, ale stávajú sa. Možno si spomínate na tragédiu, ktorá sa odohrala koncom roka 2017 v Českej republike. Vtedy kríženec argentínskej dogy a rotvajlera usmrtil ročného chlapčeka. Na Slovensku v roku 2013 argentínska doga dohrýzla 8-ročného chlapca, ktorá vybehla z otvorenej brány rodinného domu. Médiá v týchto dňoch informujú o päťročnom Sašovi z Českej republiky, ktorého na rodinnej dovolenke v Malajzii napadol staffordský teriér a dohrýzol mu tvár. 

Napadnutie dieťaťa psom nie je podľa veterinárky normálne. Obvykle je to buď výsledkom neprimeranej agresivity psa alebo jeho obrana pred nevhodnou manipuláciou zo strany dieťaťa. V každom prípade, ostražitosť je na mieste.

 

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia