Prečo nekupujem deťom vianočné darčeky? Toto je dôvod!

Prečo nekupujem deťom vianočné
Ilustračné foto
2021-10-27 22:30:00 |

Angie Wipf (35) z Kanady si uvedomila, že každé Vianoce kupovala deťom 40 darčekov a ony si to nevážili. Tak to riadne obmedzila.

Kým predtým si našlo každé dieťa pod vianočným stromčekom po päť darčekov, po novom je tam iba jeden a ani ten nezaobstarávajú rodičia.  

Odkedy Angie nekupuje deťom bez rozmyslu rôzne darčeky, pred sviatkami ušetrí okolo 700 dolárov (v prepočte vyše 600 eur). „Všimla som si, že keď otvárali veľa darčekov, zaujal ich len ten, ktorý naozaj chceli a zvyšok si ani nevšímali. Bola som z toho sklamaná,“ povedala. To ju priviedlo k myšlienke, že každé dieťa dostane na Vianoce iba jeden a aby to bolo ešte vzrušujúcejšie, obdarovávajú sa navzájom. „Myslím si, že ich to zbavilo stresu. Inak by boli zavalené vecami, že by ani nevedeli, čo majú s nimi robiť." Tvrdí, že odvtedy sa na Vianoce tešia ešte viac. Ušetrené peniaze míňa rodina počas roka na výlety do múzeí či zoologickej záhrady.

„Po zmene pravidiel viac času trávime skôr zážitkami ako vecami. Myslím si, že ako dospelý si viac pamätáš veci, ktoré si urobil, než to, čo si dostal," priblížila Angie.

Vianočné sviatky bývali pre rodinu veľmi finančne náročné. Okrem nakupovania darčekov pod stromček majú pred nimi a po nich viaceré deti aj narodeniny. Štvorročný Cedar sa narodil 23. decembra, Macklin hneď v januári a ešte pred tým oslavujú narodeniny Cruze (5) a Finley (10). „Aj to bol dôvod na zmenu,“ priznáva Angie. „Dávame si záležať na tom, aby boli narodeniny oddelené od Vianoc, aby sme sa na ne mohli sústrediť. Tých darov bývalo naraz veľa,“ vysvetlila.

Od roku 2019 idú teda podľa nového systému a všetci si to pochvaľujú. Každé dieťa si vytiahne z klobúka lístoček s menom niektorého súrodenca a má na starosti vybrať mu vhodný vianočný darček. Angie bola veľmi prekvapená, že deti prijali jej nápad veľmi pozitívne. „Páči sa im to, pripomínajú mi, že je čas napísať mená. Zistila som, že si viac užívajú to, čo dostanú, pretože sa počas roka rozprávajú so svojimi súrodencami o tom, čo sa im páči. Stále dostávajú darčeky od starých rodičov a ďalších z rodiny, takže určite nie sú ochudobnení, to je isté!"

Angie alebo jej manžel Paul (39) si sadnú s každým dieťaťom a snažia sa spoločne s ním nájsť perfektný darček pre súrodenca. Momentálne to robia cez e-shopy, no už sa tešia, keď sa zmení situácia, aj deti podrastú a budú vyberať darčeky v obchodoch. Peniaze na tieto darčeky dostávajú od rodičov, no ak chcú, môžu aj sami prispieť. Keďže všetky deti majú menej ako 10 rokov, svojich peňazí ešte veľa nemajú. „Snažíme sa ich učiť, aké to je, keď nerozmýšľajú iba nad tým, čo by chceli pre seba, ale pre niekoho iného alebo môžu aj niečo vyrobiť,“ priblížila.

Štedrý deň deti milujú. Spolu pripravujú večeru, zdobia koláčiky, navštívia vianočné mestečko alebo pozerajú vianočné rozprávky. Každé tiež dostane od mamy biele vrece na darčeky, ktoré si pomaľuje fixami na textil. 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia