Prekvapivý účinok konzumácie dvoch vajec denne

Prekvapivý účinok konzumácie dvoch
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-18 15:30:00 |

Vajcia sú výživné a obsahujú množstvo prospešných látok, takže by mali byť súčasťou jedálnička. Sedem gramov bielkovín a 85 kalórií nie je ich jediný prínos.

Konzumáciou vajec získate antioxidanty, zdravé tuky a aminokyseliny. Obsahujú tiež cholín, živinu bojujúcu s tukmi. Na rozdiel od toho, čo ste možno počuli, z cholesterolu vo vajíčkach nepriberiete. Mali by ste ich dopriať nielen sebe, ale aj deťom. Dospelý človek by mal denne skonzumovať dve, deti jedno.

1. Sú potravou pre mozog

The American Journal of Clinical Nutrition zistil, že muži, ktorí zjedli jedno vajíčko denne, dosahovali v kognitívnych testoch lepšie výsledky ako tí, ktorí si ho nedali. Harvard Health to potvrdzuje tým, že vajíčka opisuje ako potravu, ktorá chráni mozog pred úpadkom s pribúdajúcim vekom. Mamy povzbudzujú k tomu, aby pravidelne dávali deťom jedno vajíčko denne pre podporu vývoja a funkcií ich mozgu. Cholín z vajíčok tiež poskytuje deťom potrebné živiny pre pamäť a kontrolu svalov.

2. Zlepšujú a chránia zrak

Podľa výskumu vajcia obsahujú luteín, karotenoid nevyhnutný pre zdravie pokožky a očí. Luteín vás chráni pred kataraktou, vekom podmienenou svalovou degeneráciou (AMD) a znižuje riziko srdcových chorôb a niektorých foriem rakoviny.

3. Pomáhajú telu absorbovať vápnik

Vitamín D vo vajíčkach je vynikajúci pre vaše zuby a kosti. Nielenže ich posilňuje, ale tiež pomáha telu lepšie absorbovať vápnik. Jedno veľké vajíčko obsahuje 1,25 mikrogramu vitamínu D3 s vysokými koncentráciami, ktoré sa nachádzajú v žĺtku.

4. Chránia pokožku, pečeň a vlasy

Vajcia obsahujú vitamín B potrebný pre zdravé vlasy a ochranu pokožky pred hyperpigmentáciou, „kútikmi“ a vitiligom. Obsahujú tiež fosfolipidy potrebné na prevenciu chorôb pečene a posilnenie imunitného systému.

5. Znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb

Štúdie ukázali, že fosfolipidy obsiahnuté vo vajíčkach regulujú vstrebávanie cholesterolu v tele a tiež zápaly. Iná štúdia Univerzity vo východnom Fínsku ukázala, že konzumácia jedného vajíčka denne nespôsobuje koronárne srdcové choroby. Zistili tiež, že častá konzumácia vajec nezvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

6. Podporujú chudnutie

Štúdie zistili, že ak si dáte na raňajky vajíčko, na obed nezjete tak veľa. Človek sa cíti plnší v porovnaní s tými, ktorí si na raňajky doprajú potraviny bohaté na sacharidy. Ako súčasť diéty s kontrolovaným príjmom kalórií, raňajky na báze vajec podporujú chudnutie. Vajcia obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, ktoré telo potrebuje na metabolizmus. Diéta s vysokým obsahom bielkovín zvyšuje metabolizmus a pomáha vám spáliť viac kalórií.

7. Znižujú riziko rakoviny

Vajcia obsahujú cholín, základnú živinu spojenú so znížením 24% rakoviny prsníka. V štúdii ženy, ktoré konzumovali ovocie, vajíčka a zeleninu, znížili pravdepodobnosť na ochorenie rakovinou prsníka. Tie, ktoré jedli najmenej šesť vajíčok týždenne, mali o 44% nižšie riziko ako tie, ktoré skonzumovali dve alebo menej za týždeň.

8. Sú dôležité pre plodnosť a tehotné ženy

Vajcia obsahujú kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá je v období tehotenstva nevyhnutnou súčasťou jedálnička. Tiež zvyšuje počet spermií u mužov. Každý, kto sa snaží o bábätko, by mal potraviny obsahujúce kyselinu listovú zaradiť do jedálnička ešte pred otehotnením. Vajíčka by nemali chýbať. Vajcia obsahujú vitamín B9 (folát), základnú živinu potrebnú na replikáciu DNA. Pomáha pri raste plodu počas tehotenstva. Nedostatok vedie k vrodeným abnormalitám u detí a anémii a periférnej neuropatii u tehotných matiek. Kyselina listová tiež chráni pred vrodenými srdcovými chybami a predčasným pôrodom.

9. Pomáhajú spomaliť proces starnutia

Vajcia obsahujú vitamín A nevyhnutný pre zdravie a rast očí. Štúdie ukázali, že aplikácia vitamínu A zlepšuje pokožku a chráni ju pred vráskami spôsobenými prirodzeným starnutím. Ak vezmete vitamín A z vajíčok, dosiahnete tým nielen to, ale tiež pomôžete svojmu telu produkovať zlúčeniny pre stavbu pokožky. Vajcia sú zdrojom luteínu a zeaxantínu, karotenoidov potrebných pre ostrý zrak.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: https://healthy-foodnetwork.com/

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia