Špeciálna krv tohto muža zachránila milióny novorodencov

Špeciálna krv tohto muža
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-11-21 09:30:00 |

Austrálčan James Harrison, ktorý 27. decembra oslávi už 85. narodeniny, je známy ako Muž so zlatou krvou. Čím je jeho krv výnimočná?

James ako 14-ročný absolvoval veľkú operáciu hrudníka, pri ktorej lekári spotrebovali 13 litrov krvi. V nemocnici ležal tri mesiace a mal 100 stehov. Uvedomil si, že len vďaka krvi cudzích ľudí prežil a rozhodol sa, že po dosiahnutí plnoletosti sa z neho stane darca. „Tešil som sa na to, lebo neviem, koľko ľudí muselo darovať krv, aby zachránili môj život. Nikdy som ich nestretol a nepoznal,“ povedal. Prvýkrát krv daroval štyri roky po zákroku v roku 1954. Vyšlo najavo, že obsahuje vzácne protilátky, ktoré zabraňujú rozvoju hemolytického ochorenia, ktoré môže mať na svedomí smrť novorodenca, ak má jeho mama inú krvnú skupinu.

„Veľmi málo ľudí má tieto protilátky v takých silných koncentráciách,“ povedala pre Herald Jemma Falkenmireová z austrálskeho Červeného kríža.  Jamesovo telo ich produkovalo veľa a po darovaní ich produkovalo ešte viac. James s najväčšou pravdepodobnosťou patrí k malému počtu ľudí, u ktorých sa vytvoria protilátky po náhodnom podaní transfúzie nesprávneho druhu krvi. V tomto prípade sa vďaka chybe udial priam zázrak, vďaka ktorému zachránil životy vyše dvoch miliónov novorodencov, vrátane vlastnej vnučky.

James bol veľmi šťastný, keď sa dozvedel, že práve on môže zachrániť životy bábätiek. Z darovania krvi prešiel postupne na darovanie plazmy. Na základe jeho krvnej plazmy bolo vyvinuté sérum, ktoré sa podáva tehotným Rh-negatívnym ženám, ktoré majú Rh-pozitívne deti a zabraňuje tvorbe protilátok a tým zároveň aj hemolytickej žltačke novorodencov.

Muž so zlatou krvou daroval plazmu v priemere každé 3 týždne dlhých 57 rokov, až do veku 81 rokov. V máji 2011 absolvoval tisíci odber. Je to svetový rekord a do roku 2015 boli všetky séra proti hemolytickému ochoreniu v Austrálii vyrobené výhradne z Jamesovej krvi. „Dúfam, že tento rekord niekto pokorí,“ uviedol pre Blood Service. Celkovo daroval krv a plazmu celkovo 1 172-krát, z toho 1 162-krát v pravej a 10-krát z ľavej ruky. Keby mohol, v darcovstve by pokračoval, no pre vysoký vek to už nebolo možné. Poslednýkrát tak urobil, keď mal 81 rokov. Keď mu ľudia hovoria, že je hrdinom, on skromne poznamenáva: „Bol som v bezpečnej miestnosti a daroval som krv. Dali mi šálku kávy a niečo na zahryznutie. A potom som išiel svojou cestou... Žiadny problém, žiadne ťažkosti.“

Dnes, hoci výskumníci testujú metódy na výrobu protilátky v laboratóriu, darcovia produkujúci protilátky, sú stále jediným zdrojom anti-D. Takíto darcovia sú veľmi  vzácni.

 


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: npr.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia