Asistencia pri uspávaní dieťaťa nie je prirodzená, upozorňuje psychologička

Asistencia pri uspávaní dieťaťa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-14 00:30:00 |

Keď prichádza večer, už som preventívne nervózna z toho, že čoskoro budem musieť ísť uspať svoju dvojročnú dcéru Janku. Nie uložiť do postele, ale doslova uspať. Trvá to vždy vyše hodiny.

Ľahne si do postele a trvá na tom, že si musí natáčať moje vlasy na svoj prštek, potom ju musím škrabkať na chrbátiku a hladkať po rukách a nohách, musí byť zasvietené a v žiadnom prípade sa nemôžem vzdialiť, kým tvrdo nezaspí. Aj som skúšala nechať ju v izbe samú, aj som vydržala naposledy až pol hodinu, že srdcervúco plače. Ale bola som z toho hotová, psychicky aj fyzicky úplne vyčerpaná. Tak som sa rozhodla vyhľadať odbornú pomoc. A – oplatilo sa!

„Je prirodzené, že dieťa zaspáva samo,“ vysvetľuje psychologička Anita Michajluková. „Množstvo rituálov, hladkanie, držanie za ruku a podobne sú zvyky, ktoré sa odbúravajú len ťažko. Iste, rituál je pri zaspávaní potrebný, deti rituály potrebujú, ale musia byť také, aby boli príjemné deťom, ale aj rodičom. Rozprávka, chvíľka rozprávania, pritúlenia, ale nič, čo trvá hodinu. Asistencia pri zaspávaní rozhodne nie je prirodzená.

Ak sa ale odhodláte k tomu, že zmeníte doterajšie zvyky pri zaspávaní, počítajte s tuhým odporom vášho potomka a s dožadovaním sa starých rituálov. Zrejme sa nevyhnete ani plaču a zlosteniu.

V žiadnom prípade však nemeňte súčasný prístup k zaspávaniu, kým nie ste vnútorne pevne odhodlaní ho zmeniť, že to spraviť naozaj chcete a dotiahnete to do konca. Ak totiž niekde v sebe máte pochybnosti, niekde v kútiku duše svoje dieťa ľutujete a považujete ho za chúdiatko, ktoré musí zaspávať samo, tak sa do zmien nepúšťajte. Je totiž veľmi pravdepodobné, že to v nejakej chvíli nevydržíte, skĺznete do starých koľají a zbytočne to bude stáť veľa sĺz a nepríjemných večerov, žiaľ, bez výsledku. Namiesto toho zapracujte na svojom vnútornom postoji. Keď bude pevný, potom sa môžete pustiť do zmien.“  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia