ŠOK: Netušila, že je tehotná, až kým ZRAZU nerodila

ŠOK: Netušila, že je
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook.com
2021-09-21 09:00:00 |

Dvojnásobná mama, 41-ročná Karla Akuhata z Nového Zélandu, sa vybrala na víkend s jedným zo synov´ k rodičom, kam chodili často. Cítila sa nejako divne.

Karla žije v Rotorua a rozhodla sa vziať mladšieho syna k starým rodičom do Whakatāny, aby u nich strávil čas počas protipandemických opatrení, ktoré na Novom Zélande zaviedli. Od piatku do nedele tam plánovala zostať s ním a ako na potvoru sa necítila dobre. Veľmi ju nadúvalo, preto pila čaj z mäty piepornej a užívala vitamíny. Dúfala, že sa jej polepší a u rodičov v pokoji dokončí pracovný projekt pre svoju komunikačnú poradňu.  

Do päťdesiatky mala síce ešte ďaleko, no menštruáciu už dávno nemávala pravidelnú a posledná sa nedostavila niekoľko mesiacov. Nebolo to však nič výnimočné, mala s tým svoje skúsenosti. Keď ju začali sužovať bolestivé kŕče, ktoré musela predychávať, pomyslela si, že asi ju dostane a bude riadne silná. Našťastie, bola u rodičov a nemusela sa o nič starať. Mala skúsenosť, že teplá sprcha jej vždy pomôže, tak sa na to spoliehala aj tentokrát. Zabalila sa do uteráka a zamierila do spálne, no bolesti namiesto uvoľnenia zosilneli. Celá sa triasla, bolesť ju zrazila na kolená a lakťami sa opierala o posteľ. Mama odišla na nočnú zmenu do nemocnice a otca nechcela so svojimi zdravotnými problémami zaťažovať. Bola rada, že sa celý večer venoval jej synovi a ona mohla ako-tak oddychovať. Trvalo to niekoľko hodín.

Keď zacítila „dole“ tupú bolesť, siahla tam a zrazu mala v ruke hlavu. „Panebože," prebehlo jej hlavou. Asi o 15 minút neskôr porodila syna Tamarangiho, priamo pri posteli v spálni, píše New Zealand Herald.

Napriek tomu, že v dome bol okrem jej syna aj otec, nezavolala ich na pomoc. Bola nahá a  nechcela nikoho budiť, lebo bolo po piatej nadránom.  „Vychádzala zo mňa hlava dieťaťa, nedalo sa nič iné robiť, len ho vytiahnuť,“ hovorí. Keď sa Tamarangi narodil asi o 5.50, Karla zavolala mame, ktorej končila služba v nemocnici. „Mami, vieš, ako si si robila srandu, že môžem byť tehotná, keď ma nadúva a stále jem, tak mala si pravdu, práve som porodila,“ povedala jej. „Čo do pekla, Karla," bolo všetko, čo jej ohromená mama dokázala povedať. Keď sa spamätala, zavolala záchrannú službu a ponáhľala sa za dcérou a vnúčikom. Keď prišla, Karla práve porodila placentu. Malého si zabalila do osušky a priložila k hrudi, pričom boli stále spojení pupočnou šnúrou. „Len tam ležal, maznal sa a vydával všetky bábätkovské zvuky," opisuje Karla šťastné chvíle. Podľa toho vedela, že je úplne v poriadku.

Karlina mama bola vždy praktická, skontrolovala dcéru a vnuka a potom začala upratovať. Izba vyzerala ako „scéna vraždy“ a jej mama nechcela, aby ju záchranári videli v takom stave. Keď prišli, správali sa podľa Karly úžasne. Pomáhali dokonca mame upratať izbu a prevliecť plachty. Hluk zobudil aj Karlinho otca a syna, ktorí nechceli uveriť, čo sa stalo. Stále si pretierali oči a nevedeli, či náhodou nespia. Medzitým stihla informovať aj novopečeného otecka.

V pôrodnici strávila Karla s bábätkom len pár hodín a prepustili ich domov. Medzitým k nim do domu už prišla švagriná a ďalšia rodina. „Netušili sme, že budeme mať dieťa, takže sme nemali žiadne detské oblečenie, vôbec nič. Kým sme sa vrátili z pôrodnice, mal tento malý chlapec všetko, čo potreboval," hovorí čerstvá mama s vďakou.

 

Kryptonické alebo tajné tehotenstvo nie je až také výnimočné

Karla si uvedomuje, že mnohým bude ťažko uveriť, že o tehotenstve netušila. „Keď sa obzriem späť, bolo tam niekoľko malých náznakov,“ povedala. Mala málo energie a trpela nadúvaním. Pričítala to stresu a dlhotrvajúcim zdravotným problémom. Nedávno tiež pribrala niekoľko kíl, možno päť, a týždeň alebo dva pred pôrodom nevedela zapnúť nohavice, no nemala klasické „tehotenské brucho.“ Myslela si, že priberá kvôli blížiacej sa menopauze. „Nikto v okolí - vrátane rodiny a blízkych priateľov - nepovedal, že si myslia, že som tehotná,“ tvrdí. Mame bola akurát podozrivá Karlina zdravá chuť do jedla, lebo predtým nikdy nezvykla jedávať veľa. 

Hoci tzv. kryptické alebo tajné tehotenstvá sú zriedkavé, v skutočnosti sú bežnejšie, ako si mnohí myslia. Karle ani vo sne nenapadlo, že by mohla ešte niekedy otehotnieť. Okrem toho, že má 41 rokov, vždy mala problém s počatím. Keď pred 15 rokmi porodila svojho druhého syna, už vtedy to bol skôr zázrak. Počas neskoršieho dlhodobého vzťahu sa pokúsila o ďalšie dieťa, no bez úspechu. Dôvodom bol syndróm polycystických vaječníkov, ktorým trpí. Nepravidelnú menštruáciu mala odjakživa, niekedy jej vynechala 5, inokedy 10 mesiacov.

Problémy s plodnosťou majú aj ďalší členovia rodiny. Kým jedna zo sestier má dve deti, druhá sestra a brat sú napriek tomu, že sa pokúšajú o rodinu, bezdetní. Karla k tomu všetkému až do posledného mesiaca pred pôrodom viedla veľmi aktívny život. Len v polovici augusta ukončila poslednú nohejbalovú sezónu a hrala by aj na nohejbalovom turnaji v Rotorua Kurangaituku iba týždeň pred prekvapivým pôrodom, keby turnaj neodložili pre protipandemické opatrenia súvisiace s koronou. Ktovie, či by pri tej námahe neporodila na ihrisku... 

Svoj príbeh zdieľala Karla na súkromnom facebookovom profile, lebo, ako napísala, "stojí za to zdieľať trochu lásky."

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia