Sarah chystá všetkým deťom zubné kefky aj s pastou: Dôvod je naozaj praktický

Sarah chystá všetkým deťom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-18 20:31:00 |

Základom je organizácia a plánovanie všetkého dopredu, hovorí štvornásobná mama, ktorá pri výchove detí používa množstvo trikov a vychytáviek, medzi inými aj tú so zubnými kefkami.

Sarah pripúšťa, že na prvý pohľad sa fungovanie ich šesťčlennej rodiny môže javiť ako chaotické, no v skutočnosti majú svoju rutinu celkom precízne zorganizovanú. Bez toho by to podľa Sarah nešlo, najmä počas školského roka. „Rýchle rutiny a triky mi každý deň šetria čas,“ hovorí. „Deti netreba podceňovať, veľa vecí dokážu urobiť samy od útleho veku,“ je presvedčená. „My máme veľmi podobnú rutinu každý deň, takže každý vie, čo má robiť. V domácnosti so štyrmi malými deťmi je trochu chaos, ale aj veľa zábavy,“ podotkla.

Rýchle tip pre rodičov viacerých detí

  • Oblečenie pre každé dieťa si pripravte deň vopred na kôpky alebo na vešiaky
  • Zapisujte si všetko do tabuľky alebo majte vždy po ruke papier a pero, aby ste si mohli veci poznačiť
  • Robte všetko pre všetky deti naraz – postavte zubné kefky do radu a natlačte na ne pastu, pri sprchovaní jedného dieťaťa nech sa ďalšie už chystá a podobne.
  • Organizujte!  Majte pripravené pobalené tašky pre každé dieťa zvlášť, aby si ich už len zobrali, či už sa to týka školy, krúžkov alebo iných aktivít

„Je niekoľko základných vecí, ktoré robím každý deň a vďaka ktorým veci bežia hladko. Raňajky vždy vyložím na stôl, aby boli dostupné pre všetky deti. Potom si už len musia vybrať cereálie a dať si pohár vody alebo mlieka a môžu jesť,“ radí Sarah. Rána sú u nich pokojnejšie aj vďaka tomu, že desiatu pripravuje Sarah vždy večer a ráno si deti z chladničky pred odchodom už len vytiahnu celý balíček a vložia do tašky.

A prečo Sarah dáva na všetky zubné kefky pastu? Má na to celkom logické vysvetlenie. „Pri pohľade do kúpeľne hneď viem, kto si už zuby umyl a kto nie,“ vysvetľuje. "Možno je to na prvý pohľad banalita, no verte, že práve takéto maličkosti vám pomôžu prežiť deň v omnoho väčšej pohode," hovorí. 

Ďalší jednoduchý trik, na ktorý Sarah prisahá, je rozkladanie oblečenia pre každé dieťa večer vopred. Školáčky to majú jednoduchšie, lebo používajú školské uniformy, no mladšie dvojičky pomáhajú s výberom. „Týmto ich smerujem k samostatnosti v predškolskom veku. Obaja sa dokážu samostatne obliekať od veku dvoch rokov,“ pochválila ich.

Veľmi sa jej osvedčilo balenie oblečenia a vecí na rôzne aktivity do samostatných tašiek, takže každé dieťa má vždy pripravenú tašku na gymnastiku, na plávanie, na výtvarnú a podobne. Plavky či úbor na cvičenie napríklad po opratí nevloží do skrine, ale priamo do tašky. Tak ich má stále pripravené.

„Ďalším z mojich osvedčených tipov pre väčšie rodiny je prať denne. Toto je jedna vec, ktorú v skutočnosti považujem za veľmi efektívnu, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že sa nájde dosť vecí z každej farby, aby sa práčku oplatilo zapnúť,“ konštatuje. „Často tiež obliekam deti tak, aby spolu ladili, čo mi potom uľahčí pranie.

Pri odchode z domu sa Sarah vždy snaží odísť o pár minút skôr a učí aj deti, aby rátali s tým, že niekde cestou môže prísť k zdržaniu.

Takisto každé dieťa pravidelne poverí nejakou malou prácou. Staršie dcéry vynášajú smeti alebo nakladajú a vyberajú umývačku riadu, dvojčatá jej pomáhajú vynášať nákupy z auta.

Každodennou súčasťou života rodiny sú zoznamy – Sarah ich používa na nákupy, či na úlohy, ktoré je potrebné urobiť.  

Starším dcéram stanovuje čas na dokončenie úloh a sleduje to pomocou časovačov na hodinkách. Hovorí, že je to rýchly a jednoduchý spôsob, ako veci urobiť rýchlo, bez toho, aby sa rozptyľovali. „Keď sú deti organizované a všetko má svoje miesto, učia sa takto fungovať a aj ony dávajú veci späť na svoje miesto,“ hovorí. Ako dodala, nie vždy je všetko dokonalé, no rutina im pomáha zvládať veci s omnoho väčším prehľadom.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia