Recept na zázračnú mrkvovú polievku: Zachránila životy tisícov detí

Recept na zázračnú mrkvovú
Zdroj: gettyimage.com
2021-11-19 09:00:00 |

Meno Ernst Moro vám asi nič nepovie. Lekári však tohto vynikajúceho rakúskeho pediatra, ktorého objavy pomohli zachrániť neuveriteľne veľa bábätiek, dobre poznajú.

Ernst Moro sa narodil v Ľubľane v Slovinsku, ktorá bola vtedy súčasťou Rakúsko-Uhorska, v roku 1874. Študoval na univerzite v rakúskom Grazi a neskôr sa stal profesorom pediatrie na univerzite v Heidelbergu v Nemecku. Pediatria sa v tých časoch v Európe len rozvíjala ako samostatná medicína, úmrtnosť dojčiat bola veľmi vysoká a dosahovala takmer 25 %. Jedným z hlavných dôvodov, prečo vtedy zomreli tisíce detí, bola HNAČKA. Doktorovi Morovi sa podarilo nájsť spôsob, ako ich zachrániť, píše brightside.me. Jeho liek bol jednoduchý a geniálny zároveň.

Navrhol dávať deťom MRKVOVÚ POLIEVKU uvarenú podľa jeho vlastného receptu. Obsahovala iba 3 ingrediencie:

  • 500 g mrkvy
  • voda
  • soľ

Mrkvu treba očistiť a umyť. Zalejte ju litrom vriacej vody, pridajte štipku soli a nechajte hodinu variť. Potom pretlačte cez sitko a opäť dolejte vodou do celkového objemu 1 liter.

Ukázalo sa, že táto jednoduchá polievka zastavila hnačku u dojčiat, dokonca aj v jej najhorších formách. Neskôr štúdie ukázali, že oligosacharidy nachádzajúce sa v tejto mrkvovej polievke zabránili baktériám prilepiť sa na črevné steny, vďaka čomu bola taká účinná. Postupom času nahradili polievku antibiotiká a lieky proti hnačke, ale v tých časoch pomohol doktor Moro dramaticky zvýšiť mieru prežitia dojčiat.

Okrem život zachraňujúcej mrkvovej polievky existuje množstvo ďalších objavov Ernsta Mora, ktoré sa stali míľnikmi modernej pediatrie.

Objavil takzvaný „objímací reflex“ alebo Moro reflex, ktorý pomáha odhaliť spastickú detskú mozgovú obrnu u dojčiat. Vymyslel termín „prvý trimester“ a opísal kľúčové črty tohto obdobia tehotenstva. Vyvinul jednoduchý kožný test na tuberkulózu, ktorý sa používal až do 60. rokov 20. storočia. Zistil, že telá dojčených detí bojujú s baktériami účinnejšie v porovnaní s deťmi, ktoré boli kŕmené z fľaše.

Doktor Moro odišiel do dôchodku z univerzity v Heidelbergu v roku 1936 a až do roku 1948 pracoval ako súkromný pediatr. Zomrel 17. apríla 1951.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: gettyimages.com, wikupedia.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia