Rodičia ho po narodení vyhodili, dnes je z neho milionár

Rodičia ho po narodení
Ilustračné foto
Zdroj: archív, BBC
2021-11-17 09:30:00 |

Freddie Figgers prišiel na svet práve v roku 1989, ktorý sa u nás spája s Nežnou revolúciou. Mama sa nechceného dieťaťa zbavila tak, že ho pohodila ku kontajnerom.

Keď mal Freddie osem rokov, opýtal sa otca Nathana na okolnosti svojho narodenia. Vedel, že rodičia, s ktorými žije, nie sú jeho biologickými rodičmi. Nathanova odpoveď bola nezabudnuteľná. „Poviem ti to rovno, Fred. Tvoja biologická matka ťa vyhodila a ja s Betty Mae sme ťa našli pri smetiaku na vidieku na Floride. Bolo nám ľúto poslať ťa do pestúnskej starostlivosti, tak sme si ťa adoptovali. A odvtedy si môj syn,“ vyhlásil slávnostne.

„Keď mi to povedal, pomyslel som si, ok, som odpad a cítil som sa nechcený. Ale otec ma chytil za rameno a povedal: Nikdy nedovoľ, aby ťa to trápilo,“ spomína dnes úspešný podnikateľ a majiteľ fimy v hodnote vyše 60-miliónov dolárov.

Nathan Figgers bol údržbár a jeho manželka Betty Mae farmárka. Žili v Quincy, vidieckej komunite s asi 8 000 obyvateľmi na severe Floridy a keď sa Freddie v roku 1989 narodil, mali 50 rokov. Vychovávali už veľa detí, no rozhodli sa dvojdňového Freddieho vziať k sebe. Hneď ho prijali ako vlastného syna. Príbeh Freddieho priniesla BBC.

Freddie hovorí, že mu dali všetku lásku, akú kedy mohol chcieť .Bohužiaľ, deti sú kruté a tak si aj napriek úžasnému vzťahu s rodičmi užil svoje. „Šikanovali ma a vykrikovali po mne, že som chlapec z kontajnera, špinavý a nikto m nechce,“ hovorí Freddie. „Pamätám si, ako som niekedy vystúpil zo školského autobusu, deti išli za mnou, chytili ma, hodili do odpadkového koša a smiali sa mi,“ opisuje nepekné chvíle. Zašlo to až tak ďaleko, že otec ho čakával na autobusovej zastávke a deti sa posmievali ja jemu. „Ha ha, pozrite sa na starého muža s palicou,“ vykrikovali nemilosrdne.

Pre Freddieho boli Nathan s Betty Mae hrdinovia a veľké vzory. „Videl som svojho otca, ako vždy pomáhal ľuďom, zastavoval sa na kraji cesty a pomáhal cudzím ľuďom, kŕmil bezdomovcov,“ hovorí. "Bol to neuveriteľný muž a takémuto mužovi sa chcem podobať."

Cez víkendy Freddie s otcom jazdili okolo kontajnerov a hľadali užitočné veci, ktoré ich majitelia vyhodili. Freddie mal obzvlášť veľký záujem o počítače. „Staré príslovie hovorí, že odpadky jedného človeka sú pokladom iného človeka," hovorí. „Veľmi ma fascinovali počítače. Vždy som chcel počítač Gateway, ale v tom čase sme si ho nemohli dovoliť." Nakoniec, jedného dňa, keď mal Freddie deväť rokov, zobral ho Nathan do antikvariátu, kde narazili na pokazený počítač Macintosh. „Presvedčili sme predavača, aby nám ho predal čo najlacnejšie a on nám ho dal za 24 dolárov. Bol som nadšený,“ usmieva sa Freddie. Už pred tým sa hrával so zbierkou rádií, budíkov či videorekordérov, ktoré Nathan nazhromaždil a teraz sa stal stredobodom jeho vesmíru pokazený Mac. Snažil sa ho opraviť a asi po 50 pokusoch sa mu ho konečne podarilo zapnúť. Uvedomil si, že toto je niečo, čomu sa chce v živote venovať.

Keď mal 12 rokov, všimli si jeho schopnosti ostatní. V mimoškolskom klube, zatiaľ čo sa ostatné deti hrali na ihrisku, on sa pustil do opravy pokazených počítačov v školskej počítačovej učebni. „Ak bol pevný disk poškodený, vymenil som ho. Ak  bolo potrebnej viac pamäte, pridal som viac pamäte RAM. Ak potreboval napájanie, urobil som to,“ spomína. Vďaka tomu ho učiteľka odporučila na servisovanie počítačov na mestskom úrade. Bolo ich tam asi 100 a odvtedy Freddie trávil po škole každý deň opravovaním týchto počítačov za 12 dolárov na hodinu. „V skutočnosti to nebolo ani o peniazoch. Mal som príležitosť robiť niečo, čo som rád robil a bolo to pre mňa zábavné."

O pár rokov neskôr sa objavila možnosť kódovania. V Quincy potrebovali vytvoriť systém na kontrolu mestských tlakomerov vody a spoločnosť ponúkla 600 000 dolárov na vývoj počítačového programu. Dali Freddiemu príležitosť a to bol zásadný zlom v jeho živote.  Mal len 15 rokov a na zdesenie rodičov sa rozhodol opustiť školu a založiť si vlastný počítačový biznis. Dostavili sa úspechy, no u Nathana sa začala rozvíjať Alzheimerova choroba. Jedným zo znepokojivých príznakov bolo, že sa v noci zobudil a zopakoval veci, ktoré predtým večer videl v televízii. To viedlo k tomu, čo Freddie nazýva „najtraumatickejšou vecou, aká sa mi kedy stala“.

"Boli asi dve hodiny ráno a môjmu otcovi sa páčil starý western s názvom Gunsmoke, prišiel do mojej spálne a myslel si, že je Matt Dillon (hlavná postava). V ruke mal pušku a povedal mi... 'Budem potrebovať, aby si sa dostal z mesta'," opísal. Podarilo sa mu vytiahnuť otcovi zbraň z ruky a dostať ho naspäť do postele, no ráno ho nebolo. Toto bol ďalší príznak jeho Alzheimerovej choroby a stalo sa to už predtým. Niekedy sa zabudol úplne obliecť, kým sa vytratil z domu, no vždy si obúval topánky. To podnietilo Freddieho prvý ziskový vynález. „Zobral som otcove topánky, rozrezal podrážku,  urobil obvodovú dosku a umiestnil ju do topánky s 90 megahertzovým reproduktorom, mikrofónom a širokopásmovou sieťovou kartou. Integroval som to do svojho notebooku, bolo to ešte pred Google mapami a Applom a integroval som to cez platformu TomTom a Garmin," povedal. Vďaka tomu vedel vystopovať, kde sa otec nachádza. Nathanov stav sa ďalej zhoršoval a rodina ho chcela dať do domova dôchodcov. Freddie to však odmietol a namiesto toho  začal brať otca so sebou na obchodné stretnutia. „On ma nikdy neopustil, ani ja som sa ho nechystal opustiť,“ vysvetlil. Otec zomrel v januári 2014 vo veku 81 rokov. „Úplne ma to zlomilo, pretože všetko, čo som kedy chcel, bolo urobiť môjho otca šťastným."

Freddie potom predal svoj vynález na sledovanie topánok za 2,2 milióna dolárov. Nathan vždy chcel vlastniť pick-up Ford z roku 1993 a rybársku loď, ale teraz, keď si ich Freddie mohol dovoliť kúpiť, bolo už neskoro. „To mi skutočne otvorilo oči a naučilo ma, že peniaze nie sú nič iné ako nástroj, a urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som sa pokúsil urobiť svet lepším miestom, kým ho opustím,“ hovorí Freddie.

„Môj otec nebol vôbec bohatým mužom, ale ovplyvnil životy toľkých ľudí a ja chcem robiť všetko správne pre každého, koho stretnem, a pomôcť každému, koho môžem," povedal. Vďaka tomu má na konte množstvo užitočných vynálezov.

Freddie sa v roku 2015 oženil s právničkou Natalie Figgers a majú dcérku. Najdôležitejšia rada, ktorú by svojmu dievčatku do života dal, by bolo „nikdy sa nevzdávať, bez ohľadu na to, aký chladný svet môže vyzerať“.

Okrem svojich podnikov prevádzkuje nadáciu, ktorá investuje do vzdelávacích a zdravotníckych projektov a pomáha znevýhodneným deťom a rodinám. U Freddieho matky (83) sa teraz tiež začal prejavovať Alzheimer.

Pre všetkých má len jednu radu: „Nedovoľte, aby okolnosti definovali, kým ste.“

 

Fotogaléria

Instagram
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia