Našla som si priateľa, ktorý má deti: Môže to fungovať?

Našla som si priateľa,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-27 00:30:00 |

Zoznámila som sa s mužom, ktorý mi je veľmi sympatický. Vedela by som si s ním predstaviť život, ale brzdí ma, že má z predchádzajúceho manželstva tri deti.

Priateľova naajmladšia dcéra má len desať rokov. Žijú síce so svojou matkou, no bojím sa, že ich bude uprednostňovať predo mnou, že bude s nimi tráviť veľa voľného času a že bude viac peňazí dávať im, než do (prípadne) našej spoločnej domácnosti. Rozmýšľam, či nebude lepšie sa s ním kvôli tomu rozísť, kým ešte nie sme pár.

„Neviem, či máte skúsenosť, že muž, s ktorým sa stretávate, dáva naozaj prednosť svojim deťom pred vami, alebo je to len prirodzené delenie voľného času medzi vás a jeho deti. To sú totiž dve rozdielne veci,“ vysvetľuje psychiatrička, MUDr. Lucia Vašková.

„Ak ste sa rozhodli pre partnera, ktorý má deti, musíte s týmto faktom jednoducho rátať. Myslím si, že by sa vám nepáčil muž, ktorý sa o svoje deti nestará, ktorý sa o ne nezaujíma. A s tým súvisí aj to, že sa bude so svojimi deťmi stretávať, že ich bude aj finančne podporovať. Zrejme ste sa s jeho deťmi ešte nestretli, ale viem si predstaviť, že si padnete do oka tak, že budete časť voľného času tráviť všetci spolu. Potom nebudete mať pocit, že ste o svojho partnera nejako ochudobnená. A možno vám jeho deti čiastočne vynahradia aj to, že vy svoje vlastné deti nemáte...

 Môže sa, pochopiteľne stať aj to, že si s jeho deťmi ´nesadnete´, potom sa budete musieť zmieriť s tým, že váš partner bude nejaký svoj voľný čas tráviť so svojimi deťmi a bez vás. Som presvedčená, že všetko závisí od toho, aký postoj k jeho deťom zaujmete vy vo svojom vnútri. Ak si z nich už dopredu spravíte nepriateľov, neprospeje to ani vám, ani vášmu vzťahu. Ak však dáte vášmu vzťahu šancu tým, že naozaj budete rešpektovať, že v živote vášho partnera nie ste iba vy, môžete veľa získať.

Ak chcete vedieť, ako by vaše prípadné spolužitie vyzeralo, spýtajte sa, ako si váš partner predstavuje starostlivosť o svoje deti, vašu spoločnú budúcnosť, aj to, ako si predstavuje spoločné hospodárenie. Tieto informácie vám určite pomôžu v rozhodovaní, či chcete v tomto vzťahu pokračovať alebo nie. A – ešte jedna poznámka:  láska k deťom a k partnerovi je neporovnateľná. Z vlastnej skúsenosti viem, že v otvorenom srdci  je dosť miesta pre obe,“ dodáva Vašková.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia