Ako TEPLOTA IZBY ovplyvňuje SPÁNOK dieťaťa: Na toto si dajte POZOR

Ako TEPLOTA IZBY ovplyvňuje
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-11-16 10:40:00 |

S príchodom chladnejších nocí väčšina z nás zapína kúrenie a mnohí majú vo zvyku izby prekurovať. V príliš teplej izbe sa však deťom dobre nespí. A ani to nie je zdravé.

Pre bábätká a malé deti je ideálna teplota prostredia na spánok medzi 18 a 22 stupňami. Ak očakávate, že teplota v noci klesne pod 18 stupňov Celzia, postačí obliecť dieťaťu jednu vrstvu navyše a starším deťom vymeniť tenký letný paplón za hrubší, prípadne to vyriešiť pridaním jednej vrstvy prikrývky.

Je veľmi dôležité, aby ste detskú izbu neprehrievali. Štúdie ukázali, že prekúrené miestnosti vedú k zvýšeniu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

Bábätká

Bábätká si regulujú telesnú teplotu cez hlavu, takže najdôležitejšie je, aby zaspávali na chrbte s odkrytou tvárou a hlavou. Aj keby bolo dieťatko priveľmi zavinuté, 85% celkových tepelných strát prechádza jeho tvárou. Preto nie je dobré tento prirodzený spôsob tepelných strát tlmiť čiapkou či kapucňou zakrývajúcou tváričku. Môže prísť k zbytočnej tepelnej námahe.

Mnohí rodičia robia chybu a myslia si, že keď má dieťatko chladné ruky a nohy, je mu zima. Končatiny nie sú v skutočnosti dobrým spôsobom na meranie teploty. Prsty na rukách a nohách môžu byť často chladné, aj keď je teplota detského tela dokonalá. Dobrým spôsobom, ako skontrolovať teplotu dieťaťa, je položiť ruku na jeho hruď, ktorá by mala byť teplá na dotyk. Podobne to môžete zistiť skontrolovaním bruška alebo chrbta.

Ideálna teplota sa mení s vekom

Aby si telo počas spánku naozaj oddýchlo, musí klesnúť telesná teplota. Ideálna teplota na spánok sa s vekom mení. Ak budete v detskej izbe počas noci udržiavať tepotu medzi 16 až 22 stupňov Celzia, bude pre dieťa pohodlná a bezpečná. Batoľatá spia najpokojnejšie pri teplote v rozpätí od 18,3 do 21,1 Celzia. Pre staršie deti to však môže byť málo, lebo na relaxačný spánok potrebujú o niečo teplejšiu miestnosť.

Ak máte v miestnostiach príliš teplo a nie je možnosť z kúrenia ubrať, nechajte deti spať v tričku s krátkymi rukávmi a v plienke.

Najbezpečnejšie miesto pre spánok bábätka

Prvých šesť mesiacov by malo bábätko spávať v izbe s vami. Ideálne vo vlastnej postieľke, ktorá sa nachádza blízko vašej postele. Nielenže je to bezpečné, ale tiež vám to pomôže posúdiť teplotu, ktorá je pre dieťatko najpohodlnejšia. Teplota v izbe ovplyvňuje kvalitu a trvanie spánku dieťaťa, preto sa uistite, že mu nie je príliš horúco, ani príliš chladno.

Pre pokojný spánok

• Tmavá miestnosť. Tma aktivuje uvoľňovanie melatonínu – „hormónu spánku“ v tele, zatiaľ čo svetlo ho potláča. Ak sa však batoľa potme bojí, jemné nočné svetlo je v poriadku.

• Tichý priestor. Izba, v ktorej dieťa spí, by malo byť mimo rušných častí príbytku. Nemusíte však chodiť po špičkách. Jednoducho počkajte, kým sa dieťa utíši, čo trvá 5 až 10 minút a potom pokojne robte zvyčajný hluk.

• Vhodná teplota. Aby sme mohli zaspať, musí klesnúť telesná teplota, preto dieťa na noc veľmi nebabušte. Samozrejme, tiež by sa nemalo triasť od zimy. Ideálne je držať teplotu miestnosti medzi 18 až 22 stupňami Celzia.

Ako vodítko použite  vlastnú úroveň pohodlia: Ak si potrebujete obliecť dlhé nohavice a sveter, mali by ste tak obliecť aj dieťa.

• Ľahká posteľná bielizeň. Postieľka vášho bábätka by mala mať pevný matrac s priliehavou plachtou a ľahkú posteľnú bielizeň bez vankúša. Niektorí rodičia dávajú deťom do postieľok vankúše, no nie je to správne. Bábätko ho nepotrebuje.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia