Muž sa prebudil a posledných 20 rokov jeho života bolo preč

Muž sa prebudil a
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-24 10:00:00 |

Daniel Porter (36) z amerického Texasu sa v jedno júlové ráno minulého roka zobudil a zostal v šoku. Netušil, kto je žena, ktorá vedľa neho leží a zľakol sa, že ho uniesli.

Napriek tomu, že večer pred tým vôbec nepil, ani nešiel spať výrazne unavený, ráno bol absolútne zmätený. Manželka Ruth (37), ktorú zobudil, sa mu snažila vysvetliť kto je, no vôbec sa mu nerozsvietilo. Pamätal si svojich rodičov, no nepamätal si, že by sa stretol s manželkou, zobrali sa, mali dieťa a nespomínal si ani na kúpu domu. Desaťročná dcérka Libby bola preňho úplne cudzia. Keď sa Daniel zobudil, bol presvedčený, že žije v 90. rokoch minulého storočia a myslel si, že sa musí pripraviť do školy. Len tak, bez akéhokoľvek podnetu, mu zmizlo 20 rokov spomienok.

„Jedného rána sa zobudil a jednoducho netušil, kto som alebo kde sme. Myslel si, že bol buď opitý a išiel domov s nejakou ženou alebo že bol unesený. Našťastie sme boli na farme jeho rodičov a tí potvrdili, že som jeho manželka a on im veril. Netušil však, že má dcéru a bál sa našich psov,“ opisuje veľmi divné chvíle Ruth.

Bol jasné, že musia do nemocnice a Ruth pomáhala Danielovi obliecť sa. Samozrejme, neveril, že oblečenie je jeho a keď sa zbadal v zrkadle, bol nahnevaný. „Pýtal sa, prečo je taký starý a tučný,“ spomína Ruth. V nemocnici zistili, že jej manžel prekonal prechodnú globálnu amnéziu, čo je náhle dočasné prerušenie pamäte. Túto formu amnézie nemožno pripísať bežnejším neurologickým stavom, ako je epilepsia alebo mŕtvica. Počas epizódy prechodnej globálnej amnézie vaša pamäť na nedávne udalosti jednoducho zmizne, takže si nemôžete spomenúť, kde ste alebo ako ste sa tam dostali. Navyše si nemusíte pamätať nič z toho, čo sa deje tu a teraz. Tento stav najčastejšie postihuje ľudí v strednom alebo vyššom veku.

Počas procesu obnovy si môžete pomaly začať pamätať udalosti a okolnosti. Danielovej rodine bolo povedané, aby očakávali, že pamäť sa mu obnoví do 24 hodín, ale nestalo sa tak.

Daniel teraz pracuje na obnove svojich spomienok, z rokov 2000 až 2020 nemá žiadne. Ruth sa pokúsila obnoviť jeho pamäť tým, že ho zobrala do štvrte, kde žil a znovu mu predstavila jeho priateľov z toho obdobia. Ani to neprinieslo žiadny výsledok.

„Týždeň pred amnéziou sme nakúpili darčeky na Libbyne narodeniny a manžel ich schoval. Nepamätal si však, kam ich dal, tak som rýchlo kúpila nové darčeky. Pôvodne mala dostať topánky, po ktorých túžila. Našli sme ich až po štyroch mesiacoch a ona z nich medzitým vyrástla,“ hovorí Ruth.

Danielova osobnosť sa po epizóde zmenila. Napríklad má aj úplne iné chute. Našťastie, jeho humor zostal a je priateľskejší a spoločenskejší ako predtým. Kým pred amnéziou nerád chodil von, teraz to miluje.

Spúšťačom Danielovej amnézie bol pravdepodobne stres. Už niekoľko mesiacov predtým začal mať kvôli veľkým životným zmenám záchvaty vyvolané stresom. Rok 2019 mal skutočne traumatický - najskôr prišiel o prácu, presťahoval sa späť k rodičom, poškodil si chrbát a musel začať používať vychádzkovú palicu.

Po tom, čo Daniel prišiel o prácu, rodina predala svoj dom a väčšinu majetku a presťahovala sa do Missouri za prácou. Bohužiaľ, Danielov zamestnávateľ ho okašľal a neplatil mu. Prišli o množstvo priateľov. Boli nútení presťahovať sa späť na farmu Danielových rodičov, po čom začal mávať epileptické záchvaty. Kým Ruth s Libby prijímali zmeny vcelku pokojne, Daniela to veľmi trápilo a kumulatívny stres asi uňho vyvolal stratu pamäti.

„Naučte sa prijímať veci tak, ako prichádzajú. Stres a nervozita vám nijako nepomôžu. Vždy je raz lepšie, raz horšie a iba s jasnou mysľou dokážete premýšľať nad tým, ako ďalej,“ odporúča všetkým Ruth, ktorá je svedkom toho, čo môže mať stres na svedomí. Všetci dúfajú, že terapiu, ktorú Daniel podstupuje, prinesie ovocie a ich život sa zlepší.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia